Upcyklační workshopy, bezbariérové toalety a nájezdy pro vozíčkáře z recyklovaného plastu nebo splachování užitkovou vodou. To jsou některá z mnoha udržitelných řešení, která hradecký festival Rock for People právě představuje svým návštěvníkům.

Festival, který se letos koná po devětadvacáté, si dal za cíl být do roku 2030 uhlíkově neutrálním. To obnáší celou řadu opatření, od těch v oblasti energetiky, tak v oblasti dopravy (největší zdroj uhlíkové  stopy festivalů obecně) či nakládání s odpady.

Na Rock for People lze nyní nalézt stage poháněnou vodíkem či solární panely, ale jak sami provozovatelé festivalu říkají, jsou to zatím jen pilotní projekty a uvidí se, které řešení bude v budoucnu zvoleno jako efektivní a ekonomicky reálné. Festival má také vlastní třídící stanicí, která se stará o to, aby veškerý vytříděný obsah z recyklačních popelnic rozmístěných po areálu skutečně putoval tam, kam patří.

Inovativních řešení v oblasti energetiky, nakládání s odpady nebo třeba inkluzivních prvků, které mají zprostředkovat hudební zážitky komfortně i pro vozíčkáře nebo celiatiky, je tu ale celá řada.

Kateřina Hefler

Kateřina se věnuje mimo jiné focení pro Ekonews, další její fotky jsou ke shlédnutí na www.katerinahefler.com. Na starosti má v Ekonews také sociální média.