Od zemního plynu k zelenému vodíku vede dlouhá cesta, shodli se zástupci českého průmyslu
Zemní plyn má nezastupitelnou roli v cestě k „ozelenění” českého průmyslu, obzvláště v odvětvích, ve kterých je těžká dekarbonizace pomocí elektrifikace, zaznělo na říjnové panelové diskusi Aliance pro bezemisní budoucnost.
Mladí při nakupování módy koukají hlavně na cenu. O dopad na přírodu se stará sotva polovina z nich
Necelá polovina mladých lidí se zajímá o udržitelnost při nakupování módy. Nenošené oblečení posílají dál čtyři pětiny dotazovaných a nakupování v second handech jich chce zkusit sedmdesát procent. Vyplývá to z průzkumu „Jsou sekáče sexy?“ internetové platformy Leepa, která se snaží digitalizovat a sjednotit secondhandový trh.
Developeři pod tlakem. Všechny budovy mají mít do roku 2050 nulové emise
Klíčový balíček zákonů Fit for 55, který je souborem opatření na cestě ke snížení uhlíkových emisí do roku 2030 o 55 procent, v sobě zahrnuje i požadavek na nižší emise u budov, jak nových tak starých. Developeři a stavební firmy dnes proto musí každý projekt promyslet i z tohoto pohledu a snažit se co nejvíce srazit energetickou náročnost.
REMA pomáhá s odpadním elektrem více než tisícovce obcí. Podle čeho kolektivní systém vybírat?
Odpadní elektrozařízení a baterie představují problematickou a potenciálně nebezpečnou kategorii odpadu. Pro obce je tak důležité umožnit svým občanům je legálně a zdarma odevzdat k ekologické recyklaci. Kvalitní podporu v této oblasti najdou u kolektivních systémů.
Stát vybírá na emisních povolenkách miliardy. Na životní prostředí z nich však jde minimum
Výnosy z prodeje emisních povolenek, které si elektrárny a velké průmyslové závody kupují, aby mohly produkovat skleníkové plyny, se podle expertů často „rozpouštějí“ ve státním rozpočtu. EU chystá přísnější pravidla.
Plýtvání v jídelnách se dá snížit až o 50 procent. Stačí jen pořádně pracovat s potravinami
Správné odhadnutí porcí, předvídání, který pokrm lidé budou chtít nejvíce, ale i správné krájení a skladování potravin. Tak podniky veřejného stravování omezují plýtvání potravinami. Na začátku stojí ale analýza, jak odpad v podniku vůbec vzniká.