Praha 25. října 2023 (PROTEXT) – Kniha Hraniční doba známého belgického psychoterapeuta a psychiatra Dirka de Wachter zkoumá psychickou poruchu dnešní doby – hraniční poruchu, a činí tak s hlubokým vhledem do společnosti, filozofie i sociologie. V Belgii a Nizozemsku se kniha stala bestsellerem.

Hraniční porucha osobnosti je poruchou „na hranici“ mezi psychózou a neurózou, podle Dirka de Wachtera se stala „populární diagnózou“ dnešní doby a pomalu hrozí, že se stane souhrnným označením pro celou škálu patologií.

Podle de Wachtera vykazují příznaky této poruchy nejenom jedinci, kterým byla oficiálně diagnostikována, ale velkou měrou každý z nás, lidí moderní doby a společnosti. Autor postupně zkoumá devět kritérií, podle kterých se hraniční porucha osobnosti určuje, a za pomoci mnoha filozofů, spisovatelů či umělců v čtivém, ale vydatném textu ukazuje, jak je naše doba „nemocná“: nemocná všeprostupující individualizací a z ní plynoucího rozpadu vztahů, hédonismem a zaměřením na „jednorázovost“ našich vztahů, agresivitou v kultuře i společnosti, zánikem tradičních vzorů a rozostřením různých hranic, povrchností, touhou po pomíjivém a stále novém, užíváním návykových látek a hédonistickou sexualitou, epidemií sebepoškozování a ztrátou smyslu a koncem velkých ideologií. Kniha ale nevyznívá pesimisticky, protože nachází i prostor pro hledání naděje: může nás zachránit umění, hledání smyslu, pouto s druhými či každodenní drobné laskavosti?

ISBN: 978-80-262-2095-4

Nakladatelství: Portál, s.r.o.

https://nakladatelstvi.portal.cz/nakladatelstvi/aktuality/102480/hranicni-doba-hranicni-porucha-psychiatricka-diagnoza-dnesni-doby 

obchod.portal.cz