Soutěž určenou pro studentky a studenty třetích ročníků středních zdravotnických škol v Česku pořádala již potřetí společnost HARTMANN – RICO spolu s EEZY Events & Education. Cílem projektu je motivovat studenty, aby se více angažovali v procesu zdravotnické péče v odborném i domácím prostředí. Do letošního ročníku se přihlásily týmy ze 48 středních zdravotnických škol.

„Naším dlouhodobým cílem je kontinuálně zvyšovat prestiž nelékařských zdravotnických oborů. Mladé lidi chceme v rámci jejich přípravy na budoucí povolání motivovat k tomu, aby se nejen zajímali o stav tuzemské zdravotní péče, ale také se aktivně angažovali při řešení praktických témat a nebáli se přicházet s vlastními nápady,“ uvedl Jan Civín, Governmental Affairs Manager v HARTMANN – RICO a jeden z porotců letošního ročníku.

Tříčlenné týmy měly v letošním roce na výběr ze tří tematických bloků, které následně rozpracovaly do projektu v rozsahu 2 500 až 3 500 slov. Konkrétně se ve svých pracích mohly soustředit na témata:

● Nové trendy ve zdravotnictví – Jaké budou hlavní trendy ve zdravotnictví v roce 2030?

● Nové trendy v domácí péči – Jak by se mělo změnit poskytování domácí péče za 10 let?

● Proč se stát zdravotní sestrou?

Z přihlášených projektů vybrala odborná porota tři finalisty, kteří svoji práci prezentovali v půlce října na slavnostním vyhlášení v prostorách pražského Kina Lucerna.

Tým ze Střední zdravotnické školy Brno, Jaselská se zaměřil na trendy ve zdravotnictví v roce 2030 a budoucnost zdravotnického vzdělávání. Trojice zástupců střední zdravotnické školy Jindřichův Hradec v prezentaci přiblížila nové trendy v domácí péči v Jihočeském kraji a na Vysočině, a tým z Masarykova gymnázia, Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Vsetín pak představil nové trendy v domácí péči za deset let.

Šestičlenná porota následně z těchto finalistů na základě jejich prezentací určila konečné pořadí. Na první příčku posadila trojici zástupců z Masarykova gymnázia, Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Vsetín, a to konkrétně Magdalénu Hýžovou, Veroniku Novákovou a Hedviku Petrovickou. „Ocenili jsme jejich vizionářský a inovativní přístup k tématu, které je vzhledem ke stárnutí celé populace extrémně důležité a jehož význam bude v dalších letech jen růst. V rámci hodnocení projektu hrál roli také přístup k samotné prezentaci, jejíž provedení bylo velice kvalitní,“ komentoval Jan Civín.

Na druhém místě se v letošním roce umístil tým reprezentující Střední zdravotnickou školu Jindřichův Hradec ve složení Jana Pikalová, Monika Daňhelová a Lucie Vacková. Třetí příčku pak porota přisoudila Evě Nekudové, Štěpánu Jelínkovi a Vojtěchu Kadlečíkovi ze Střední zdravotnické školy Brno, Jaselská.

„Kvalita všech finálových projektů byla na velmi vysoké úrovni a to samé lze říct i o velké části všech přihlášených projektů. Dělá nám velkou radost, že budoucnost tuzemského zdravotnictví není mladým lidem vůbec lhostejná a že mají chuť trávit svůj volný čas přemýšlením o tom, jak ji udělat lepší,“ zakončil Governmental Affairs Manager HARTMANN – RICO.

Kdo usedl v porotě HARTMANN School Awards 2023

MUDr. Marek Dvořák, PhD., MBA, vedoucí lékař na zdravotnické záchranné službě, lékař oddělení urgentního příjmu dospělých ve Fakultní nemocnici v Motole

PhDr. Martina Šochmanová, MBA, náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči a kvalitu, hlavní sestra IKEM, prezidentka České asociace sester

Prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol

Prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC., primář Kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce

Mgr. Jan Civín, LL.M., Governmental Affairs Manager HARTMANN – RICO

Karel Novotný, MBA, ředitel společnosti EEZY Events & Education, ředitel Aliance pro telemedicínu, digitalizaci zdravotnictví a sociálních služeb

O společnosti HARTMANN – RICO

Společnost HARTMANN – RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího státního podniku Rico ve Veverské Bítýšce. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v německém Heidenheimu.

Více naleznete na webu hartmann.info.

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.