Audio verze článku:

Šéf SBTi Luiz Amaral rezignoval. Vedení globální respektované iniciativy, která hodnotí dekarbonizační cíle firem podle nejnovějších vědeckých poznatků, v poslední době čelilo kritice, když oznámilo svůj záměr povolit větší využití uhlíkových offsetů pro snižování emisí z dodavatelského řetězce.

Amaral uvedl, že z funkce odstupuje z osobních důvodů, které nyní vyžadují jeho plnou pozornost. SBTi podle něj vstupuje do své další fáze, což bude vyžadovat nesmírné množství energie a odhodlání. „S ohledem na to jsem se rozhodl odstoupit z funkce generálního ředitele,” uvedl.

Amaral, který stál v čele organizace od roku 2022, odstoupí na konci července. Roli prozatímní generální ředitelky převezme dosavadní šéfka právního oddělení Susan Jenny Ehr. Organizace uvedla, že zahájí výběrové řízení na nového šéfa.

Šéf SBTi Luiz Amaral. Zdroj: SBTi.com

SBTi má za cíl pomoci firmám urychlily snižování emisí na polovinu do roku 2030 a dosáhnout nulových emisí do roku 2050. Cíle dle SBTi mají být zárukou, že je firma nastavila správně a udržitelnost pouze nepředstírá.

Pokud si firma stanoví cíle v oblasti dekarbonizace a SBTi je s chválí, znamená to, že cíle jsou v souladu s vědeckými poznatky a reálně přispívají k zastavení globálního oteplování.

Aby firmy nepolevily

Firem, které se k iniciativě připojují, v posledních letech masivně přibývá s tím, jak roste tlak na udržitelnost a dekarbonizaci průmyslu. Loni jich byly už více než čtyři tisíce. Počet společností, které si loni stanovili vědecky podložené cíle SBTi vzrostl meziročně o 113 procent.

V dubnu tohoto roku zaměstnanci SBTi údajně vyzvali Amarala a členy představenstva k rezignaci poté, co oznámili svůj plán povolit firmám pro kompenzaci svých emisí větší využívání uhlíkových offsetů. Vedení si vysloužilo kritiku za to, že místo prosazování cílů s vysokým dopadem na udržitelnost, které po firmách roky vymáhá, nyní prosazuje uhlíkové odpustky v podobě offsetů. Zaměstnanci a další experti se obávali, že by kvůli tomu firmy polevily ve skutečném snižování emisí.

Rada SBTi poté vydala prohlášení, v němž uvedla, že jakékoliv využití offsetů bude možné pouze v případě, že bude „řádně podpořeno politikami, normami a postupy založenými na vědeckých důkazech”. Offsety by měly být používány ke kompenzaci emisí Scope 3, které jsou nejhůře zmapovatelné a těžko ovlivnitelné, protože je firma nemá pod přímou kontrolou. Jde například o emise z dodavatelského řetězce nebo o emise z používání produktů.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.