Audio verze článku:

Moravskoslezský kraj, stejně jako další regiony v Česku i Evropě, čelí otázce, jak se co nejlépe připravit na dopady klimatické změny a zmírnit její následky. Jedním z nástrojů je projekt LIFE COALA, který pomáhá městům, obcím i zemědělské krajině lépe se adaptovat na stále častější extrémní projevy počasí.

Dlouhotrvající sucha, přívalové deště, povodně a vlny horka v důsledcích ovlivňují každodenní život každého z nás. Tyto jevy nejenže poškozují půdu a ztěžují zemědělské hospodaření, ale způsobují také škody ve městech a činí z nich méně příjemná místa k životu. Aby byl kraj nadále bezpečným a atraktivním místem pro své obyvatele i návštěvníky, je třeba přemýšlet o tom, jak efektivně urbanizovaný prostor i krajinu uspořádat. Právě adaptace na klimatickou změnu se stává klíčovým prvkem strategie, jak plánovat rozvoj měst a využití krajiny udržitelněji.

Projekt LIFE COALA nabízí nový přístup k plánování a investicím ve veřejné správě, přičemž klade důraz na komplexní řešení zahrnující města i volnou krajinu. Bohužel, aktivní zapojení veřejné správy v oblasti klimatické adaptace stále pokulhává. Proto je integrování principů adaptace na změny klimatu do rozhodování trvalou výzvou.

Foto: poskytnuto MSID

Odolnější krajina znamená příjemnější město

V praxi to znamená usilovat o rovnováhu mezi využíváním přírodních zdrojů a lidskou činností. Existují řešení, která slouží lidem i přírodě. Poldr v kombinaci s výsadbou stromů a obnovou mokřadů pomáhá zadržet vodu v krajině, snižuje teplotu a zmírňuje následky přívalových dešťů. Půda je tak chráněna před erozí, zástavba před povodněmi, a navíc dochází ke zlepšení místního klimatu. Mnohá opatření přitom nejsou často ničím novým. Jen je užitečné zapátrat v paměti krajiny a správně zapojit všechny potřebné profese.

Ve městech mají podobně pozitivní vliv stromy – snižují teplotu, poskytují stín a zlepšují celkovou kvalitu života v urbanizovaných oblastech. Zeleň činí z ulic příjemnější místa k pobytu, přitahuje lidi a vnáší život do městských prostor. Komunitní zahrady pak nejen vytvářejí prostor pro zeleň, ale také podporují setkávání lidí a budování vztahů. Zelené město je odolnější vůči klimatické změně a zároveň je atraktivnější pro život.

Skvělým nástrojem pro všechny, kdo se chtějí aktivně zapojit do zlepšení klimatické odolnosti, je portál MiSe Klima. Nabízí praktický katalog opatření a příklady dobré praxe, které mohou inspirovat a pomoci na cestě k reálným krokům.

Moravskoslezský kraj se chce aktivně podílet na změně naší krajiny a měst. Projekt LIFE COALA nabízí řadu služeb, které přispívají k tomu, aby každá obec v kraji mohla vytvářet co nejlepší prostředí pro své obyvatele a realizovat zelené projekty.

Foto: poskytnuto MSID

Chcete se stát součástí této změny?

Právě teď na MSID hledáme kolegu do našeho týmu. Pokud máte zkušenosti, odvahu a chuť měnit svět kolem sebe k lepšímu, čeká na vás příležitost podílet se na tvorbě udržitelnějších a klimaticky odolnějších měst a krajiny.

Více informací o volné pozici najdete zde.Projekt LIFE COALA je spolufinancován Evropskou unií prostřednictvím programu LIFE.

Avatar
MSID