Praha/New York 2. července 2024 (PROTEXT) – Zaměstnanci, kteří jedí společně, jsou produktivnější. Říká to studie americké Cornell University. Ta zkoumala, jak fungují týmy amerických hasičů, kteří společně obědvají. Členové hasičských čet, kteří společně jedli, podávali lepší výkony než ti, kteří jedli samostatně. Pokud to funguje u hasičů, proč by to mělo být jiné v kanceláři?
„Společné obědy pomáhají rozptýlit stres a načerpat novou energii, což se pozitivně odráží na výkonnosti celého týmu. Obědová pauza je příležitost k tomu, zjistit jaký má kolega den nebo jiné neformální komunikaci, která může výrazně přispět k soudržnosti týmu a posilovat firemní kulturu. Společné jídlo je důvěrnější činnost, než prohlížení excelovské tabulky či meeting. Z hlediska evoluce má společné stolování dlouhou tradici, která pokračuje i na dnešních pracovištích,“ přiblížil Kevin Kniffin, jeden z autorů studie.
Zpříjemnění oběda v práci se firmám vyplácí
Firmám se investice do příjemného prostředí ke stolování, firemních kantýn či příspěvků na obědy výrazně vyplatí. Na 72 % respondentů v průzkumu Work in America vnímá pozitivně, pokud zaměstnavatelé dbají o zdravý životní styl svých zaměstnanců. Potvrzují to i data nasbíraná za rok 2023. K tomu patří také dodržování pauzy na oběd a péče o zdravé stravovací návyky. K tomu, aby si zaměstnanci mohli dopřát plnohodnotný oběd, pomáhá i rozvoz s rychlým doručením, díky kterému mají zaměstnanci přístup ke kvalitnímu a vyváženému jídlu každý den.
„O společné obědy se postará služba foodora BUSINESS, která je moderní formou stravovacího benefitu od zaměstnavatele. Funguje na principu paušálu, v rámci kterého si zaměstnanec objednává cokoliv, na co má zrovna chuť. Jídlo si objedná do kanceláře a obědovou pauzu může využít k utužování vztahů s kolegy místo ohřívání jídla z krabičky nebo vybíráním „menšího zla“ v podobě meníčka z blízké restaurace,“ vysvětluje Filip Kroupa z foodora BUSINESS.
Obědová pauza zlepšuje fyzické i duševní zdraví
Více než 90 % dotázaných ve studii Tork Institute uvedlo, že je pro ně obědová pauza relaxem a jsou po ní připraveni opět se naplno pustit do práce. Zvednout oči od práce, projít se do společné kuchyňky, promluvit si s kolegy u horkého jídla, pomáhá také s kreativitou, protože zaměstnanci změní prostředí, ve kterém byli celé dopoledne a mohou přijít s novými nápady či pohledy na práci. Navíc mají zaměstnanci, kteří jsou svým zaměstnavatelem podporování v tom, aby v klidu obědvali, ke své firmě lepší vztah. Uvedlo to 81 % dotázaných. Chtějí být součástí své firmy, podílet se na jejím růstu a případně ji doporučit potenciálním uchazečům.
„V Česku je obědová pauza jedním z hlavních peaků doručování během dne, počet objednávek v této době roste více než 2,5násobně, což je mimochodem české specifikum, foodora v jiných zemích tento peak v podobné síle vůbec nemá. Zda si poté zaměstnanci snědí jídlo společně v kuchyňce, nebo si ho dají u pracovního stolu před počítačem, říct nedokážu. Určitě bych ale všem doporučil, aby si na jídlo během dne našli čas a nevěnovali se při něm práci, ale spíš ho strávili společně s kolegy. Odpoledne se jim určitě bude pracovat lépe,“ doplňuje Filip Kroupa.
Zdroj: MSL