Evropská komise oznámila, že zaslala dopisy sedmnácti členským státům EU a zahájila s nimi řízení pro porušení povinnosti. Do vnitrostátního právního řádu totiž včas nebo zcela zatím nepromítly novou směrnici o podávání zpráv o udržitelnosti podniků (CSRD).

Investoři tak nebudou mít podle Evropské komise včas důležitý nástroj pro své rozhodování.

Termín pro převedení směrnice CSRD do národní legislativy státům EU vypršel 6. července letošního roku. Vedle Česka patří mezi hříšníky i Belgie, Německo, Estonsko, Řecko, Španělsko, Kypr, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Rakousko, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Slovinsko a Finsko.

„Pokud tyto transpozice budou chybět, nebude možné dosáhnout nezbytné úrovně harmonizace udržitelného reportingu v rámci EU a investoři nebudou v pozici, aby mohli brát v potaz udržitelnost společností, když se budou rozhodovat o svých investicích,“ píše v dopise opozdilcům Evropská komise.

Pokud dopis nebude stačit, Evropská komise může formálně zemi požádat, aby své zákony sladila, následně se také může obrátit na Soudní dvůr EU a vyzvat ho, aby zemi penalizoval. Státy mají nyní na transpozici CSRD do svých zákonů dva měsíce.

„Co se týká zmíněného dopisu Evropské komise, pak implementace první etapy směrnice CSRD s účinností od 1. ledna 2024 proběhla v rámci konsolidačního balíčku a byla rovněž v květnu letošního roku ze strany Evropské komise řádně notifikována. Co se týče dalších etap, ty jsou v současné době předmětem projednávání v parlamentu. Zpoždění je tedy spíše administrativního charakteru a nebude mít dopad na faktickou účinnost klíčových ustanovení dané směrnice,“ sdělil Ekonews tiskový mluvčí ministerstva financí Stefan Fous.

V rámci zmíněného konsolidačního balíčku se aktualizoval zákon o podnikání na kapitálovém trhu a zákon o účetnictví, zatím jen pro firmy, které budou reportovat jako  první.

Směrnice o nefinančním reportingu (tzv. CSRD směrnice) navazuje na předchozí rámec EU pro reportovaní udržitelnosti, na tak zvanou směrnici NFRD. Nově se v EU značně rozšiřuje počet společností, které jsou povinny poskytovat informace z přibližně 12 tisíc na více než 50 tisíc společností. Jen v Česku by mělo od příštího roku jít podle dostupných odhadů o téměř dva tisíce společností, které budou povinny sestavit nefinanční report.

Martin Breyl, bývalý šéf ESG poradenství pro firmy v České spořitelně, nyní ředitel board of directors v Respect Group. Foto: Martin Breyl
V České spořitelně vedl ESG poradenství pro firmy, nyní Martin Breyl přešel do pojišťovnictví

Cílem CSRD je, aby všechny firmy od určité velikosti vydávaly zprávy o tom, jaký vliv má jejich podnikání na okolní svět. Pro všechny nastavuje stejná pravidla, díky nimž by se investoři, zákazníci, spotřebitelé i finanční regulátoři měli lépe orientovat v tom, která firma je udržitelná, a která naopak není. Společnosti budou muset svá tvrzení podložit důkazy, navíc je budou ověřovat nezávislí kontroloři.

První vlna několika desítek velkých firem v Česku bude zprávu o udržitelnosti připravovat již pro finanční rok 2024, přičemž zprávy vyjdou v roce 2025.

Další vlna firem bude muset začít zveřejňovat zprávu od finančního roku 2025. Tato povinnost se bude týkat firem, které splňují alespoň dvě z následujících kritérií minimálně dvě po sobě jdoucí období: mají více než 250 zaměstnanců (průměrný počet za účetní období), roční obrat přesahuje 50 milionů eur a celková aktiva přesahují 25 milionů eur. Zprávy poprvé budou muset vydat v roce 2026.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.