Restaurace a vůbec celý obor gastronomie mají velký potenciál zapracovat na dopadech svého byznysu na životní prostředí. Jednak v něm vzniká spousta obalů, které se okamžitě stávají odpadem, a to nejen v klasických fast foodech, a jednak se v něm plýtvá jídlem. Zjistěte, co víte o udržitelnosti restaurací, hospod a bister.

Může být stravování v restauracích, bistrech a hospodách ekologické?

Jak mohou být restaurace udržitelnější? Dokážou ještě snížit množství odpadu, který produkují? Anebo se mají radši snažit vařit z udržitelnějších surovin?

1 / 10

Úplně zamezit plýtvání jídlem v restauracích nelze. Dokážete odhadnout, jak se dnes stravovací podniky podílejí (podle posledních dostupných dat Eurostatu z roku 2020) na celkově v Česku vyplýtvaných 972 tisících tun jídla ročně?

2 / 10

Jak lze se zbytky jídel z restaurací s živočišnou složkou, takzvaným gastroodpadem, naložit?

3 / 10

Na výrobu jednoho kilogramu hovězího masa se spotřebují tisíce litrů vody. O jaké množství se zhruba jedná?

4 / 10

Jak mohou restaurace přispět k vlastnímu udržitelnějšímu menu?

5 / 10

Jak se jmenuje jihočeská restaurace, která si jako jeden z hlavních cílů vytyčila připravovat jídlo
téměř beze zbytků a využívat třeba i slupky?

6 / 10

Do Česka nedávno vstoupila zahraniční platforma, která nabízí přebytky z restaurací, pekáren a
obchodů prostřednictvím tzv. Dobrovaků. Jak se aplikace jmenuje?

7 / 10

Projekt Rekáva sváží kávovou sedlinu z pražských kaváren a restaurací. Jak s ní následně naloží?

8 / 10

Evropský parlament přijal v dubnu nařízení o obalech a obalových odpadech, které má omezit
nárůst množství obalů, zvyšuje tlak na recyklaci a větší používání vlastních kelímků a nádob. S čím
nová legislativa počítá?

9 / 10

Evropské nařízení o obalech a obalových odpadech chce také v jednorázových obalech zakázat tzv.
věčné chemikálie, které sice zabraňují pronikání mastnoty, ale v přírodě se vůbec nerozkládají a
pro lidské zdraví představují riziko. Jaká zkratka se pro ně používá?

10 / 10

Která země nařídila fast foodům zákonem, že musejí používat pro jídlo na místě opakovaně
použitelné nádobí?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 46%

0%

 

 

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.