Audio verze článku:

Během pilotního projektu se zachránilo přes patnáct set nesnědených porcí jídla. Zapojení školních jídelen přispěje k omezení plýtvání potravinami.

Projekt Prague Food Waste loni ukázal, že třetina veškerého uvařeného jídla ve školních jídelnách končí v koši. Pro školní jídelny a další příspěvkové organizace bylo totiž darování pokrmů donedávna z legislativního hlediska příliš složité.

Nyní se však situace změnila. Organizace Zachraň jídlo ve spolupráci s ministerstvem financí, ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Hygienickou stanicí hl. města Prahy a Českou školní inspekcí přišly s návodem, jak mohou školy nesnědené jídlo darovat.

Zachraň jídlo poskytuje zájemcům náležité dokumenty a smlouvy, případně je propojí s charitativními organizacemi, které jídlo odebírají. Příručka Kroky k záchraně školních obědů pak všechno potřebné popisuje.

Školní jídelny v Česku denně připraví statisíce porcí jídla, takže jejich zapojení do darování může mít velký dopad. „Každý darovaný oběd ze školní jídelny znamená méně potravinového odpadu, méně skleníkových plynů a efektivnější využívání zdrojů. Zároveň rozšiřujeme pomoc, kterou poskytujeme rodinám ve složitých životních situacích, lidem bez domova a dalším,“ uvedla Michaela Číhalíková Straková, ředitelka organizace Zachraň jídlo.

Třetina jídla uvařeného ve školních jídelnách končí v koši. Zachraň jídlo představilo výsledky výzkumu

1500 porcí za tři měsíce

Darování pokrmů ze školních jídelen se zkoušelo v praxi během pilotního projektu, který proběhl na První jazykové základní škole v Praze 4. Během tří měsíců ze školní jídelny putovalo potřebným lidem 1522 porcí, které by jinak skončily v kontejneru. Šlo o 668 porcí polévky, 614 porcí hlavního jídla, 155 porcí příloh a 85 porcí svačin. Školní jídelna nedarovala jídlo každý den, ale pouze ve dny, kdy porce zbývaly.

Potraviny ze školní jídelny odebíral Azylový dům pro rodiny s dětmi, který se nachází v těsné blízkosti školy. Během prvního měsíce se do projektu zapojilo sedm z dvanácti rodin žijících v azylovém domě. V následujícím měsíci pokrmy z jídelny odebíraly všechny rodiny.

„Pro naše klienty, kteří se nacházejí v náročných životních situacích, je každý úsporný krok obrovskou pomocí a má pozitivní dopad nejen na jejich každodenní život, ale také na jejich psychickou pohodu,“ uvedla Dagmar Jelínková, vedoucí azylového domu pro rodiny s dětmi.

Základní škola se rozhodla v darování pokrmů pokračovat i po skončení pilotního projektu. „Pilotní fáze nás přesvědčila, že jde o dlouhodobě udržitelný přístup, který bychom rádi rozšířili i do dalších škol v naší městské části,“ uvedla Irena Michalcová, první místostarostka městské části Praha 4.

Ilustrační foto Domova důchodců v Černožicích. Foto: ČTK / Taneček David
V domovech pro seniory servírují zbytečně velké porce, ukázal výzkum. I proto končí jídlo v koši

Schválení zřizovatelem i hygienou

Pro darování jídla je nutné schválení zřizovatele a uzavření trojstranné smlouvy mezi ním, školou a charitativní organizací. Organizace Zachraň jídlo ve spolupráci s právní kanceláří Havel & Partners připravila vzorové darovací smlouvy. „Naším cílem bylo vytvořit jednoduché a praktické smlouvy, které usnadní proces darování,“ uvedla Kateřina Slavíková, partnerka společnosti Havel & Partners.

Školní jídelny musí splnit také hygienické požadavky. „Je důležité, aby školní jídelny aktualizovaly postupy založené na zásadách HACCP, nastavily příslušné procesy darování a proškolily své zaměstnance,“ uvedla Anna Füleová, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Hygienické stanice hl. Prahy.

Hygienická stanice je podle ní připravená pražským školám pomoci nastavit příslušná opatření tak, aby darování probíhalo v souladu s platnými předpisy. V případě jak studených, tak teplých pokrmů musí zůstat zachován teplotní řetězec. „Výsledkem musí být bezpečný pokrm, který může být dál darován a nestane se z něj odpad,“ dodala Füelová.

Darování pokrmů ze školních jídelen probíhá v rámci projektu Zachraň oběd, díky kterému se už z komerčních provozů podařilo darovat přes 65 tisíc obědů. Pro fungování procesu darování se využívá stejnojmenná aplikace, kde se nachází přehled darovaných jídel, včetně množství a druhu jídla. Aplikaci mohou k darování využívat i školní jídelny.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.