Chytrá váha v restauraci pozná každé vyhozené jídlo a brání tak plýtvání. Z jedné porce jde do koše 13 gramů

Během víkendu restaurace, bistro a kavárna v obchodním domě IKEA na pražském Zličíně obslouží až pět tisíc lidí za den. Počet zákazníků se snaží předvídat třeba i podle počasí. Díky tomu se totiž výrazně snižuje množství jídla, které kuchaři vyhazují.

Valentina Podlesná|2022-12-10T19:42:40+01:0010. prosince 2022| Byznys, Odpady| , , , |

Ze zbytků ovoce a zeleniny v síti UGO mohou vzniknout Ugulky anebo je spořádají larvy

V každé provozovně v síti UGO Salaterií vzniká každý den zhruba sto kilogramů bioodpadu. Brzy už by ho mohlo být méně, protože část se může proměnit do kompostovacích kuliček Ugulek anebo skončit jako potrava pro larvy, na jejichž proteinu si pak budou moci pochutnat třeba psi.

Martina Patočková|2022-12-02T15:53:40+01:0002. prosince 2022| Byznys| , , , |

Lyžování mezi pampeliškami. Skiareály bojují proti klimatické změně technologiemi

Areály, které živí milovníci sjezdového lyžování a podobných zimních sportů, vyhlížejí k zimě s nervozitou. Do lanovek a sněžných děl v minulosti mocně investovaly, ale podle expertů na klima má sněžit čím dál méně. Umělé zasněžování je přitom kvůli vysokým cenám energií drahé a vadí ochráncům přírody.

Cement bez emisí nejde. Uhlíkovou stopu pomáhá snížit pálení odpadu, říká šéf tuzemské cementárny

Domy, silnice a ani žádné jiné stavby se neobejdou bez cementu a výroba cementu se neobejde bez emisí oxidu uhličitého. I když v Česku máme jen šest cementáren, podle webu faktaoklimatu.cz vypouštějí přibližně 2,7 procenta všech emisí skleníkových plynů v Česku (údaj z roku 2018).

Jitka Vlková|2022-11-11T15:30:20+01:0011. listopadu 2022| Byznys| , , |
Přejít nahoru