Česká pobočka poradenské společnosti Deloitte posílila tým zaměřený na ESG projekty pro největší tuzemské i nadnárodní firmy, včetně bank. Od července jej vede Gabriel Marosi, který přišel z Erste Group.

Marosi chce klientům poradenské firmy ukázat, že ESG není jen „nutné zlo“, za které tuto agendu někteří považují, ale že může sloužit jako nástroj potřebné transformace byznysu. „Díky ní se (firma) nakonec může posunout o několik levelů výše,“ uvedl.

Marosi do Deloitte přináší svoje bezmála 30leté zkušenosti z působení ve vysokých manažerských pozicích, zejména ve finanční sféře. Zkušenosti z Česka i mimo něj. Před příchodem do Deloitte řídil strategii, cíle, implementaci ESG a zeleného financování pro skupinu Erste Group.

Kariéru začínal v České spořitelně jako garant pro zavádění nových standardů pro kapitálovou přiměřenost Basel 2. V krizových letech 2011 až 2014 vedl strategický risk management v druhé největší maďarské bance a později spravoval více než půlmiliardové portfolio problémových pohledávek v jedné z největších bank v Rumunsku, informovala firma v tiskové zprávě.

Nejen Deloitte, ale i ostatní poradenské firmy rozšiřují svoje služby v oblasti ESG. Vedou je k tomu nové povinnosti, které v oblasti udržitelnosti na firmy míří.

Od roku 2026 se směrnice o nefinančním reportingu CSRD rozšíří na přibližně 1500 firem v tuzemsku, což pro ně znamená obsáhnout poměrně robustní agendu. Například zjistit data, která dřív firmy nesledovaly. Včetně toho, jakou uhlíkovou stopu produkují.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.