Cesta k vlastnímu zdroji elektřiny je od minulého roku jednodušší. Díky mapě připojitelnosti distribuční společnosti EG.D si lze z domova ověřit, jak velký výkon síť v daném místě pojme.

Po solárech na střeše domu sahá čím dál více Čechů. Za minulý rok si podle dat Solární asociace pořídilo vlastní elektrárnu přes 80 tisíc domácností. A zájem nepolevuje ani letos.

„Jen za první dva měsíce tohoto roku jsme evidovali přes pět tisíc žádostí o připojení obnovitelného zdroje do sítě,“ popisuje Roman Šperňák, mluvčí společnosti skupiny E.ON, do níž EG.D patří.

Nejenže fotovoltaika na střeše šetří přírodu, ale také peněženku. „Po pořízení solární elektrárny na střechu rodinného domu může rodina ročně uspořit až 32 tisíc korun. Solární střecha tak rodině přinese částku rovnající se téměř třinácté mzdě,“ uvedl začátkem roku ministr životního prostředí Petr Hladík.

U elektrárny s výkonem do 50 kilowattů nemusejí navíc domácnosti žádat o licenci na výrobu elektřiny. Nepotřebují ani stavební povolení či ohlášení, ani rozhodnutí o umístění stavby a územní souhlas.

Pokud se pro vlastní fotovoltaiku domácnost rozhodne, měla by nejprve zjistit, zda se může připojit do sítě a prodávat přetoky, nebo zda je oblast již pro to uzavřená. Klíčová je pak tato informace pro rozhodnutí, jak velkou výrobnu si pořídí.

Stačí zadat adresu a požadovaný výkon

V minulosti zájemce o vlastní soláry musel podat oficiální žádost a čekat několik dnů na odpověď. Aby byla ke svým zákazníkům co nejtransparentnější, přišla společnost EG.D ze skupiny E.ON, která zásobuje elektrickou energií 1,5 milionu odběratelů zejména v jižních Čechách, na jižní Moravě a Vysočině, jako první z tuzemských distributorů minulý rok s on-line mapou připojitelnosti.

Jedná se o nástroj, v němž si zájemci mohou ještě před podáním žádosti ověřit, jestli je v jejich lokalitě volná kapacita sítě na připojení přetokové solární elektrárny, nebo je oblast už uzavřená. Letos energetici mapu upgradovali o další funkce. Nově se díky mapě připojitelnosti mohou zákazníci také informovat, jak velký výkon si mohou připojit na konkrétní nemovitosti.

„Jedná se o další krok, kterým chceme našim zákazníkům vyjít vstříc. I když situace na trhu se loni postupně stabilizovala, stále zaznamenáváme zvýšený zájem o připojování obnovitelných zdrojů energie,“ objasňuje Libor Kolář, vedoucí rozvoje a koncepce sítě společnosti EG.D. „Jen loni jsme připojili 27 tisíc fotovoltaických elektráren o celkovém výkonu 330 megawattů,“ dodává.

Vše lze zařídit on-line

Mapa připojitelnosti funguje jednoduše. Jenom od března do prosince minulého roku ji využilo přes 130 tisíc lidí. V její upgradované verzi si pak za první tři měsíce tohoto roku ověřilo kapacity téměř 50 tisíc zájemců o fotovoltaiku.

Do formuláře na webové stránce zájemce napíše adresu svého domu, vybere si správný typ zařízení a nakonec zadá, jak velkou elektrárnu chce připojit. Postupně může vyzkoušet několik možných výkonů. „A to je právě ta informace, která pomůže ideálně navrhnout fotovoltaiku tak, aby byla co nejúčinnější,“ podotýká Roman Šperňák.

Pokud dostane zájemce kladnou odpověď, dozví se také rovnou vzdálenost od místa připojení k síti. Systém ho dále vede při vyplňování potřebných materiálů tak, aby nezapomněl nahrát žádný z důležitých dokumentů.

Schválit žádost trvá v průměru okolo deseti pracovních dnů. „Celý proces jsme digitalizovali, výrazně se tak zrychlil a odstranili jsme díky tomu chybovost,“ vysvětluje mluvčí.

Poté dodavatel soláry nainstaluje. Když je zařízení připraveno, podá ještě domácnost žádost o umožnění trvalého provozu, kterou lze také vyřídit on-line. Výměna elektroměru za průběhové a fyzické připojení do sítě trvá od podání žádosti do vyřízení zhruba dva týdny.

Vyplatí se i bezpřetoková elektrárna

Pokud elektrárnu o daném výkonu nejde k síti připojit, neznamená to konec. Druhou možnou cestou je bezpřetoková výrobna. Všechna elektřina se pak spotřebuje v rámci domácnosti.

Přestože v tomto případě nejde využít takzvanou virtuální baterii ani prodávat nebo od druhé poloviny tohoto roku sdílet přebytečnou energii, vlastní elektrárna se správně zvoleným výkonem se vyplatí. Navíc ve chvíli, kdy se kapacita sítě uvolní, se výrobna bude moci připojit.

„Je potřeba se dívat na to, že od roku 2022 výkupní cena energií na trzích klesá, takže pořizovat si co největší zdroj s představou, že většinu energie prodám do sítě, není správnou cestou. V tomto ohledu také nabývá na důležitosti naše řešení s virtuální baterií, které výrazně zkracuje návratnost, a je vidět, že jasný přínos má také bezpřetokový zdroj,“ doplňuje Ondřej Hájek, vedoucí oddělení zákaznických řešení pro domácnosti společnosti E.ON Energie. V tomto případě on-line mapa nabídne uživateli možnost zažádat o připojení bezpřetokové výrobny formou zjednodušeného připojení mikrozdroje.

Miliardy poputují do sítě

Všechny nové elektrárny nejde připojit zejména z důvodu velkého zájmu o vlastní zdroje. „V loňském roce byla připojena téměř polovina ze všech fotovoltaických elektráren, které můžete vidět na střechách rodinných domů napříč Českou republikou,“ popsal nedávno současný stav sítě člen Správní rady Českého sdružení regulovaných elektroenergetických společností Radim Černý.

„Decentralizace energetiky znamená pro distribuční společnosti mimořádně náročné období, které vyžaduje enormní nasazení pracovníků v terénu i těch, kteří zpracovávají potřebnou administrativu,“ dodává Černý.

Problém s připojením mohou mít lidé například na jižní Moravě, kde je ve slunné oblasti okolo Brna, Znojma a Kyjova o vlastní fotovoltaiku největší zájem. „Neznamená to ale, že tam vůbec nepřipojujeme. Jen za minulý rok jsme na jižní Moravě připojili přes 11 tisíc solárních zdrojů,“ objasňuje mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Situace by se v dalších letech měla zlepšovat. Do sítě tak plánuje letos společnost EG.D výrazně investovat. Peníze poputují nejen na rekonstrukce rozvoden a kabelizace vedení, ale také do budování nových „chytrých“ prvků, které pomáhají zlepšovat sledování sítě v reálném čase.

„Dlouhodobě jsme každý rok investovali do naší sítě více než pět miliard korun. Vloni jsme investice navýšili na 5,9 miliardy korun a letos plánujeme do sítě investovat přes osm miliard. Celkové investice ale budou ještě vyšší – přesáhnou deset miliard,“ přibližuje Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D.

Partnerem tohoto článku je společnost E.ON.

redakce
redakce

Komerční obsah označený jako Brandnews připravuje redakce Ekonews ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři.