Audio verze článku:

O víkendu startuje Kooperativa Národní basketbalová liga mužů, o týden později na ni naváže Chance Ženská basketbalová liga. Obě přicházejí s novým konceptem sociální odpovědnosti, třídění odpadů a přístupem ke snižování energetické náročnosti hal i svého fungování.

Česká basketbalová federace (ČBF) jako další v Česku vstupuje do projektu Sport bez odpadu ve spolupráci s Nadací Tipsport a Institutem cirkulární ekonomiky. Nejen o tom mluví v rozhovoru pro Ekonews Michaela Veselá, CSR manažerka České basketbalové federace.

Jak dlouho má Česká basketbalová federace pozici CSR manažerky?

Pozice manažerky CSR vznikla teprve loni. Sociální nebo charitativní projekty ale Česká basketbalová federace i kluby organizovaly už dříve. Nyní přibyla CSR strategie a větší propojování projektů i subjektů napříč basketbalem.

Michaela Veselá, manažerka CSR České basketbalové federace, představuje novou strategii CSR. Foto: Jakub Hrnčiřík
Michaela Veselá, manažerka CSR České basketbalové federace, představuje novou strategii CSR. Foto: Jakub Hrnčiřík

Víte, že by měl takovou pozici ještě nějaký další sportovní svaz, asociace či federace v Česku?

Tuto pozici má určitě fotbal. Vím to, protože jsem na Fotbalové asociaci jako manažerka CSR pracovala. Vlastně jsem byla nejspíše první v tomto oboru ve sportu u nás. Nově ji pak zřídily jednotlivé kluby 1. ligy. Skvělou práci odvádí fotbalová Sparta i Slavia. Postupně řeší CSR/ESG čím dál víc klubů a sportů v Česku.

Přijmout tuto pozici v basketbalu byla výzva i radost. Basketbalové prostředí je trochu jiné, spoustu projektů tady lze prosadit mnohem snadněji. Na druhou stranu je v basketbalu méně peněz, což je limitující. ČBF jednoznačně stojí o to, aby byl basketbal vnímán jako sport s velkou sociální odpovědností. Myslím, že se nám to povedlo předvést na restartu projektu Bez faulu. V rámci charitativní části spolupracujeme s Kontem bariéry a loni jsme podpořili hendikepované sportovce částkou přes 300 tisíc korun. V rámci vzdělávací části projektu jsme natočili krásný spot s Ivanem Trojanem, který oslovil lidi i mimo basket a vlastně obecně i mimo sport.

Co je projekt Sport bez odpadu

Nadace Tipsport projektem Sport bez odpadu vnáší téma udržitelnosti do českého sportovního prostředí. Poté, co pilotní ročník proběhl na čtyřech fotbalových stadionech, se nyní se začátkem podzimní části sezóny projekt rozšiřuje do basketbalu a hokeje. I u basketbalu proběhnou pilotní analýzy ve čtyřech klubech, dva budou z mužské ligy, dva z ženské. Incien v nich provede odpadovou analýzu a dá konkrétní doporučení na míru. Obě organizace také vytvoří školení a manuál s doporučeními pro pořádání udržitelných sportovních (basketbalových) eventů, využitelný i pro další kluby. Nadace Tipsport a Incien dále společně vymýšlí, jak edukovat fanoušky, veřejnost a motivovat je i další kluby zábavnou formou k tomu, aby přemýšleli nad odpadem, který často zbytečně vytváří.

Utkání 14. kola fotbalové ligy žen: Sparta Praha - Slavia Praha
Sparta, Slavia a Teplice válcují fotbalovou ligu, pokud jde o udržitelnost. Zato Klokani nic neřeší

Česká basketbalová federace vstupuje do projektu Sport bez odpadu ve spolupráci s Nadací Tipsport a Institutem cirkulární ekonomiky (INCIEN). Jde o vaši iniciativu, nebo vás k tomu nutí okolnosti či tlak sponzorů?

Nenutí nás nikdo. Myslím, že si všichni uvědomujeme, že je třeba zaměřit pozornost i tímto směrem. Sport vytváří mnoho odpadu, protože se jedná o velké akce pro veřejnost. Ale má přitom i možnosti, jak tuto svoji část regulovat a vytvářet tlak i na sebe, kluby, fanoušky a veřejnost. Spousta aktivit týkajících se udržitelnosti už v basketbalu proběhla. V několika klubech vyměnili jednorázové plastové kelímky za vratné. Řeší se výměna sušáků na ruce za papírové utěrky. Určitě stojí za zamyšlení, co s materiálem, který vzniká při nalepování sponzorských log v halách. ČBF loni získala ocenění Sport Alive Awards za projekt recyklace materiálu z turnaje EuroBasketu, který se hrál v Česku. Z bannerů v hale se po turnaji ušily v chráněné dílně tašky. Skvělý nápad i cesta do budoucna. Sport bez odpadu vlastně logicky naváže na veškeré aktivity v udržitelnosti v basketbalu v republice a sjednotí je. Těšíme se i na spolupráci s Nadací Tipsport a rozšíření spolupráce i na téhle úrovni.

V čem bude vaše zapojení spočívat? Například Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) důrazně dohlíží na udržitelnost stadionů, kde se hrají kvalifikační zápasy a také utkání evropských pohárů. Má ČBF strategii udržitelnosti, kterou budete požadovat po profesionálních klubech ženské i mužské ligy?

ČBF má v tuto chvíli strategii CSR, v níž je jedním z pilířů právě udržitelnost. Od tohoto projektu si slibujeme také to, že bude možné některé kroky zavádět plošně, inspirovat kluby a hledat lidi i zdroje na podporu udržitelnosti a projektu Sport bez odpadu právě v basketbalu. Zavádění těchto kroků by mělo být společné, ale je třeba nastavit si reálné cíle tak, aby je kluby mohly plnit. V rámci CSR se za první rok fungování udělal velký kus práce, vidím velkou snahu klubů zapojit se i do tohoto projektu. Nesmíme ovšem zapomínat, že na prvním místě je a bude sport. A ten nemá v Česku úplně nejlepší podmínky.

Budete dohlížet na haly a areny v Česku při ligových zápasech? Jak tam funguje ona cirkulární ekonomika? Půjde o promyšlený systém například zálohovaných kelímků na nápoje či důkladné třídění plastů, skleněného odpadu a papíru?

Určitě připravíme soubor opatření, která lze v první fázi postupně zavádět. Právě zálohované kelímky už začínají kluby preferovat. Ne všude má ale klub vliv na provoz občerstvení v hale, kde ligu hraje. Třídění odpadu v rámci hal funguje, možná snad s výjimkou kontejnerů právě na odpad z občerstvení. Bude to delší cesta a bude třeba mnoho jednání i s městskými částmi. Projekt Sport bez odpadu může v jednáních i prosazení opatření velmi pomoci. Čekám, že spolupráce s Nadací Tipsport i INCIEN bude v tomto směru velmi inspirativní.

Česká basketbalová federace se velmi věnuje sociální odpovědnosti, stále podporuje projekt Bez faulu, kterým pomáhá hendikepovaným sportovcům, ale funguje i v oblasti edukativní. Foto: Václav Mudra
Česká basketbalová federace se velmi věnuje sociální odpovědnosti. Podporuje projekt Bez faulu, kterým pomáhá hendikepovaným sportovcům, ale funguje i v oblasti edukativní. Foto: Václav Mudra
Fotbalové mistrovství Evropy ve fotbale v Německu mělo být nejudržitelnějším šampionátem všech dob.
Udržitelní fotbalisté: rekordně málo emisí, ale také zbytečné létání na 150 kilometrů

Měří se v českém basketbalovém prostředí uhlíková stopa? Kontrolují kluby energetickou náročnost hal a pokoušejí se ji snižovat?

Kluby většinou nemají své haly, jsou v nájmu spolu s dalšími sporty, takže je to složité. Ale ano, snaha snižovat energetickou náročnost je na místě. Jednak je důležitá finanční otázka energií a existuje i odpovědnost vůči společnosti, využití sportovního prostředí i k řešení ekologických variant fungování ve sportu.

Neuvažujete o vypsání soutěže o nejekologičtější český basketbalový klub?

To je určitě skvělý nápad, avšak musí mu předcházet edukace a návrh opatření. A nabídka možnosti řešení udržitelnosti v praxi. Ale do budoucna, proč ne?

Zatím se nám líbí, že kluby samy přicházejí s návrhy, jak se zapojit. Ať už se jedná o sázení stromů v blízkosti hal, vratné kelímky, dobíjecí stanice nebo právě zlepšení v oblasti třídění odpadu. Určitě se nabízí mnoho variant velkých akcí, kde by se do Sportu bez odpadu zapojili společně fanoušci i hráči se svým klubem nebo reprezentačním týmem. V tom má basketbal velkou sílu a možnosti.

Partnerem tohoto článku je Nadace Tipsport.

Vít Chalupa

Novinařinu zdědil po otci a působil v denících Hospodářské noviny, E15 či týdeníku Euro. Zúčastnil se mnoha olympijských her, mistrovství světa a Evropy, od fotbalu a ledního hokeje až po kanoistiku a lyžování. A protože sport není všechno, píše také o byznysu, ekologii a lidských příbězích.