Miroslav Kobera

Nejtěžší je sběr dat a jejich kategorizace.

Miroslav Kobera je ESG manažerem developerské společnosti Crestyl.

Snaha o co nejnižší uhlíkovou stopu je často v rozporu se snahami o cirkulární ekonomiku a recyklaci materiálů. I na to naráží při své agendě ESG manažer developerské společnosti Crestyl Miroslav Kobera.

Uvádí konkrétní příklad ze svého oboru. Vysokopevnostní beton má kvůli cementu ze stoprocentního slínku vysokou uhlíkovou stopu, proto je snaha část nahrazovat například struskou nebo popílky z elektráren.

„To ale snižuje vlastnosti betonu, takže je potřeba tam přidávat různá pojiva, která nejsou úplně přírodní, jde doslova o lepidla. Proto říkám, že ESG agenda je taková duha, kdy z každé barvy svítí jednou jedna víc a jedna míň. Není to vždycky, že se rozsvítí celá duha, ale jednou je to cirkulární ekonomika, jednou nízkouhlíková agenda,“ popisuje ESG manažer.

Poté jde o stanovení priorit.  Buď bude mít směs nízkou uhlíkovou stopu, ale kvůli přidaným pojivům nepůjde zrecyklovat anebo naopak.

Podobně je to třeba s dalším využívaným materiálem, ocelí. V Česku se vyrábí podle Kobery s podílem recyklátu maximálně 40 procent. V Číně už ji vyrábí i s 90 procenty recyklátu. „Ale chceme dovážet ocel z Číny nebo ji odebírat tady z Čech,“ ptá se Kobera.

Použité materiály přitom hrají klíčovou roli v uhlíkové stopě celé budovy, kterou si developer měří a sleduje, a která se mu promítne do jeho ESG reportu. Celkem se na ní materiály podílí ze 40 procent, zbytek tvoří provoz.

Crestyl už má nyní v rámci uhlíkové stopy spočítaný Scope 1 a 2 (což jsou emise z vytápění vody, spotřeby elektřiny či vlastního vozového parku)  a zčásti Scope 3. Právě přitom dokončuje první nefinanční report za loňský rok, a to už podle nově zaváděných evropských standardů (ESRS). Podle nich bude jak Crestyl, ale i dalších téměř dva tisíce firem, za rok 2025 vytvářet a povinně zveřejňovat zprávu o udržitelnosti.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Proč je sběr dat v rámci nefinančního reportingu komplikovaný
  • Co patří u developerské společnosti do Scope 1, 2 a 3
  • Jak se podílí na uhlíkové stopě budov materiály a jak její provoz
  • Na co naráží při snaze snížit uhlíkovou stopu materiálů a při využívání recyklátu
  • Proč si v Česku moc nedokáže představit energeticky pozitivní budovu
  • Jak určit dopady klimatických změn na budovy.

Partnerem tohoto podcastu je společnost Allianz.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.