Společnost K-net Technical International Group úspěšně dokončila projekt zaměřený na pořízení moderního bateriového úložiště, jehož cílem je efektivně pokrýt energetické špičky nabíjecí stanice pro elektromobily.

Tento projekt, spolufinancovaný z prostředků Evropské unie v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), je klíčovým krokem k dosažení větší energetické nezávislosti a zlepšení provozní efektivity datového centra v Brně.

Realizace a technické detaily projektu

Projekt byl realizován mezi květnem 2019 a srpnem 2020 s celkovými náklady 399 250 Kč, přičemž dotace pokryla 319  400 Kč. Hlavním cílem bylo posílení kapacity stávajícího bateriového úložiště Pylontech s technologií LiFePO4, které je známé pro svou dlouhou životnost a bezpečnost. Celková kapacita úložiště se po rozšíření zvýšila dvojnásobek, tedy na 66,7 kWh, což umožňuje nabíjet elektromobily výkonem až 50 kW, a to bez snížení životnosti bateriových článků.

Významným technickým prvkem projektu bylo také zavedení unikátního řešení přímého spojení úložiště s nabíjecí stanicí prostřednictvím DC-DC měniče, bez nutnosti standardního střídače a usměrňovače. Toto řešení přineslo významnou úsporu energie, protože eliminuje energetické ztráty, které standardně vznikají při dvojité přeměně ze stejnosměrného proudu úložiště na střídavý proud a zpět na stejnosměrný do baterií elektrovozidla. Díky tomu se podařilo minimalizovat náklady na rezervovaný příkon.

Reálný přínos a úspory

Rozšířením bateriového úložiště společnost K-net dosáhla významných úspor nejen v oblasti provozních nákladů, ale také v energetickém managementu datového centra. Energetické špičky, způsobené nároky na rychlonabíjení elektromobilů, jsou nyní vykrývány z bateriového úložiště, což značně snižuje potřebu drahého příkonu z elektrické sítě. Tento model zároveň pomáhá udržet nižší hodnoty hlavních jističů budov.

Ekologický a společenský přínos

Projekt významně přispívá k naplnění environmentálních cílů společnosti. Díky kombinaci fotovoltaické elektrárny a bateriového úložiště se zlepšila schopnost akumulovat přebytečnou energii a efektivně ji využívat v době, kdy je nejvíce potřeba. Tento systém pomáhá snižovat uhlíkovou stopu společnosti tím, že minimalizuje odběr energie z fosilních zdrojů. Dalším krokem je také podpora elektromobility ve firmě – společnost K-net nyní provozuje flotilu elektromobilů, jejichž provoz je přímo podpořen tímto energetickým systémem.

Budoucí plány a výhled

S ohledem na úspěch projektu má K-net v plánu další rozšíření nabíjecí infrastruktury pro elektromobily a zvyšování kapacity bateriového úložiště. Budoucí projekty budou i nadále směřovat k posílení energetické soběstačnosti a minimalizaci ekologického dopadu provozu datového centra. Společnost také aktivně vyhledává další možnosti využití obnovitelných zdrojů a inovativních technologií, které by přinesly další úspory a zvýšily efektivitu provozu.

Projekt „Pořízení bateriového úložiště pro pokrytí odběrových špiček“ je příkladem toho, jak moderní technologie mohou nejen zvýšit provozní efektivitu, ale také přispět k ekologické a energeticky udržitelné budoucnosti.

Název projektu

Pořízení bateriového uložiště k pokrytí odběrových špiček nabíjecí stanice na elektromobily společnosti K-net Technical International Group, s. r. o.

Název programu

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost

Název výzvy

Nízkouhlíkové technologie – Akumulace energie IV. výzva

Jméno žadatele

K-net Technical International Group, s.r.o. (IČO: 47916745)

Reg. číslo žádosti

CZ.01.3.14/0.0/0.0/18_242/0018524

Termín realizace

31.05.2019 – 31.8.2020

Způsobilé výdaje

399 250,00 Kč

Dotace

319 400,00 Kč (80% celkových způsobilých výdajů)

Avatar
K-net Technical International Group