Audio verze článku:

Zájem společenství vlastníků jednotek v bytových domech o instalaci fotovoltaiky se letos zvedl desetinásobně. Láká je i výplata dotace předem. SVJ se nyní učí, jak energii sdílet a posílat ji třeba městským budovám i soukromým firmám.

Béžový třípatrový dům v Ostrově na Karlovarsku má tři vchody, 24 bytů a od letošního března také na střeše 76 fotovoltaických panelů, které přeměňují sluneční paprsky na elektrickou energii. Celkem má tahle fotovoltaická elektrárna (FVE) výkon 31 kilowattů při plném svitu slunce. A je k ní připojená baterie s kapacitou 58 kilowatthodin.

Pořídit fotovoltaickou elektrárnu bylo pro zdejší společenství vlastníků jednotek (SVJ) logickým krokem. „V minulosti jsme dům kompletně zateplili, nově odizolovali, vyměnili střešní krytinu, rekonstruovali elektrický rozvod a podobně,“ popisuje místopředseda SVJ Roman Kubišta.

Dotace na rekonstrukci domu "po babičce" má složitá pravidla.
Nejčastější chyby v Oprav dům po babičce. „Někteří lidé budou dotaci vracet,“ varují odborníci

„V roce 2009 jsme zrealizovali naši první FV elektrárnu o instalovaném výkonu 14 kWp, která je připojena přímo k distribuční síti. Letos přišel na řadu další zdroj elektrické energie. Tato FV elektrárna dodává elektrickou energii přímo do jednotlivých bytových jednotek a společných částí domu,“ dodává Kubišta, který stál u zrodu celého projektu.

Celkově elektrárna i s bateriovým úložištěm a zřízením jednotného odběrného místa přišla na několik milionů korun. Náklady z větší části krylo SVJ ze svých úspor, na zbylou část využilo dotaci z programu Nová zelená úsporám pro bytové domy.

Získání podpory podle Kubišty probíhalo hladce. „Čerpali jsme ještě podle starších pravidel, kdy se dotace poskytovala po ukončení investiční akce a připojení zdroje k distribuční síti. Dnes je situace ohledně dotací ještě příznivější,“ tvrdí Kubišta.

Jakou dotaci mohou získat bytová družstva a SVJ na nákup fotovoltaiky

– 15 000 Kč za 1 kWp instalovaného výkonu
– 10 000 Kč za 1 kWh akumulačního systému
– 10 000 Kč za bytovou jednotku sdílející elektřinu z FV systému a připojenou k systému optimalizace spotřeby energie
– Finanční prostředky lze čerpat zálohově předem.
– Dotaci lze využít i na památkově chráněné budovy.
– Výše dotace je 50 % přímých realizačních výdajů a odvíjí se od rozsahu renovace.

Postavili to a připojili se za rok

Na pořízení a technickém řešení elektrárny se shodlo 23 členů společenství z celkových 24. Jak Kubišta vysvětluje, využívat fotovoltaiku v bytovém domě lze technicky řešit několika variantami – od těch administrativně jednodušších, časově a finančně méně náročných až po ty technicky, administrativně a časově složitější.

„Vyhodnocovali jsme všechny varianty a nakonec jsme se rozhodli pro řešení, které nám přináší nejvyšší možný ekonomický přínos. A taky jsme vybrali firmu Bluenet NTS, která má za sebou desítky obdobných projektů,“ podtrhuje Kubišta. Nejnáročnější však podle něj bylo jednání s distribuční společností. Celkem realizace od podpisu smlouvy po připojení k distributorovi trvala téměř rok.

Vyrobenou elektrickou energii si vlastníci rozdělují tak, že každý byt má nárok na množství elektřiny z fotovoltaické elektrárny, které odpovídá jeho podílu podlahové plochy. Ostrovské SVJ se blíží stavu, kdy z fotovoltaických panelů a baterie pokryje 70 procent své spotřeby. Tomu by měla odpovídat i předpokládaná úspora, tedy lidem se sníží výdaje za elektřinu průměrně o 70 procent.

„Aktuálně připravujeme využití přebytků formou sdílení elektrické energie do objektů v majetku našeho města a dalších soukromých společností v Ostrově. Do pilotního programu jsme vybrali základní a mateřskou školu, základní uměleckou školu, městské koupaliště, ale také například prodejnu uzenin. Právě probíhá potřebná registrace u Elektroenergetického datového centra,“ přibližuje Kubišta.

Předpokládá, že první sdílené kilowatthodiny pošlou těmto budovám do pár měsíců. S dosavadním průběhem zkušebního provozu elektrárny je zatím společenství spokojené, odpovídá jeho očekávání. Ostatním SVJ by však Kubišta doporučil, aby instalovala FVE jen na domy, které jsou v dobrém technickém stavu. „Správně řešená fotovoltaická elektrárna dává možnost vysokých úspor, ale instalovat FVE na polorozpadlý dům s děravou střechou a nefunkční elektroinstalací se zdá poněkud pošetilé,“ říká Kubišta.

Vznikají první česká solární parkoviště. Jsou dražší než fotovoltaické elektrárny, ale zájem o ně je

Zájem je desetinásobný

Ostrovský dům je jedním z mnoha v Česku, které se rozhodly vyrábět elektřinu samy. V posledním roce se dá dokonce mluvit o solárním boomu na střechách bytovek. „Zájem SVJ o fotovoltaické elektrárny je oproti minulém roku více než desetinásobný,“ podotýká René Milota, jednatel společnosti Acetex, která se FVE věnuje.

„Jedním z důvodů je vhodnější nastavení dotačního titulu Nová zelená úsporám, kde podpora funguje formou dotace vyplacené předem,“ vysvětluje Milota. Za rostoucí poptávkou podle něj stojí i zjednodušení schvalovacího procesu, kdy stačí k instalování fotovoltaiky na bytový dům souhlas nadpoloviční většiny majitelů bytů, zatímco před rokem 2023 byl potřeba souhlas ideálně všech majitelů.

Na jeden vchod obvykle Acetex instaluje elektrárnu o výkonu od 15 do 30 kWp. O tom, kolik může dům díky elektrárně ušetřit, prý rozhoduje několik faktorů. „Záleží na druhu zapojení fotovoltaiky, kdy největší smysl dává instalace s baterií, protože bez ní ušetří majitelé bytů jen 20 až 25 procent nákladů za energie, zatímco s baterií 50 až 90 procent v závislosti na velikosti baterie a změně dodavatele elektřiny z fixních cen na spotové,“ přibližuje Milota.

Platí prý přitom jednoduché pravidlo – čím větší baterie, tím vyšší úspory na energiích. „Investice do baterií se společenství obvykle obávají nejvíce, ale nejde o racionální úsudek, protože na baterie je pro bytové domy vyhrazena vysoká dotace,“ tvrdí Milota. Typická 50procentní dotace pro bytový dům, který chce instalaci s bateriemi, se pohybuje zhruba od 800 tisíc do pěti milionů korun.

První vinice a malinovníky doplňují solární panely. Agrovoltaika přichází do Česka

Chodí 35 žádostí měsíčně

Zvyšující se zájem dokládají i data Státního fondu životního prostředí ČR, který dotaci administruje. Od loňského září, kdy se program spustil, do konce roku fond přijal 82 žádostí za téměř 64 milionů korun. V průměru 25 žádostí měsíčně. Letos zatím přijal 276 žádostí za 233 milionů, tedy 35 žádostí měsíčně. Majitelé bytových domů nejvíce poptávají zateplení obálky budovy, fotovoltaická elektrárna bývá součástí větších projektů.

„V případě FVE pro bytové domy se podpora vypočítá dle instalovaného výkonu fotovoltaických panelů, kapacity akumulačního systému a počtu připojených bytových jednotek. Není přitom nijak zastropovaná. V zásadě jediným omezením je velikost střechy, na kterou chtějí společenství vlastníků a bytová družstva fotovoltaiku instalovat,“ uvádí mluvčí fondu Stanislava Beyerová.

Podle Miloty je ideální elektřinu během hodin, kdy je na spotovém trhu levná, zdarma nebo záporná, ukládat do velkokapacitních baterií. Jejich výhodou je možnost v době vysokých cen – například během večera – v bytech spotřebovávat elektřinu z baterie, která byla buď vyrobena ze slunce, nebo ji SVJ nakoupilo za nejnižší spotové ceny v daný den. „A zároveň mít v baterii i rezervu na prodej na spotovém trhu v době cen nejvyšších, například mezi sedmou a devátou hodinou večerní. Uložením levnější energie do velkokapacitních baterií si dům fixuje nízkou cenu elektřiny na večerní spotřebu,“ přibližuje Milota.

Pro každý vchod jedna fotovoltaika

Prodej a spotřeba se pak ovládá energetickým managementem, který den předem vypočítá, kdy se bude energie z baterií spotřebovávat v domě a zda vyjde energie i na prodej na spotovém trhu. Důležité je podle Miloty umět řídit tok energií tak, aby žádná elektřina nepřetekla do distribuční sítě v nevýhodné době, což je typicky kolem poledne a během časného odpoledne.

Naopak by mělo pravidelně docházet k prodejům přebytku do sítě ve chvíli, kdy to vhodné je. Realizační firmy tohle řídit umějí a nabízejí i několik různých řešení inteligentního energetického managementu.

Instalace fotovoltaiky na bytovém domě ovšem není stejný proces jako na domě rodinném. S řadou specifik bytových domů nemá mnoho instalačních firem žádné zkušenosti, proto podle Miloty výběr firmy hraje klíčovou roli. „Jedním ze specifik bytových domů například je, že každý vchod musí mít svou vlastní fotovoltaiku s jedním střídačem na jeden vchod, aby majitelé bytů v jednom vchodě mohli využívat elektřinu osvobozenou od distribučních poplatků,“ radí Milota.

Zuzana Keményová
Zuzana Keményová

Zuzana je zapálená propagátorka témat ochrany životního prostředí, CSR, vědy a inovativních (pokud možno prospěšných) nápadů. Dvanáct let pracuje jako redaktorka Hospodářských novin a spolupracuje i s dalšími médii, pokud to má smysl. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově.