Audio verze článku:

Evropská unie čeká na zvolení nových komisařů. Výkonnou místopředsedkyní pro čistou, spravedlivou a konkurenceschopnou transformaci, se má stát Teresa Riberaová, španělská socialistka a dlouholetá zastánkyně klimatických opatření.

Slyšení kandidátů na evropské komisaře se uskuteční od 4. do 12. listopadu. Listopadový termín slyšení znamená, že nová Evropská komise by mohla začít pracovat nejdříve na začátku prosince, píše web Politico. Datum zahájení práce by se ale mohlo posunout až na leden, pokud Evropský parlament odmítne několik kandidátů a evropské metropole budou muset nominovat náhradníky.

Španělská politička Riberaová je podle webu Politico, podrobně sledujícího dění v Bruselu včetně zákulisí, druhou nejmocnější ženou v Bruselu. Tato expertka na klima by měla mít na starosti nejenom otázky konkurenceschopnosti, pro Evropu v dnešní době klíčové, ale i zelenou transformaci.

Riberaová má naplnit vizi předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Do vínku dostala nedávnou zprávu bývalého italského premiéra Maria Draghiho, který volá po posílení konkurenceschopnosti Evropy. Vestou k ní mělo být například snížení ceny energií nebo závislosti na fosilních palivech.

Prosadila odchod od uhlí i od jádra

Riberaová je pro tyto úkoly dobře kvalifikovaná. Tato pětapadesátiletá místopředsedkyně španělské vlády a členka Španělské socialistické dělnické strany vystudovala práva, tématům spojeným s klimatem se věnuje od roku 2004. Jako ministryně pro ekologickou transformaci prosadila, aby se Španělsko stalo jednou z prvních zemí, které si právně zakotvilo cíl být do roku 2050 klimaticky neutrální.

Riberaová se také zasloužila ve své zemi o odchod od uhlí i jaderné energie, když dosáhla dohody průmyslu i odborů. „Teresa Riberaová má vzácnou schopnost zprostředkovat obtížné dohody: jak o spravedlivém přechodu se španělskými uhelnými dělníky, tak o postupném ukončení využívání fosilních paliv s hlavními petrolejáři. Tyto schopnosti bude v Bruselu potřebovat,“ citoval web Politico Lindu Kalcherovou, výkonnou ředitelku think tanku Strategic Perspectives.

K zásadnímu bodu její agendy má patřit vedení „dohody o čistém průmyslu“. Na tom má spolupracovat se Stéphanem Séjourné, kandidátem na výkonného místopředsedu pro prosperitu a průmyslovou strategii. Von der Leyenová slíbila zveřejnění této dohody během prvních 100 dní od nástupu do funkce. Cíle projektu nejsou zatím jasně definované, ale mělo by se jednat o podporu růstu ekologických podniků.

Fašisté atomové elektrárny spustili, socialisté je vypnou

Klima má na starosti už nyní

Spolu s Riberovou bude na otázkách klimatu pracovat Wopke Hoekstra, podle webu Politico vybraný proto, aby Riberovou usměrňoval. Jeho minulost je totiž značně rozdílná a jeho zvolení provázely kontroverze. Před nástupem do politiky Hoekstra pracoval v letech 2002 až 2004 pro ropnou společnost Shell a v letech 2006 až 2017 pro poradenskou společnost McKinsey, jejíž portfolio obsahuje i ropné a plynárenské společnosti.

Hoekstra je současným evropským komisařem pro opatření v oblasti klimatu. Do funkce tento bývalý nizozemský ministr zahraničí nastoupil minulý rok poté, co rezignoval Frans Timmermans.

Nizozemský středopravicový šéf klimatického bloku má v zákoně zakotvit cíl EU snížit emise o 90 procent do roku 2040 a investice do bezemisní infrastruktury. Měl by také odstranit daňové úlevy pro fosilní paliva a urychlit rozvoj jednotného trhu s uhlíkovými kredity.

Předchozí evropská administrativa sklízela kritiku z obou stran. Pro jedny je příliš radikální, pro druhé se von der Leyenová odvrací od klimatických kroků. Hoekstra letos v květnu podle britského deníku The Guardian reagoval: „Řekl bych, že je to spíše naopak. Neznám jediný příklad (opatření) v oblasti klimatu, které bychom zmírnili.“ Zároveň dodal, že je potřeba klást větší důraz na ekonomické důsledky politiky postupného omezování fosilních paliv, jako jsou ceny energií, pracovní místa nebo konkurenceschopnost průmyslu.

Komisařkou pro životní prostředí, ochranu vodních zdrojů a konkurenceschopnou cirkulární ekonomiku se má stát Švédka Jessika Roswallová. Maďar Olivér Várhelyi má převzít portfolio komisaře pro zdraví a welfare zvířat.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová

Tereza studuje žurnalistku na FSV UK. Je spoluzakladatelkou české pobočky mezinárodní organizace Sea Shepherd, která se zabývá ochranou mořských ekosystémů. Nejradši píše o všem, co se pojí s oceány.