Martin Křivánek

Nefinanční reporty budou s CSRD nudnější a faktičtější, dnes jde více o PR.

Martin Křivánek je ředitelem pro poradenské služby v oddělení risk consultingu společnosti KPMG a vede tým zaměřený na ESG

Zprávy o udržitelnosti se se směrnicí o nefinančním reportingu (CSRD), která začíná platit od příštího roku, stanou nudnější a faktičtější než dosavadní reporty.

V ESG podcastu toto téma rozebírá Martin Křivánek, ředitel pro poradenské služby v oddělení risk consultingu společnosti KPMG, který vede tým zaměřený na ESG. „Dnes je v reportu udržitelnosti hodně kvalitativních informací, je tam hodně informací obrázkových, propagačních, PR, jde hodně o společenskou odpovědnost,“ uvádí Křivánek.

S platností evropské směrnice o nefinančním reportingu ale přibude povinnost zveřejnit nefinanční zprávu, která bude vycházet spolu s výroční finanční zprávou, od začátku do konce auditovanou.

„Dosud byla možnost tam propašovat více věcí, které jsou pro firmu pozitivní, a vyhnout se těm negativním. Zkrátka nastavit rozsah reportu trošku po svém. Tohle bude končit, protože dvojí materialita vám řekne: Tady máte negativní dopady, tak to byste měli do zprávy povinně zahrnout,“ popisuje expert KPMG. Teprve se však podle něj uvidí, jak se teorii podaří převést do praxe. V každém případě by zprávy měly být vyváženější a obsahovat nejenom pozitivní, ale i negativní informace.

Podle Martina Křivánka je možné, že vedle sebe budou ve firmách do budoucna existovat dvě různé zprávy. Jedna faktičtější podle směrnice CSRD a druhá víc propagační, kde se může reportovat „sázení stromečků“ a podobné aktivity.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Které nové povinnosti se budou týkat i velkých firem, jež reportovaly podle NFRD,
  • Co je to dvojí materialita,
  • Kdo bude moci nefinanční reporty auditovat,
  • Jak vysokou může společnost dostat pokutu, pokud by nefinanční report nezveřejnila, a kdo to bude kontrolovat,
  • Proč řada firem v Evropě nemusí dostat od auditorů pozitivní hodnocení,
  • Co Martin Křivánek doporučuje firmám, které mají reportovat za rok 2025,
  • Jak zelené jsou evropské banky z pohledu Green Asset Ratio a co je v tomto směru ještě čeká.
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.