Záplavy, nebo naopak sucha a nedostatek vody. To jsou jedny z nejčastějších klimatických rizik, která ohrožují portfolio realitní společnosti CPI Property Group. Takový je závěr analýzy klimatických rizik, kterou společnost právě dokončila. Jak analýza vznikala a jak s ní firma bude dále pracovat, vysvětluje její ESG tým.

Posouzení klimatických rizik má firmě ukázat, jak zranitelná je vůči změnám klimatu a ukázat způsoby, jak těmto rizikům předcházet nebo je minimalizovat. Poslouží jí také v komunikaci s investory, kteří informace související s klimatickou změnou od firem vyžadují.

Společnost zahájila posouzení klimatických rizik svého portfolia minulý rok v pilotním režimu. Hlavní motivací byla reakce na povinnost vyplývající z legislativy, výsledky ale firmě poslouží také jako důležitý nástroj pro efektivní řízení rizik. 

V pilotním režimu si vyzkoušela dva různé přístupy k hodnocení, a to interní a externí. V prvním případě hodnotili klimatická rizika property manažeři, kteří mají jednotlivé nemovitosti na starosti a znají jejich chod nejlépe. Ve druhém případě firma, respektive její dceřiné společnosti v Rakousku, využily externí nástroj, který poskytuje sofistikovanější analýzu s možnostmi zahrnutí různých scénářů. 

„Po tomto pilotním projektu jsme se rozhodli jít druhou cestou a pro analýzu klimatických rizik využít externí nástroj. Ten nám umožňuje ucelenější pohled a srovnání všech budov jednou metodikou, což je víc vypovídající, než když to hodnotí jednotliví manažeři,” říká Petra Hajná, Group Sustainability Officer v CPI Property Group. 

Společnost má v portfoliu 665 nemovitostí, podle Hajné tedy potřebovala nástroj, který dokáže posuzovat jednotlivé budovy zvlášť, ale i celé portfolio dohromady. 

Nejdůležitějším parametrem je lokalita

Nejdůležitějším vstupním parametrem pro sestavení analýzy je lokalita, v níž se nemovitost nachází. Díky tomu je možné určit, jaká rizika budově v daném místě hrozí. Dalšími klíčovými vstupními údaji je hodnota nemovitosti a doba jejího vlastnictví. „To je sice špatně predikovatelné, ale má to dopad na výpočet,” vysvětlila manažerka udržitelnosti Jitka Kubová. 

Firma při sestavování analýzy postupovala v souladu s požadavky EU Taxonomie. Hodnotila rizika spojená se zvyšujícími se teplotami, povodněmi, suchem a dalšími změnami klimatu. Celkem analyzovala 18 typů rizik.

Ze závěrů vyplynulo, že napříč portfoliem se nejčastěji objevují následující klimatická rizika: nedostatek vody, povodně a tepelný stres. Budovy, které jsou klimatickými riziky ohroženy, tvoří dvacet procent z počtu budov portfolia společnosti. 

Lime patří k jedné z firem, které podcenily dialog se stakeholdery, což jsou třeba místní komunity.
ESG je pro vás jen papírování nebo cvičení z PR? Pak vám uteklo to nejdůležitější

„U objektů, kde se zjistilo vysoké riziko  nyní zjišťujeme, jestli má daný objekt nějaká mitigační opatření (zmírnění negativních dopadů, pozn. aut.). Například zda má v případě rizika povodní protipovodňový plán, kdo má v takovém případě za co odpovědnost a podobně,” říká Kubová s tím, že pokud budova mitigační opatření nemá, firma je podle požadavků EU Taxonomie musí dopracovat do pěti let.

Společnost má nyní zpracovanou analýzu poprvé za celou skupinu a bude s ní dále interně pracovat. Výsledky využije jak pro legislativní potřeby EU Taxonomie, tak pro reporting či hodnocení dvojí materiality. A také jako podklad pro tvorbu mapy prioritních lokalit. Jako prioritní si společnost stanovila lokality se dvěma zásadními riziky, kterými jsou povodně a nedostatek vody.  Mapa prioritních oblastí pak poslouží mimo jiné pro plánování výdajů na zmírňování klimatických rizik. 

Novou analýzu bude firma  tvořit v případě, že se promění její portfolio, případně scénáře vývoje. „Scénáře týkající se jednotlivých rizik se v rámci EU Taxonomie ještě mohou měnit, vývoj kolem této legislativy je dynamický. K nástroji, který používáme k analýze, máme manuál, která je pololetně aktualizován, aby zohledňoval veškerý nejnovější vývoj,” říká junior manažerka udržitelnosti Agnesa Kratochvíl.

Podle ní analýza klimatických rizik firmě ukázala možnosti, jak se na ně připravit a nabízí doporučení ohledně adaptačních opatření a strategii, jak zlepšit ochranu budov. Znalost klimatických rizik pro firmu představuje soubor strategických a důležitých dat, která jí pomohou s plánováním a rozhodováním, jak rizika minimalizovat a implementovat nezbytná adaptační opatření.

Evropská unie píše Česku a dalším státům, že brzdí reporting udržitelnosti

Klimatická rizika zajímají investory

Byť první motivací pro tvorbu analýzy klimatických rizik byly legislativní povinnosti, protože firma musí už od roku 2022 reportovat podle požadavků EU Taxonomie, následně se přidaly dotazy na pokrytí rizik i z dalších stran. „Požadavků, ať už od ratingových společností, bank či investorů, je už opravdu hodně. Jsme tedy rádi, že máme analýzu zpracovanou a můžeme tyto informace poskytnout,” říká Hajná. 

Všem společnostem, které tvorbu analýzy klimatických rizik zvažují, pak radí dobře si nastavit hranice jednotlivých rizik, na což se dívají hlavně banky. „Banky v pozici investora chtějí vědět, jak společnost k určování hranic jednotlivých rizik přistoupila. Je tedy důležité, aby si to firma dokázala obhájit. Je dobré dívat se na to už při výběrovém řízení a v rámci něj si nechat jednu budovu posoudit od více společností a tím si nastavení hranic otestovat,” radí Kratochvíl. 

Pro realitní a developerské společnosti, které začínají s EU Taxonomií doporučuje ESG manažerka Kubová využít manuál, který zpracovala Česká rada pro šetrné budovy. „Je to dobré východisko, byť pro nás, vzhledem k tomu, jak velké portfolio máme, a tím že nepůsobíme pouze v České republice to nebylo vhodné řešení. Ale pro firmu, která má třeba více developmentu a menší počet budov, je to skvělý materiál,” radí Kubová.

Klimatická rizika mohou posuzovat nejen firmy, ale také instituce. Vůbec první posouzení rizik souvisejících se změnou klimatu v Evropě zveřejnila letos na jaře Evropská agentura pro životní prostředí. Vyplynulo z ní, že klimatická rizika ohrožují evropskou energetickou a potravinovou bezpečnost, ekosystémy, infrastrukturu, vodní zdroje, finanční stabilitu a zdraví lidí. Mnohá rizika pak podle analýzy již dosáhla kritické úrovně.

Partnerem tohoto článku je společnost CPI Property Group.

redakce
redakce

Komerční obsah označený jako Brandnews připravuje redakce Ekonews ve spolupráci s obchodními partnery. Jejich cílem je informovat o zajímavých produktech a tématech a propojit partnery se čtenáři.