Čcheng-tu (Čína) 1. listopadu 2023 (PROTEXT/PRNewswire) – Vítězové soutěže Wukong-Huahua AI Fine-Tuning and Application Competition na téma „Science Fiction and Creativity“ převzali od společnosti Huawei ocenění na salonu „Science Fiction vs Science Fact“, který se konal v Muzeu vědecké fikce v Čcheng-tu. Salon pořádala společnost Huawei v rámci 81. světové konference vědecké fikce. Mezi panelisty salonu byli ředitel výzkumného centra pro tvorbu vědecké fikce Čínské asociace spisovatelů Wang Jinkang, vítězka cen Hugo 2016 a 2023 Nnedi Okorafor, vítěz ceny Galaxy a čínské ceny Nebula Jü Kchun a ředitel open source komunity MindSpore společnosti Huawei Chu Siao-man.

Během soutěže Wukong-Huahua AI Fine-Tuning and Application Competition týmy z celého světa buď dolaďovaly model Wukong-Huahua a vytvářely díla s obsahem generovaným umělou inteligencí (AIGC), nebo na základě tohoto modelu vytvářely aplikace. Nakonec se na prvním a druhém místě umístilo šest týmů.

Model nadace Wukong-Huahua je difuzní model, který dokáže generovat obrázky na základě čínského textu. Model kombinuje rámec MindSpore AI a hardware Ascend Atlas. Byl vycvičen na datové sadě Wukong, která je největší multimodální otevřenou datovou sadou v čínštině na světě. Model dokáže generovat velmi kvalitní snímky zobrazující různé scény v různých stylech.

Vědecká fikce a technologický pokrok jsou již dlouho v symbióze. Zatímco vědecká fikce podněcuje generace podnikatelů a investorů k vytváření a podpoře inovativnějších technologických produktů, nový vědecký a technologický pokrok zase podněcuje tvůrce fikce k představování stále složitějších a působivějších světů.

Chu Siao-man ze společnosti Huawei hovořil na salonu o tom, jak se nové technologie, jako jsou modely nadace, uplatňují v tvůrčích oblastech, jako je sci-fi literatura. Dříve komunita využívala technologii umělé inteligence k lepšímu pozorování a analýze světa, ale nedávný pokrok v oblasti umělé inteligence zvýšil její schopnost generovat a vytvářet obsah. Technologie AIGC se rychle vyvíjí a dočkala se důkladného využití ve sci-fi. Uvedl konkrétně: „Měli bychom se soustředit na to, jaký přínos mohou technologie přinést při řešení reálných problémů, a ne je považovat za zdroj neštěstí.“

Jü Kchun také řekl, že technologie zásadním způsobem změnily náš svět. Každý den objevují nové technologie, proto upozornil, že je naléhavě zapotřebí teoretických průlomů v základní vědě a technologii, které musí společnosti jako Huawei převést do reálných aplikací, pokud doufáme, že využijeme plný potenciál technologie.

Dr. Nnedi Okorafor hovořil o významu vědecké fikce v Africe, konkrétně o jejím vlivu na místní technologický rozvoj. Věří, že díla z oblasti vědecké fikce jsou výsledkem globalizovaného tvůrčího myšlení a že africká vědeckofantastická literatura je prostředkem, jehož prostřednictvím si lidé mohou představit budoucnost a zkoumat, jak technologie pravděpodobně ovlivní naši společnost, ekonomiku a politiku.

V budoucnu bude společnost Huawei nadále podporovat rozvoj vědecké fikce, posilovat své technologické přednosti a využívat sílu technologií, aby se více sci-fi nápadů stalo skutečností. Společnost Huawei bude i nadále zkoumat nekonečné hranice vědy a techniky, otevřeně spolupracovat se zbytkem světa a aplikovat technologie ICT ve všech odvětvích. Poskytováním digitálních, inteligentních a ekologických řešení se společnost Huawei snaží vytvářet přidanou hodnotu pro průmysl a přinášet výhody technologií všem.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2262113/image_5019648_38947758.jpg 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2262114/image_5019648_38947868.jpg 

KONTAKT: Mengzhu Lin, [email protected]

 

PROTEXT