Audio verze článku:

Jako každé léto TV Nova přináší varování před „brutální zimou“. Obvykle pak následují velmi teplé zimy, občas dokonce nejteplejší zimy v historii měření. Ostatně meteorologové před ničím takovým nevarují. Nova se totiž opírá o babské tlachy a astrologii Farmářského almanachu.

„Vyjádří se tito fundovaní redaktoři k faktu, že všechny níže uvedené zimy (2021, 2022, 2023), o kterých strašili brutální zimou, patřily mezi nejteplejší nebo globálně dokonce byly úplně, nejbrutálněji nejteplejší,“ marně se dožadoval vyjádření Jáchym Brzezina, vedoucí oddělení kvality ovzduší z Českého hydrometeorologického ústavu Brno.

Brzezina na síti X letos v srpnu uvedl, že před rokem si povzdychl nad bulvárními titulky vybraných médií o počasí. Vypíchnul zejména články z TV Nova s tím, že ani letos nezklamaly (na webu TV Nova vyšel 6. srpna článek s titulkem Nejbrutálnější v historii. První předpověď na zimu 2024 děsí meteorology, pozn. red.). „Toto už nemá daleko k poplašné zprávě. Jen bych podotknul, že všechny tyto zimy byly teplotně nadprůměrné, a to často i velmi výrazně. Toto médium se evidentně točí v polárním víru a příspěvky recykluje s železnou pravidelností… a nepřesností,“ napsal.

TV Nova třeba uvedla: „Podle meteorologů z portálu Severe Weather naznačují krutou a velmi větrnou zimu. Mohla by dokonce být nejintenzivnější v historii.“ Pokud se přitom podíváme na zdroj, tak zjistíme, že tvrdí víceméně pravý opak.

Tam se mimo jiné píše: „Nad Evropou převládá signál … vyšší teploty v zimním období. … Tyto souvislosti nejsou pevným pravidlem, protože signál je dostatečně slabý na to, aby naznačoval, že není hlavní (velkou) hnací silou zimního chodu počasí.“

Informace staré dvě stě let

TV Nova se ovšem opírá ještě o jeden zdroj — Farmářský almanach. Oblíbený 200 let starý časopis, který shromažďuje rady do domácnosti, zahradničení, horoskopy, ale také různé pofidérní dlouhodobé předpovědi.

Historicky byly almanachy kalendáře a tabulky s informacemi, jako je východ slunce, východ měsíce, tabulky přílivu a odlivu, fáze měsíce, postavení planet a také s náboženskými svátky a horoskopy. Postupně se rozšířily a ustálily publikace plné různých tipů pro domácnost, zahradničení, horoskopů, lidové moudrosti, ale i pověr. Vycházejí v milionových nákladech a dodnes produkují dlouhodobé předpovědi, které ovšem s meteorologií nemají nic společného.

Místo toho almanach používá „přísně tajný matematický a astronomický vzorec, který se opírá o aktivitu slunečních skvrn, působení přílivu a odlivu, postavení planet a mnoho dalších faktorů“. Almanach utajuje i identitu tvůrce předpovědí.

Tvůrce předpovědí vystupuje pod pseudonymem Caleb Weatherbee a jeho skutečná identita je utajována, aby se prý zabránilo jeho obtěžování. Jinými slovy, prostě taková Jolanda předpovědi počasí.

Bohužel podle vyjádření TV Nova to vypadá, že podobná praxe bude pokračovat.

Vyjádření TV Nova

Redakce Ekonews požádala TV Nova k výše uvedenému komentáři o oficiální vyjádření. Šéfka komunikace Barbora Dlabáčková uvedla následující: „Redakce TN.cz v textech o počasí vychází z dat státního Českého hydrometeorologického ústavu a jeho zahraničních obdob. Pracujeme rovněž s informacemi renomovaných meteorologů i předních odborných portálů.”

Vojtěch Pecka

Vojtěch je autorem knihy Továrna na lži - výroba klimatických dezinformací a působí také jako analytik Klimatýmu Asociace pro mezinarodní otázky (AMO).