Audio verze článku:

České fotbalové kluby pojímají udržitelnost různě. Některé se jí věnují příkladně, pět klubů ovšem nedělá vůbec nic. O vztahu profesionálních fotbalistů k okolí vypovídá anketa Ekonews mezi všemi šestnácti kluby nejvyšší Chance ligy.

Fotovoltaické elektrárny se na českých prvoligových fotbalových stadionech nacházejí výjimečně. Stále častější jsou naopak nádrže na zachycování dešťové vody, která se využije při kropení hřišť. Většina klubů se věnuje odpadovému hospodářství a poctivě třídí.

O tom, že energetická náročnost stadionů a měření uhlíkové stopy hrají ve fotbale stále větší roli, se přesvědčují čeští zástupci v evropských pohárech a také funkcionáři Fotbalové asociace ČR (FAČR). „Ceníme si podpory UEFA a Evropské klubové asociace, které na toto téma pořádají školení či webináře, popřípadě klubům poskytují nástroje, jejichž případem je třeba UEFA kalkulačka uhlíkové stopy,“ uvádí CSR manažerka Sparty Praha Irena Smetanová. Klub vstoupí ve druhé polovině září letošního roku do základní skupiny Ligy mistrů, v níž sehraje osm duelů, polovinu z nich v domácí Epet Areně na Letné.

Fotbalové mistrovství Evropy ve fotbale v Německu mělo být nejudržitelnějším šampionátem všech dob.
Udržitelní fotbalisté: rekordně málo emisí, ale také zbytečné létání na 150 kilometrů

Stopu si změří už od příštího roku

Poháry čekají i městského rivala Slavii, jejíž Fortuna Arena ve Vršovicích už loni zatěžkávací zkoušku zažila. „Například při podávání přihlášky na pořádání finále Evropské konferenční ligy v Praze v červnu 2023 tvořila udržitelnost jednu celou kapitolu,“ poznamenává Petr Šedivý, ředitel Oddělení komunikace a PR fotbalové asociace.

„Také v případě mezinárodních zápasů je toto téma pro UEFA čím dál důležitější a FAČR musí už nyní splňovat řadu podmínek. Ze strany UEFA byla vyvinuta aplikace pro měření uhlíkové stopy, která nyní běží v pilotním programu v několika asociacích a FAČR se ji zavázala využívat od roku 2025,“ vysvětluje.

„Naše úsilí je součástí širšího strategického plánu, který předpokládá kontinuální zlepšování v oblasti udržitelnosti. Čerpáme ze zkušeností jiných klubů a z našeho členství v organizacích European Club Association a European Football for Development Network, kde se sdílejí zkušenosti v těchto aktivitách,“ popisuje CSR manažerka Slavie Praha Michaela Schejbalová.

Designérky Pavla Podsedníková a Markéta Šohajová založily Airbo Bags s cílem využít již použité ale dobré materiály, jako airbagy z aut.
Dělají tašky z airbagů, padáků a lan. „Nechce se nám plýtvat,“ říkají designérky Airbo Bags

Přestože i Ligová fotbalová asociace (LFA), která v Česku řídí obě nejvyšší soutěže, apeluje na kluby, aby se udržitelnosti věnovaly, pět prvoligových tak vůbec nečiní. „Ligová fotbalová asociace vnímá, že udržitelnost a aktivní přístup k ochraně životního prostředí se stává čím dál důležitějším tématem ve fungování moderní společnosti,“ říká Pavel Jahoda, ředitel komunikace a PR Ligové fotbalové asociace. „V rámci Liga Academy chystáme speciální seminář, který na toto téma povede diskusi. Jde o projekt LFA, kam jsou zváni experti z různých oblastí, aby klubům Chance Ligy předali know how, které poté mohou zástupci jednotlivých týmů využít v praxi. A právě udržitelnost je jedním z plánovaných témat,“ uvádí.

Co je projekt Sport bez odpadu

Nadace Tipsport projektem Sport bez odpadu vnáší téma udržitelnosti do českého sportovního prostředí. Pilotní ročník na čtyřech fotbalových stadionech přinesl klubům odpadové analýzy i realizaci ekologických opatření na míru. S podporou nadace kluby pořídily nové třídicí nádoby nebo vratné kelímky. Se začátkem podzimní části sezóny se projekt rozšiřuje také do basketbalu a hokeje. I tam proběhnou pilotní analýzy ve čtyřech klubech, které povedou k měřitelnému pozitivnímu společenskému dopadu v oblasti odpadového hospodářství. Součástí aktivit jsou také komunikační kampaně motivující sportovní fanoušky k třídění odpadu, nebo ještě lépe k předcházení jeho vzniku.

Všechny prvoligové týmy odpovídaly na následující dotazy
(kluby uvádíme v pořadí, v kterém je řadí LFA podle oficiálních názvů)

  1. Využívá váš fotbalový klub fotovoltaickou elektrárnu či jiný ekologický zdroj energie (biomasa, štěpka, voda, vítr apod.)?
  2. Má váš kluby systém odpadového hospodářství, speciálně během ligových utkání?
  3. Zaměstnává váš klub člověka či spolupracuje s expertem na oblast udržitelnosti, na měření uhlíkové stopy či snížení energetické náročnosti stadionu?

1. FC Slovácko

Martin Knot, technický manažer

  1. Ne
  2. Ne
  3. Ne

AC Sparta Praha

Irena Smetanová, CSR manažerka

  1. Ověřovali jsme proveditelnost na současném stadionu, ale bohužel zastaralá infrastruktura a také statika stadionu nám neumožňují tyto technologie implementovat. Do budoucna plánujeme využití udržitelných řešení v rámci projektu výstavby nového stadionu, o němž v současné době vedení Sparty intenzivně jedná. Patří mezi ně například fotovoltaické panely nebo retenční nádrže pro zachytávání dešťové vody.
  2. Při řešení zpracování odpadů pracujeme kontinuálně a vytváříme komplexní soubor opatření. Nechali jsme si zpracovat i analýzu od Institutu cirkulární ekonomiky (INCIEN) a z ní vyplývající podněty postupně zapracováváme. Jde o dlouhodobý projekt, jehož nedílnou součástí je i osvěta, a jsme rádi, že nápady na některá řešení přicházejí i od samotných zaměstnanců. Zavedli jsme vratné kelímky a jejich používání nadále optimalizujeme. Snažíme se také digitalizovat náš ticketing, abychom snížili spotřebu papíru a zároveň zabránili zneužívání lístků překupníky. Intenzivně téma řešíme rovněž s dodavateli cateringu. Do budoucna chceme množství odpadu ještě snížit a více pracovat s materiály, které jsme již vyprodukovali.
  3. Jako CSR manažerka jsem zodpovědná za integraci udržitelných praktik do našich aktivit. Zároveň spolupracujeme s externími odborníky na měření uhlíkové stopy a snižování energetické náročnosti. Ceníme si také podpory UEFA a Evropské klubové asociace, které na toto téma pořádají školení či webináře, popřípadě klubům poskytují nástroje, jejichž případem je třeba UEFA kalkulačka uhlíkové stopy.

Bohemians Praha 1905

Bohemians Praha 1905

Petr Koukal, ředitel komunikace

  1. Ne
  2. Ne
  3. Ne

FC Baník Ostrava

FC Baník Ostrava

Marek Lorenc, tiskový mluvčí

  1. Ne
  2. Ne, stadion je ve vlastnictví města. Primárně by tedy mělo jakožto majitel stadionu zodpovědět město.
  3. Ne

FC Hradec Králové

FC Hradec Králové

Petr Šatalík, PR, komunikace, tiskový mluvčí

  1. Ne
  2. Ano
  3. Ne

FC Slovan Liberec

FC Slovan Liberec

Tomáš Čarnogurský, tiskový mluvčí

  1. Ne
  2. Ano
  3. Ne

FC Viktoria Plzeň

FC Viktoria Plzeň

Václav Hanzlík, tiskový mluvčí

  1. Ne
  2. Ano. Máme systém odpadového hospodářství a snažíme se jej neustále vylepšovat. Konkrétně například systém třídění odpadu a bio odpadu, během zápasů využíváme systém vratných kelímků a odstranili jsme jednorázové plastové.
  3. Nezaměstnává, ale spolupracujeme s externími odborníky.

FK Dukla Praha

FK Dukla Praha

Martin Bartošek, tiskový mluvčí

  1. Klub nevyužívá fotovoltaickou elektrárnu ani jiný ekologický zdroj energie.
  2. Klub nemá systémy tzv. odpadového hospodářství.
  3. Klub s nikým takovým nespolupracuje.

FK Jablonec

FK Jablonec

Martin Bergman, ředitel komunikace, tiskový mluvčí

  1. V tuto chvíli nikoliv. Celá infrastruktura stadionu je připojena ke standardní elektrické síti. Přesto jsme v posledních letech udělali spolu s městem Jablonec nad Nisou jakožto vlastníkem stadionu několik zásadních úprav, aby byl odběr energie nižší. Ve vnitřních prostorech stadionu používáme již výhradně LED osvětlení a stejně tak osvětlení hrací plochy je nyní technologie LED.
  2. Největší produkce odpadu při zápasech vzniká ze sortimentu stánků s občerstvením. Tam se snažíme o co nejefektivnější distribuci produktů a minimalizovat počet plastů. Používáme systém vratných kelímků, který plně nahradil jednorázové plastové kelímky. Z nápojů tak vzniká minimum odpadu. Co se týče jídla, tak se většina sortimentu prodává v papírových obalech nebo na táccích. Máme sice několik odpadových nádob speciálně na plasty, ale při množství lidí, kteří se během utkání na stadionu pohybují a produkují odpad, když ne každý je zodpovědný, tak někteří vyhazují odpad do jakékoliv nejbližší nádoby. Na to stále hledáme efektivnější systém. Stadion je městský a o celkový svoz odpadu se stará městská společnost.
  3. Tato možnost se nám naskytla před časem, kdy nás jeden člověk z tohoto oboru oslovil. Zatím takového člověka v klubu nemáme, ale stadion se postupně transformuje na nižší energetickou náročnost. Nevylučuji však, že se v budoucnu takový člověk v klubu, ať už přímo u nás, nebo prostřednictvím majitele stadionu objeví.

FK Mladá Boleslav

FK Mladá Boleslav

Jakub Kašík, technický ředitel

  1. Ne
  2. Ne
  3. Ne

FK Pardubice

FK Pardubice

Daniel Drahoš, backoffice

  1. V současné době nevyužíváme ekologický zdroj energie. Zvažovali jsme fotovoltaiku, ale po analýze bylo zjištěno, že integrita střechy stadionu by to nemusela unést.
  2. Spolupracujeme s Nadací Tipsport a postupně instalujeme nádoby na tříděný odpad po našich areálech. Naše bistra využívají zálohované kelímky NickNack, aby se omezila tvorba odpadu a velkou část fyzických artiklů, jako jsou permanentky, se snažíme „tlačit“ do elektronické podoby.
  3. Dedikovaného zaměstnance na cirkulární ekonomiku nemáme, ovšem jsme v kontaktu s Nadací Tipsport, která rozjela projekt Sport bez odpadu.

FK Teplice

FK Teplice

Vilém Kunz, CSR manager

  1. Klub aktivně využívá pouze obnovitelné zdroje energie (tzv. zelenou energii), respektive energii z vodních a slunečních elektráren v regionu. Směrem k úspoře vody namontoval klub spořiče vody v perlátorech u baterií, při skrápění trávníků byly hadice nahrazeny speciálními rozprašovači vody, navíc je využíváno i srážkové vody. Všechny klasické žárovky na stadionu byly nahrazeny LED osvětlením.
  2. Probíhá důsledné třídění odpadů, přičemž k dispozici jsou na celém stadionu jak koše na papír, plast, sklo, tak popelnice na plast, papír. Následně je zajišťován specializovanou firmou (Marius Pedersen) odvoz na sběrný dvůr, kde probíhá další třídění, respektive likvidace odpadu. V klubu je výhradně používán recyklovaný papír. Od sezóny 2021/22 také poskytovatel občerstvení na stadionu začal využívat vratné kelímky na nápoje, které si mohou fanoušci zakoupit. Klub se navíc snaží i v této oblasti využívat své komunikační síly směrem k fanouškům a široké veřejnosti. Spolupodílel se například spolu se statutárním městem Teplice na edukativní kampani na třídění odpadu.
  3. Klub zaměstnává již šest let CSR manažera, který kromě environmentálních otázek šeří i sociální projekty. Klub zřídil i Nadační fond FK Teplice a snaží se pomáhat zejména směrem k okolním komunitám.

MFK Karviná

MFK Karviná

Adam Januszek, tiskový mluvčí & PR

  1. Nevyužíváme FVE. Jako zdroj energie využíváme plynové kotle, tepelná čerpadla a solární panely pro ohřev vody. Zároveň využíváme dešťovou vodu z retenčních nádrží pro závlahu hřišť.
  2. Ano
  3. Veškeré náležitosti této problematiky řešíme se společností Veolia ČR.

SK Dynamo České Budějovice

SK Dynamo České Budějovice

Václav Kucul, tiskový mlučí

  1. Fotovoltaiku nemáme, využíváme však tepelné čerpadlo.
  2. Třídíme v celém klubu, zálohované kelímky na nápoje zavedeme od jarní části probíhající sezony.
  3. Zaměstnance na tuto problematiku klub přímo nemá, ale udržitelnosti se věnují naši správci a technický ředitel.

SK Sigma Olomouc

SK Sigma Olomouc

Jiří Fišara, tiskový mluvčí

  1. V tuto chvíli nevyužívá. O fotovoltaice se však do budoucna uvažuje.
  2. Ve spolupráci s Nadací Tipsport, která je naším generálním partnerem, jsme se zapojili do projektu Sport bez odpadu. Během podzimní části soutěže bychom měli společně věnovat jeden zápas tématu třídění odpadu. Na stadionu budou instalovány nové nádoby na tříděný odpad apod.
  3. Aktuálně specialistu na tuto oblast nemáme.

SK Slavia Praha

SK Slavia Praha

Michaela Schejbalová, CSR manažerka

  1. Střechu máme pokrytou solárními panely a energii z nich získanou využíváme zpět do provozu. Měníme všechna světla na stadionu za úsporná s technologií LED. Nyní jsme hotoví z 80 procent. Během příštího roku bychom chtěli vybudovat na tréninkovém hřišti č. 2 retenční nádrž na zpětné využívání dešťové vody. Zároveň chceme v blízkém okolí stadionu umístit tři speciální termosolární včelí úly, ve kterých se na provoz vůbec nepoužívá chemie. Aktuálně se snažíme zajistit prostory, kam bychom je mohli bez problémů a pohodlně umístit.
  2. Třídíme na celém stadionu. V kancelářských a komerčních prostorech (např. VIP boxy) třídíme se zaměřením hlavně na papír a plast. Během zápasů náš dodavatel cateringu třídí i sklo. Zároveň máme ve fanzoně #SlaviaFest i v koridoru při zápasech, a tedy i na tribunách, systém vratných zálohovaných kelímků. Při zápasech se tedy neprodukuje prakticky žádný plast. Navíc k tomu máme pouze koše na směsný odpad, protože jiný odpad zde není. Například mastné podtácky od jídla se nijak vytřídit nedají. Návštěvníci mají možnost kelímek vrátit oproti záloze, nebo ho vhodit do připravených boxů. Částka z těchto kelímků jde na tzv. „Choreo fond“, tedy v překladu podpory ještě lepší atmosféry na stadionu, kterou skrze své aktivity vytváří primárně Tribuna Sever. Pro zajímavost: V průměru se „protočí“ více než 20 tisíc kelímků za zápas. Líbí se nám iniciativa „Zálohujme“, která bojuje za legislativní zakotvení vratné zálohy na PET lahve. To by ve výsledku pomohlo i nám a rádi bychom se k testování tohoto nového systému připojili.
  3. Aktuálně provádíme vlastní iniciativy zaměřené na snížení uhlíkové stopy a zvýšení udržitelnosti stadionu. Tyto kroky zahrnují řadu opatření a investic do ekologicky šetrných technologií a procesů. Naše úsilí je součástí širšího strategického plánu, který předpokládá kontinuální zlepšování v této oblasti. Čerpáme ze zkušeností jiných klubů a z našeho členství v organizacích ECA (European Club Association) a EFDN (European Football for Development Network). Toto členství nám umožňuje přístup k nejlepším praktikám a inovativním řešením, která můžeme aplikovat v našem klubu. Jsme si plně vědomi důležitosti odborného přístupu k těmto tématům a v budoucnu plánujeme rozšířit naši spolupráci s experty na udržitelnost. Cílem je využít jejich know-how a zkušeností pro ještě efektivnější a inovativnější řešení, která nám pomohou dosáhnout našich ekologických cílů.

Partnerem tohoto článku je Nadace Tipsport.

Vít Chalupa

Novinařinu zdědil po otci a působil v denících Hospodářské noviny, E15 či týdeníku Euro. Zúčastnil se mnoha olympijských her, mistrovství světa a Evropy, od fotbalu a ledního hokeje až po kanoistiku a lyžování. A protože sport není všechno, píše také o byznysu, ekologii a lidských příbězích.