V úterý 7. listopadu 2023 bude v Praze debata pro žáky a studenty pod hlavičkou projektu Příběhy bezpráví organizace Člověk v tísni.

Přenos z debaty v Presscentru České tiskové kanceláře začne v 10:00.

Debata se bude tematicky vztahovat ke specifickému punku v severních Čechách, místní alternativní kultuře a tehdejšímu stavu životního prostředí, jež vedly k demonstracím a následným politickým protestům. Hostem debaty bude pamětník těchto událostí Miroslav Wanek, historik Michal Louč a Karel Strachota, režisér filmu 1989: Chceme dýchat, který se tématu věnuje. Debatou provede moderátorka Českého rozhlasu Karolína Koubová.

Teplice v období takzvané normalizace. Kdysi krásné lázeňské město, jemuž se přezdívalo Malá Paříž, je zdevastované, stejně jako celé severozápadní průmyslové pohraničí. Často je zahaluje hustý smog, v němž není vidět ani na dva metry. Převážně v Teplicích se odehrává příběh protagonistů snímku 1989: Chceme dýchat Pavla a Renaty. Chtějí žít svobodně, v souladu se svými ideály. Do jejich životů však soustavně zasahuje represivní komunistický režim, pro který představují „závadovou mládež“.

Nový film Karla Strachoty je založený na archivních záběrech a dobových materiálech dokumentujících tehdejší každodennost. Je mozaikou autentických situací a událostí, hlavní protagonisté mají reálné předobrazy. Film vrcholí demonstracemi, které v Teplicích kvůli katastrofálnímu znečištění životního prostředí začaly týden před 17. listopadem 1989 a které se následně proměnily v politické protesty. Listopadová revoluce začala na severu: lidé chtěli dýchat. „Film se odehrává v osmdesátých letech a věnuje se hlavně dvěma tématům: nezávislé kultuře a stavu životního prostředí. Obě jsem nosil už delší dobu v hlavě a hledal, jak je uchopit. Severní Čechy byly nakonec logickou volbou. Na severu se lidé dusili, smog a inverze je doslova zabíjely. A teplický specifický punk a místní alternativní kultura jsou legendární. Velkou inspirací pro film byl příběh mého dlouholetého přítele, jehož osud tvoří osnovu filmového vyprávění. Hodně jsem do filmu promítl i svoje vlastní zážitky,“ říká Karel Strachota, ředitel projektu Příběhy bezpráví.

Debata je určena primárně pro žáky 2. stupně základních škol a studenty středních škol a probíhá v rámci 19. ročníku Měsíce filmu na školách. Záznam debaty bude dostupný na portálu JSNS.CZ stejně jako film 1989: Chceme dýchat, jež se k debatě vztahuje.