Školní jídelny budou po třiceti letech vařit jinak. Méně masa i brambor
Více bezmasých jídel, luštěnin i ryb a méně vysoce zpracovaných potravin. Nový spotřební koš přinese změny školního stravování už od příštího školního roku. Dramatické ale nejsou.
Ze zbytků ovoce a zeleniny v síti UGO mohou vzniknout Ugulky anebo je spořádají larvy
V každé provozovně v síti UGO Salaterií vzniká každý den zhruba sto kilogramů bioodpadu. Brzy už by ho mohlo být méně, protože část se může proměnit do kompostovacích kuliček Ugulek anebo skončit jako potrava pro larvy, na jejichž proteinu si pak budou moci pochutnat třeba psi.
Lyžování mezi pampeliškami. Skiareály bojují proti klimatické změně technologiemi
Areály, které živí milovníci sjezdového lyžování a podobných zimních sportů, vyhlížejí k zimě s nervozitou. Do lanovek a sněžných děl v minulosti mocně investovaly, ale podle expertů na klima má sněžit čím dál méně. Umělé zasněžování je přitom kvůli vysokým cenám energií drahé a vadí ochráncům přírody.
Test: Dětské bundy na českém trhu obsahují „věčné chemikálie“. Propadákem je NordBlanc
Voděodolnosti většiny dětských outdoorových bund dosahují výrobci použitím „věčných chemikálií“ neboli perfluorovaných a polyfluorovaných látek. Byly odhaleny v osmi z deseti výrobků testovaných spolkem Arnika.
Závodní a školní jídelny budou povinně vařit z biopotravin. Začnou je zkoušet od příštího září
Biopotravin bude ve veřejném stravování postupně přibývat. Do roku 2027 by měl jejich podíl na pokrmech připravovaných v jídelnách tvořit pět procent. Jídelny přitom každý den vydají tři miliony porcí.
Startuje projekt na vzdělávání v oblasti udržitelnosti
Společnost Fair Venture se v České republice stala garantem projektu, jehož cílem je vzdělávat manažery na různém stupni řízení a v různých oborech v oblasti udržitelnosti. Konkrétně půjde o šest oborů od energetiky po potravinářství, jimž budou kurzy dělány na míru. Projekt je financován z fondu Erasmus.