„Věčné chemikálie“ jsou v pitné vodě v limitu. Experti ovšem soudí, že není dostatečně přísný

Zprávy o kohoutkové vodě v Česku letos poprvé zahrnují údaje o hladině „věčných chemikálií“. Tisíce těchto látek v lidském organismu působí toxicky a v přírodě se téměř nerozkládají. Informační systém Pitná voda ukáže, nakolik se jich Češi mají obávat.

Irena Buřívalová|2024-09-24T18:57:35+02:0025. září 2024| Byznys, Solution Journalism| , , |

Levnou a všudypřítomnou Fast Fashion čeká regulace. Co se na Shein a Temu chystá?

O šedesát procent více nového oblečení než před deseti lety doputovalo loni do Česka. Jednou z příčin strmého nárůstu jsou asijská internetová tržiště s levnou módou Shein nebo Temu. Existuje několik možností, co se s tím dá dělat, počínaje cly a konče tvrdou regulací. 

Valentina Podlesná|2024-09-19T17:31:04+02:0023. září 2024| Fast fashion, Solution Journalism| , , |

„Věčné chemikálie“ jsou v mléku českých matek i všude okolo nás. Vyřešil by to plošný zákaz

Jsou všude kolem nás a používáme je častěji, než si uvědomujeme. V přírodě se téměř nerozkládají a v lidském organismu mohou působit toxicky. Řeč je o perfluorovaných a polyfluorovaných sloučeninách neboli PFAS. Čeští vědci je nacházejí i v mateřském mléce.

Firmy mají hlavně ukazovat cestu, nejenom proklamovat, že jsou udržitelné, říká šéfka SAP

Technologická společnost SAP publikuje nefinanční zprávy již dvanáct let, do roku 2030 chce dosáhnout uhlíkové neutrality. Podle šéfky české pobočky Hany Součkové je povinností každé firmy zamyslet se nad tím, jakým způsobem přistupuje k práci se zdroji, které má k dispozici.

Martina Patočková , Veronika Němcová|2024-08-29T12:27:14+02:0029. srpna 2024| CEO o ESG, ESG, Rozhovory| , , , |

Připravujeme se na přeměnu od uhelných zdrojů k udržitelným, říká člen představenstva ČSOB

ČSOB přestala v roce 2021 financovat výrobu energie z uhlí. „Tehdy to nebylo jednoduché, vzdali jsme se výnosů,“ uvádí Jiří Vévoda, člen představenstva ČSOB. Nyní se banka připravuje na to financovat přeměnu z uhelných zdrojů na udržitelné.

Martina Patočková|2024-06-10T23:45:01+02:0011. června 2024| Byznys, CEO o ESG, Rozhovory| , , |

Veganská majonéza musí chutnat stejně jako klasická. Živočišný protein chceme do budoucna nahradit rostlinným, říká šéfka Unileveru

„Můj oblíbený projekt je veganská majonéza. Když ji ochutnáte, tak vám garantuju, že vám bude chutnat stejně, nebo možná více než naše klasická,“ uvádí šéfka divize Potravin nadnárodní společnosti Unilever pro střední a východní Evropu Michaela Franeková.

Jak jednoduše snížit uhlíkovou stopu? Nabízet méně masa v kantýně, říká šéf Sonnentoru

Josef Dvořáček, šéf a spolumajitel Sonnentoru, byl nejprve k měření uhlíkové stopy u nich ve firmy skeptický. Jak změřit hodnoty, které vychází zevnitř firmy, jak chcete změřit svoji víru, přirovnával jejich situaci. Po auditu ale změnil názor.

Martina Patočková|2023-11-21T21:51:43+01:0022. listopadu 2023| Byznys, U JEDNOHO STOLU| , , , |
Přejít nahoru