Audio verze článku:

Bývalá šéfka udržitelnosti ve společnosti ČEZ rozjíždí vlastní poradenství. Kateřina Bohuslavová založila firmu RSA, která se zaměřuje na pomoc firmám, jichž se dotkne směrnice o nefinančním reportingu.

Bohuslavová působila na pozici Chief Sustainability Officer v ČEZ od července roku 2021 do října roku 2023. Od letošního června je podle profesní sítě Linkedin šéfkou a zakladatelkou společnosti Rational Sustainability Advisory (RSA).

„RSA cílí především na firmy, které dosud neměly povinnost reportovat, ale nyní je to čeká, nebo chtějí začít reportovat dobrovolně, a získat tak konkurenční výhodu. Pro velké firmy s již zavedenými procesy nabízí optimalizaci a odstranění slepých míst pomocí pohledu zvenčí,“ přibližuje pro Ekonews Bohuslavová.

Dnes se ESG reporting zatím týká jen největších korporací, od příštího roku se ale tato povinnost v Česku podle směrnice CSRD o nefinančním reportingu zásadně rozšíří ze současných několika desítek společností na zhruba patnáct stovek. A postupně se bude týkat i menších podniků. Po těch navíc už nyní čím dál častěji chtějí nefinanční data odběratelé jejich zboží či banky, a to bez ohledu na platná nařízení.

Právě s požadavky vyplývajícími z této směrnice chce RSA pomáhat. Zaměřuje se ovšem i na další regulace, například směrnici CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) zavazující firmy ošetřit dobře svoje dodavatelské vztahy.

Nyní hledá společníky

Bohuslavová sází na praktické zkušenosti nabyté v ČEZ. V největší energetické firmě postavila od svého příchodu ESG oddělení, takže má přehled v oblasti ESG ratingu a udržitelného reportingu. „RSA díky této zkušenosti neudílí vyčtené rady, ale provází procesem, kterým sama úspěšně prošla, což firmám umožňuje vyhnout se zbytečným a drahým chybám,“ slibuje Bohuslavová.

RSA podle ní klienty provede nastavením řízení udržitelnosti (governance), strategie a cílů, vyhodnocením dopadů, rizik a příležitostí, vyhodnocením dvojí materiality, nastavením procesů a sběru dat, aplikací standardů a vydáním zpráv. Součástí nabízených služeb je vyškolení klíčového personálu, aby byl schopen zvládnout agendu ESG samostatně, nebo podpora interim manažerů.

Bohuslavová zatím pod hlavičkou RSA podniká jako fyzická osoba. „Spolupracuji volně s kolegy podobného mentálního a hodnotového ražení. Intenzivně řeším přechod na společnost s ručením omezeným, ale chci si dobře vybrat společníky a ponechat Founder/CEO roli. Momentálně jsem s několika ve fázi námluv,“ doplňuje k dalším plánům.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.