Dovozci, na které se vztahuje uhlíkové clo už budou muset reportovat skutečné hodnoty emisí dováženého zboží ze zemí mimo EU, dosud stačily průměrné odhady. Uhlíkové clo má doplnit současný systém obchodování s emisními povolenkami, který sám o sobě znevýhodňuje výrobce v Evropské unii.

Uhlíkové clo se na dovozce energeticky náročných komodit vztahuje od loňského října. Nejde o clo v pravém slova smyslu, ale o systém vyrovnávání uhlíku na hranicích (takzvaný CBAM, carbon border adjustment mechanism, pozn. aut.). Cílem jeho zavedení je narovnat pozici evropských výrobců, kteří jsou nyní znevýhodněni vůči těm ze třetích zemí.

Do konce roku 2025 běží přechodné období, během kterého se uhlíkové clo ještě neplatí, ale dovozci musejí o emisích obsažených v dovezených komoditách povinně reportovat. Během tohoto období se reportuje čtvrtletně. A za třetí čtvrtletí letošního roku už musejí dovozci reportovat přesné emise namísto odhadů.

„Třetí čtvrtletí reportování zprávy CBAM je platné pro zboží dovezené od 1. července 2024, tedy od srpna je možné pro výrobce začít počítat emise, aby je dodali dovozcům. Jinak řečeno: srpen je nejlepší čas aktivně komunikovat požadavky na výrobce a výrobci by měli aktivně přistupovat k výpočtu emisí, aby veškerá data byla na začátku října připravena k předání a
ohlášení,“ uvedla Viktorie Nerpas z poradenské společnosti BDO.

Podle ní však většina dovozců své dodavatele ohledně této nové povinnosti ještě nekontaktovala. „Řada firem o této problematice zatím nemá hlubší povědomí, přestože byly o této významné změně oficiálně informovány Celní správou ČR,“ upozorňuje.

Aleš Reho: Uhlíkové clo pomůže evropským výrobcům a podpoří snížení světových emisí

I podle dalších expertů z poradenských firem bude správný reporting možný jen ve spolupráci s dodavatelem, na kterého se však nové povinnosti přímo nevztahují. Bude tedy důležité nastavit spolupráci i po právní stránce. Evropská komise podle Nerpas připravila návod, jak s dodavateli komunikovat a jak požadovaná data získat. Soubor pokynů týkajících se požadavků na reportování vydala Evropská komise zde.

 

Komodity, na které se nyní vztahuje uhlíkové clo. Zdroj: Grafika společnosti EY

Za neplnění povinnosti mohou v budoucnu dovozcům hrozit vysoké pokuty. V současné přechodné fázi ale podle Viktorie Nerpas ještě půjde při kontrolách zejména o to, jestli se firmy k reportingu emisí vůbec registrovaly a daný report prostřednictvím Ministerstva životního prostředí ČR skutečně podaly. Pokud ne, přijde jim nejprve upomínka. Pokud by i tu ignorovaly, bude následovat penále.

Do konce letošního roku je možné pro výpočet emisí  použít kromě standardizovaných pravidel EU i jiné alternativní metody, například ty, které používají státy, odkud zboží pochází. Příští rok už ale bude nutné použít unijní metodiku.

Jste náš dodavatel, tak dodejte ESG data. Obchodníci chtějí informace o uhlíkové stopě či obalech

Po zavedení uhlíkového cla dlouho volal evropský průmysl, aby se tím narovnaly podmínky evropských podniků vůči konkurenci ze třetích zemí, která nemusí nakupovat emisní povolenky. Uhlíkový poplatek budou muset při vstupu na jednotný evropský trh zaplatit dovozci vybraných komodit, na které se v EU vztahuje systém obchodování s emisními povolenkami.

Nejdříve půjde o dováženou elektřinu, železo, ocel, hliník, cement, hnojiva a výrobky z nich. Množství emisních povolenek poskytovaných evropským podnikům zdarma bude postupně klesat až do roku 2034, zatímco uhlíkové clo se bude postupně zavádět na stále více komodit.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.