Audio verze článku:

Jasmína Houdek

Agresoři, manipulátoři, blbečci a hulváti tady budou vždycky, ale vedle nich musíme vybudovat armádu lidí, kteří je budou umět zastavit.

Jasmína Houdek se svým manželem Pavlem vede sociální podnik Moderní sebeobrana, kde učí ženy, jak čelit sexualizovanému násilí či šikaně.

Nevhodné narážky, šikana či sexualizované násilí. To jsou zkušenosti, se kterými se na Jasmínu Houdek obracejí lidé, zejména ženy, každý den. Její projekt Moderní sebeobrana učí jednotlivce i firmy, jak tomuto chování předejít a jak se mu bránit.

Sexualizované násilí či šikana je o pocitu moci. Agresoři si takovým chováním chtějí dokazovat, že mají nad druhými navrch. Může k němu docházet na vysoké škole, doma nebo v práci. Čelí mu zejména ženy.

„Všechno násilí se děje všem, tedy i mužům, ale fenomény jako je obtěžování, manipulace, nátlak nebo osahávání se prostě dějí více ženám,” popisuje Jasmína Houdek svoji zkušenost z praxe, ale i z osobního života. Jako čtrnáctiletá totiž byla znásilněna rodinným přítelem.

Tramatický zážitek z dětství se jí podařilo překonat a transformovat v pomoc druhým. Dnes prostřednictvím svého projektu Moderní sebeobrana, který vede se svým manželem, učí ženy, jak se obtěžování a dalším druhům nevyžádanému chování bránit.

Lektoři Moderní sebeobrany učí jednotlivce, docházejí ale také do firem, které se v rámci společenské odpovědnosti stále více zaměřují na wellbeing zaměstnanců a předcházení jevů jako je bossing či mobbing. Navzdory tomu není šikana či sexualizované násilí v zaměstnání nic vyjímečného. „S těmito zkušenostmi se na nás ženy obracejí každý den,” popisuje smutnou realitu Houdek.

Lidé, kteří se nevhodného chování dopouštějí, zdaleka nejsou anonymní násilnicí schovaní někde v houští. Může to být člen rodiny nebo charismatický a pohledný nadřízený. Navenek gentleman, kterého všichni obdivují a o jeho nevhodném chování nemají tušení, protože jej dovede skrývat.

A právě tento postoj se její projekt snaží změnit a pomoci „hodným holkám”, které si nechají všechno líbit, aby se za sebe dokázaly postavit a agresora zastavit. Jedním z prvních důležitých kroků ke změně vede podle Houdek uvědomění, že za jakékoliv nevhodné chování může ten, kdo se ho dopouští. Ne oběť tím, že si vzala výstřih, má make-up nebo boty na podpatku.

„Chceme zastavit násilí tak, že lidem dáme nástroje, jak se za sebe postavit. Agresoři, manipulátoři, blbečci a hulváti tady budou vždycky, ale vedle nich chceme vybudovat armádu lidí, kteří to dokáží detekovat dřív, než ti lidé někomu ublíží a zastaví je,” říká Jasmína Houdek.

Z podcastu se dále dozvíte:

  • proč je prvním krokem uvědomění si, že za nevhodné chování druhých nemůžete?
  • proč někdy není jednoduché strůjce nevhodného chování poznat?
  • co dělat v situaci, kdy se mě násilí či šikana v zaměstnání týká?
  • proč je důležité nemlčet, když se to děje někomu jinému a proč by takové chování neměli přehlížet hlavně muži?
  • co vše učí Moderní sebeobrana a kde všude působí?
Tento podcast vznikl za podpory Journalismfund Europe.
Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.