Brno se v říjnu promění v centrum environmentálního filmu. Od 1. do 6. října 2024 hostí moravská metropole jubilejní 50. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM, který je nejstarším filmovým festivalem zaměřeným na životní prostředí.

Do letošní soutěžní přehlídky se přihlásilo přes dvě stě filmů. Dramaturgie z nich vybrala 25 snímků z 16 zemí světa. „EKOFILM letos slaví padesát let své existence. Neznám na světě žádný jiný festival o životním prostředí, který by měl takovouto neuvěřitelnou tradici. Už půl století představuje EKOFILM české i mezinárodní veřejnosti špičkové světové filmy zaměřené na ochranu a pochopení přírody,“ říká Ladislav Miko, který plní roli prezidenta festivalu již 10. rokem.

V letošním ročníku dominují soutěžní přehlídce filmy z evropské produkce. Do finálové přehlídky se jich probojovalo hned 20. Mimoevropskou produkci zastupují snímky ze Spojených států amerických, Kanady a Austrálie. „Je to fascinující přehlídka příběhů z různých koutů planety a já věřím, že si filmy i setkání s tvůrci diváci užijí,“ doplňuje Ladislav Miko.

Do letošní soutěžní přehlídky se přihlásilo přes dvě stě filmů. Foto: Majda Slámová
Do letošní soutěžní přehlídky se přihlásilo přes dvě stě filmů. Foto: Majda Slámová

Festival nabídne tři soutěžní sekce. Přehlídku celovečerních environmentálních filmů Krásy přírody doplní mezinárodní soutěž středometrážních filmů a samostatných dílů dokumentárních sérií s názvem Vize přírody. Třetí soutěžní sekce Ve zkratce představí krátké filmy.

„Finálový výběr nabízí rozmanitou nabídku témat, která rezonují jak v lokální, tak i mezinárodní environmentální diskuzi. Vybrali jsme intenzivní příběhy lidí a komunit, které stojí přímo uprostřed environmentálních kauz, a na druhé straně třeba i vizuálně ohromující záběry mikroorganismů i větších živočichů,“ popisuje dramaturgyně festivalu Jitka Kotrlová a dodává: „Oproti minulým letům vnímáme nárůst témat, která hledají inovativní řešení ekologických problémů a také dávají větší prostor přírodě jako takové a její síle. Některé z nich přinášejí i výpověď o pokoře, kterou jako společnost ve vztahu k přírodě někdy postrádáme.“

Mezi pozoruhodné tituly patří například australský dokument Po dešti o neobjevených druzích hub, francouzský snímek Low-Tech o jednoduchých environmentálních technologiích či český dokument Jiříkovo vidění o hledání řešení pro záchranu planety.

Ekofilm
Ministr životního prostředí Petr Hladík hovoří o festivalu Ekofilm. Foto: ministerstvo životního prostředí
Dopad brněnského Ekofilmu ve společnosti roste i díky přesunu do multikina, říká ministr Hladík

Jak (ne)zabít přírodu

I letos festival představí jedno hlavní téma, které bude ústředním bodem diskuzí a doprovodného programu. „Chceme se v letošním jubilejním 50. ročníku více zaměřit na téma konfliktů a jejich dopadů na životní prostředí. Nejde přitom jen o válečné konflikty, ale i o střety ve společnosti, na které v konečném důsledku doplácí hlavně příroda,“ prozrazuje ministr životního prostředí Petr Hladík, jehož resort má organizaci festivalu na starosti. „Jde o to, abychom rozpoznali a pochopili složitost vztahů mezi lidskou civilizací a přírodním světem, stejně jako konflikty, které se v přírodě odehrávají nezávisle na lidské přítomnosti,“ doplňuje ministr Hladík.

Pestrý doprovodný program nabídne několik besed na Fakultě sociálních studií MU. Úvodní debata s ministrem Hladíkem nese název Jak sjednat mír mezi člověkem a přírodou? Další diskuze se zaměří na transformaci společnosti k udržitelnosti a dopady válečných konfliktů na přírodu.

Festival organizuje ministerstvo životního prostředí, které vede Petr Hladík (vpravo) Foto: Majda Slámová
Festival organizuje ministerstvo životního prostředí, které vede Petr Hladík (vpravo) Foto: Majda Slámová

Milovníci hudby se mohou těšit na open air koncert Dana Bárty s Robert Balzar Triem. Ten se uskuteční 1. října od 18.30 na nádvoří Staré radnice. Pro rodiny s dětmi je na sobotu 5. října připraven Rodinný den v Zoo Brno s Labyrintem živlů, kde děti prozkoumají čtyři přírodní síly. Program doplní promítání nesoutěžních filmů, beseda s cestovatelem Petrem Horkým a show s protagonisty pořadu České televize Terčin zvířecí svět.

Hlavním dějištěm festivalu bude Cinema City Velký Špalíček, ale akce se uskuteční i na dalších místech v Brně. Kompletní program je k dispozici na webu ekofilm.cz.

Avatar
EKOFILM