Ela Hortíková přešla ze Změny k lepšímu na pozici manažerky udržitelnosti v Bille
Novou manažerkou udržitelnosti v obchodním řetězci Billa se od letošního září stala Ela Hortíková. Ta předtím působila téměř dva roky ve Změně k lepšímu, kde měla na starosti hlavně marketing.
ČEZ může být uhlíkově neutrální i dříve než v roce 2050. Je to třeba ale dobře propočítat
Společnost ČEZ se ve své strategii Vize 2030 zavázala ke snížení emisí do roku 2025 o 32 procent a do roku 2050 k dosažení uhlíkové neutrality. V úvahu podle šéfky udržitelnosti Kateřiny Bohuslavové připadá i to, že by ČEZ dosáhl uhlíkové neutrality rychleji.
Proč se nestaví větrné elektrárny? Stavbu komplikují složité schvalovací procesy i obavy z hluku
Již druhým rokem se podle dat Energetického regulačního úřadu v Česku neotevřela žádná elektrárna využívající energii větru. Proč se nestaví větrné elektrárny? Jejich rozvoji brání zejména pravidla krajů, komplikovaný proces získávání povolení a strach obyvatel z negativních dopadů.
100 dnů hájení vlády uplynulo. Stále jí věřím, ale je třeba jednat, píše podnikatel
S respektem k této vládě je třeba uznat, že férová doba hájení musí být po osmi letech nicnedělání v odstínech tradičního a později moderního populismu delší než sto dnů. Ty už ale uplynuly, i když je počítáme až od zahájení války na Ukrajině. Co vláda udělala kromě schválení dostavby drahých Dukovan? Přes všechno věřím, že je to slušná vláda. Ale musí se nyní zaměřit na následující: spořit energie, všude kde se dá, vypnout ruskou ropu, minimalizovat využití ruského plynu.
Třídění není vždy ekologické. A obal má někdy větší environmentální zátěž než výrobek
Firmy si nechávají často počítat, jakou environmentální zátěž představuje jejich výrobek. Otázkou přitom je, jak se na výsledku podílí samotný produkt a nakolik „pouhý“ obal. Vladimír Kočí, expert na hodnocení environmentálních dopadů od výroby po likvidaci produktu (LCA) a profesor na Vysoké škole chemicko-technologické, na nedávné konferenci Udržitelnost pro výrobu a obchod připomněl, že jsou i výrobky, jejichž obal má větší ekologické dopady.
V koši restaurací skončí ročně přes 20 tisíc tun jídla a zbytků. Zbytečně. Odpad jde zkompostovat
Restaurace, jídelny a kavárny v Česku ročně vyhodí až 27 tisíc tun jídla a zbytků. Takový odpad by přitom šel zkompostovat. Na problematiku organického odpadu ...