Jitka Kubová

Jitka Kubová je manažerkou udržitelnosti CPI Property Group, kde se věnuje mimo jiné tématům certifikace budov, energetického managementu nebo sustainability designu.

Realitní skupina CPI Property Group (CPIPG) finišuje proces takzvané dvojí materiality. Ten zohledňuje, jak podnikání ovlivňuje životní prostředí a společnost a naopak, jak okolní vlivy mohou ovlivnit byznys. Dvojí materialita firmám pomáhá s vyhodnocením ukazatelů, které jsou pro ně důležité a které naopak zanedbatelné. „To nejhorší, tedy začátek, kdy jsme si museli říct, co od toho očekáváme a nějakým způsobem s tím začít pracovat, máme za sebou,“ říká manažerka udržitelnosti CPIPG Jitka Kubová.

Firma reportuje ESG témata už od roku 2019, kdy provedla první posouzení témat, která se jí ve vztahu k okolí mohou týkat a o kterých reportuje. Díky dvojí materialitě si chce vyhodnotit, zda jsou tehdy nastavená témata stále platná a jestli nepřibyla nějaká další. „Možná se ukáže, že ne všechna témata, která nyní reportujeme, musíme reportovat i v budoucnu,“ uvádí Kubová.

Test dvojí materiality totiž slouží právě k tomu, že si firma sama stanoví oblasti ke sledování. Díky tomu může z reportu vypustit ty, kde jsou její dopady zanedbatelné. Zároveň může lépe zacílit svoje aktivity a efektivněji využívat finanční i lidské zdroje.

CPIPG plánuje dokončení dvojí materiality na podzim, aby mohla její závěry využít v reportu za rok 2024. Byť proces ještě není u konce, už teď jsou některá témata, kterým se firma bude dále věnovat, zřejmá. „Určitě se nevyhneme tématu klimatu, bude to i téma související s vodou,“ uvedla Jitka Kubová s tím že firma má už nyní nastavené cíle na úsporu vody.

Závěry týkající se potřeb úspory a nakládání s vodou se podle Kubové potkávají s těmi, které vyšly z posouzení klimatických rizik. To firmě ukázalo lokality a místa, kde je riziko takzvaného water stress, tedy potíže s dostupností či kvalitou vody, velmi výrazné. „Na těchto místech by dvojí materialita na vodu měla více koukat,“ upřesňuje.

Příprava na ESRS standardy

CPIPG začala s posuzováním dvojí materiality loni v souvislosti s přípravou na reporting podle ESRS standardů. Firma si nejdříve chtěla na pomoc najmout externí firmu, nakonec se ale rozhodla řešit celý proces interně v rámci sedmičlenného týmu ESG specialistů a kolegů na posuzování rizik. Podle Kubové se ukázalo, že rozhodnutí pro interní řešení bylo správné, a to nejen kvůli zkušenosti se samotným procesem.

„Velkou výhodou je znalost firmy tak, jak ji externí společnost znát nemůže a málokdy tak dokáže dohlédnout všechny souvislosti. Pomůže to také ESG specialistovi, který to bude mít na starosti a do budoucna se s tím naučí pracovat,“ doplňuje.

Z podcastu se dále dozvíte:

  • koho firma do procesu dvojí materiality zapojila a co ji ještě čeká,
  • co bylo nejtěžší a co se osvědčilo,
  • jaké benefity dvojí materialita může přinést.

Partnerem tohoto podcastu je společnost CPI Property Group.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.