Peking (Čína) 16. listopadu 2023 (PROTEXT/PRNewswire) – 

Námořní dědictví sahá až ke vzdáleným břehům

Tuto zprávu přinesl deník China Daily: V parku Čeng-che v Tchaj-cchangu v provincii Ťiang-su kotví u břehu jezera replika velké lodi slavného čínského mořeplavce a objevitele Čeng-che.

Čeng-che vyplouval z Tchaj-čchangu a za vlády dynastie Ming (1368–1644) stál na sedmi plavbách v čele flotily. Plavby ho zavedly do různých míst v jihovýchodní a jižní Asii, a dokonce i v Africe. Námořníci navštívili více než 30 zemí a regionů.

Čengovy cesty posunuly starověkou námořní hedvábnou cestu vpřed. Flotila vozila do svých destinací čínské hedvábí, porcelán a čaj, sdílela s místními obyvateli znalosti o zemědělství, výrobě textilu a rybolovných technikách a navazovala přátelské vztahy všude, kam se vydala.

Čengova flotila na oplátku přivážela domů poklady, jako jsou šperky, koření, léčivé byliny a exotická zvířata.

27. října navštívili zahraniční novináři v rámci projektu 2023 Hi Jiangsu Media Trip pamětní síň Čeng-che v Tchaj-cchangu, kde se seznámili s kulturními rysy města, jako jsou mír, spolupráce a otevřenost.

Na cestě pro média, kterou spoluorganizovaly Úřad pro informace a Úřad pro zahraniční záležitosti vlády provincie Ťiang-su a deník China Daily, se sešli novináři ze zemí zapojených do iniciativy Pásmo a Stezky, např. Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Spojené arabské emiráty, Thajsko a Vietnam.

Novináři navštívili od 22. do 28. října města Nan-ťing, Jang-čou, Lien-jün-kang a Tchaj-cchang, aby se seznámili s hlubokou integrací Ťiang-su do rozvoje iniciativy v uplynulém desetiletí.

Ťiang-su leží na křižovatce ekonomického pásma Hedvábné stezky a námořní Hedvábné stezky 21. století, které společně tvoří iniciativu Pásmo a stezky. V uplynulém desetiletí Ťiang-su aktivně využívalo své zeměpisné výhody a hrálo v projektu zásadní roli.

Součástí cesty pro média byly zastávky v mezinárodním železničním nákladním expresu v Nan-ťingu, na základně logistické spolupráce mezi Čínou a Kazachstánem (Lien-jün-kang) a v přístavu Tchaj-cchang. Návštěvy nabídly přímý pohled do úsilí Jiangsu o podporu propojení a obchodu mezi zeměmi účastnícími se Pásma a stezky.

Abdul Wajid Khan, výzkumník a novinář z Independent News Pakistan, který se mediální cesty zúčastnil, uvedl: „Ťiang-su bude dále prohlubovat své obchodní a hospodářské vztahy se zeměmi zapojenými do iniciativy.“ Dodal, že jim také pomůže „modernizovat průmyslová odvětví pomocí svých špičkových průmyslových kapacit““

Přestože replika lodi, na které se plavil Čeng-che, možná nikdy nevypluje, žije jeho odkaz v přístavech Tchaj-cchang a Lien-jün-kang, které jsou stále rušné, protože usnadňují přepravu zboží a šíří zásady mírové spolupráce a vzájemného prospěchu až k odlehlým břehům.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2267213/A_staff_member_Taicang_Port_Jiangsu_province_briefs_foreign_journalists.jpg 

 

KONTAKT: Shaowei Zhang, [email protected]