Cestování dává příležitost prozkoumat rozmanitost jiných kultur a obohacuje o nové zážitky a cenné zkušenosti. Otestujte se, co víte o principech pomalého cestování, úspornějších metodách přepravy a jak můžete podpořit místní komunity.

Udržitelné cestování

Pro mnoho zemí představuje turismus životně důležitý sektor, který zajišťuje obživu milionů lidí a přináší pro místní obyvatele řadu socioekonomických výhod. Zároveň ale ubližuje životnímu prostředí. Víte, jak cestovat, abyste neudělali více škody než užitku?

1 / 9

Na produkci emisí během cestování se nejvíce podílí doprava, zejména létání letadlem. Nejde-li se létání zcela vyhnout, jakým způsobem lze alespoň minimalizovat vlastní emise?

2 / 9

Proč není dobré sbírat na pláži mušle a odvážet si je s sebou domů jako suvenýry?

3 / 9

Jaké jsou základní principy takzvaného pomalého cestování (Slow Travel)?

4 / 9

Pandemie v roce 2020 na několik let utlumila cestovní ruch. Počet přeshraničních cest ale znovu narůstá. O kolik procent vzrostl celosvětově počet turistů v roce 2023 oproti roku 2022?

5 / 9

Co si klade za cíl Glasgowská deklarace o opatřeních v oblasti klimatu v cestovním ruchu?

6 / 9

Proč má pobyt na luxusních výletních lodích výrazně negativní dopad na životní prostředí?

7 / 9

Co patří mezi zásady odpovědného cestovatele podle Světové organizace cestovního ruchu (UNWTO)?

8 / 9

Kolik procent turistů hledajících ubytování prostřednictvím webových stránek Booking.com si podle interního průzkumu této platformy z roku 2023 přeje více udržitelnějších možností při výběru destinace?

9 / 9

Čeho se na dovolené vyvarovat z hlediska odpovědného přístupu ke zvířatům?

Vaše skóre je

Průměrné skóre je 76%

0%

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.