Praha 11. ledna 2024 (PROTEXT) – Rada poskytovatelů zdravotní péče, která je externím odborným poradním sborem ministra zdravotnictví, reprezentující všechny skupiny poskytovatelů zdravotních služeb, jejímž účelem je efektivní naplňování zdravotní politiky ministerstva zdravotnictví v oblasti poskytování zdravotní péče, se na svém posledním jednání v úterý 9. ledna 2024 usnesla na těchto bodech:

  • Rada poskytovatelů nepovažuje způsob řešení prosincové protestní akce „mladých lékařů“ a odborářů za správný. Jedná se o další z řady nestandardních politických kroků, který sice krátkodobě zklidnil situaci, ale nepřináší žádné systémové řešení personálních problémů českého zdravotnictví. Naopak taková řešení odkládá, což povede v budoucnosti k eskalaci stávajících potíží.
  • Rada poskytovatelů odmítá politické zásahy do systému veřejného zdravotního pojištění. Roli zdravotních pojišťoven a jejich suverenitu je třeba posílit, nikoliv ji oslabovat.
  • Rada poskytovatelů odmítá zásahy státu do odměňování zdravotníků a vytváření jednotných platových tabulek pro všechny poskytovatele zdravotních služeb. Proto Rada poskytovatelů zásadně odmítá vytvoření zvláštního zákona o odměňování pracovníků ve zdravotnictví.
  • Rada poskytovatelů odmítá zavádění výsluh pro lékaře v nemocnicích.
  • Rada poskytovatelů odmítá bezdůvodné zvýhodňování jednoho segmentu na úkor jiných skupin poskytovatelů zdravotních služeb.
  • Rada poskytovatelů vyzývá všechny zainteresované, aby upustili od dalšího plýtvání prostředky veřejného zdravotního pojištění na plošné navyšování platů selektované skupině zdravotníků bez vazby na zvýšení efektivity a produktivity zdravotní péče poskytované pacientům a podobných nekoncepčních návrhů
  • Zároveň Rada poskytovatelů vyzývá ministra zdravotnictví, aby připravil návrh skutečně systémových změn ve struktuře a organizaci poskytování zdravotní péče zaměřené na zvýšení efektivity a produktivity zdravotního systému, které jediné mohou být skutečným řešením problémů (nejen personálních) českého zdravotnictví.
  • V souvislosti s tím Rada poskytovatelů vyzývá MZ, aby urychleně připravilo novelu Vyhlášky o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb a systému postgraduálního vzdělávání.
  •  

Za správnost:

MUDr. V. Dvořák, Ph.D. předseda