S tím, jak země jižní Evropy čelí vlnám veder, zintenzivněným klimatickou změnou, hledají turisté destinace, kde se trochu ochladí. Jako dovolenkové místo posilují severské státy nebo Baltské moře.

Požáry a extrémní vedra, kdy se teploty blíží 40 stupňům Celsia, se stávají čím dál větší hrozbou pro oblíbené turistické destinace na jihu Evropy, a naopak příležitostí pro severní státy.

„Tento trend začal již před Covidem. Část klientů míří na sever a část klientů míří místo k moři na hory. Stále se jedná o velmi malou část cestovatelů, o dvě až tři procenta, ale trend je patrný,“ potvrzuje Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláři ČR.

Podle studie provedené Evropskou unií mají měnící se klimatické podmínky potenciál způsobit v dosavadním modelu cestovního ruchu doslova zemětřesení. Pokud dojde na nejvíce alarmující scénář, kdy se globální průměrná teplota zvedne o čtyři stupně, Řecko přijde proti roku 2019 o více než sedm procent turistů, a naopak Skandinávie více jak šest procent získá.

Pro tento trend se podle agentury Bloomberg dokonce už vžil v lifestylových magazínech a u marketingových expertů termín „coolcationing“. Skandinávský turistický průmysl si díky tomu loni připsal na účet 124 miliard dolarů, což je o šest procent více než o rok předtím. Letos to bude podle zástupců severského turistického ruchu ještě lepší.

„Skandinávie získala oproti minulému roku o 27 procent rezervací více,“ uvedla pro agenturu Bloomberg Misty Belles, mluvčí společnosti Virtuoso, což je síť dvaceti tisíc cestovních poradců orientovananých na luxusnější turistický trh. U samotného Švédska jde o 47procentní skok, oproti tomu Itálie přidala pouze tři procenta.

KVÍZ: Zjistěte, jak cestovat zodpovědně a „pomalu“

Podle průzkumu European Travel Commision citovaného britským deníkem Guardian tři ze čtyř Evropanů přizpůsobuje svoje chování klimatické změně a pokud jde konkrétně o cestování, destinacím, kde je pravděpodobné extrémní počasí, se vyhýbá třetina Evropanů. Šestnáct procent lidí uvedlo, že hledá lokality se stabilním počasím a téměř jedna desetina cestuje raději v jiné než letní měsíce.

Nicméně i tak zůstávají červenec a srpen nejpopulárnější měsíce pro cestování a Itálie, Španělsko, Francie a Řecko stále patří k top destinacím.

Podle Jiřiny Ekrt Jiruškové, mluvčí společnosti Invia, největšího online prodejce zájezdů v tuzemsku, jsou Češi při výběru dovolenkových destinací dost konzervativní a každý rok okupují přední příčky top destinací přibližně stejné země. Letos jde o Turecko, Egypt, Řecko, případně Bulharsko, Albánii a Chorvatsko.

„Evidujeme ale pozvolna se zvyšující zájem o dovolenou u moře v Polsku. Zde se klienti vyhnou jak přeplněným plážím, tak i tropickým teplotám,“ dodává Jirušková.

Offspring zatím nepřemluvíme k tomu, aby přijeli na kole, říká šéf festivalu Rock for People

Kromě toho podle jejich dat vzrůstá zájem o dovolenou mimo hlavní sezonu. „Tedy oblasti, kde je v létě horko, někteří Češi navštíví spíše před létem nebo v září či říjnu a vyhnou se tak vedrům, a navíc mnohdy i ušetří,“ uvedla.

Tento efekt, snaha cestovat mimo hlavní letní sezónu, bude dalším dopadem probíhajících klimatických změn i podle zmiňované studie EU. Méně lidí bude cestovat v hlavní sezóně, tedy v červenci a srpnu, a více mimo ni a v zimě.

Podle mluvčí Invie vyráží na podzim na dovolenou zhruba třetina Čechů ve srovnání s hlavní sezónou. Zájem o dovolenou u moře v září a říjnu přitom meziročně stoupá. Vyhledávají ju zejména senioři či bezdětné páry, které neřeší nástup dětí do školy.

Jan Papež za Asociaci cestovních kanceláří k tomu dodává, že právě „škola“ je ta hlavní brzda, proč nejezdí mimo sezónu více turistů. Tomu by pomohly tak zvané klouzavé prázdniny, tedy prázdniny v různých regionech už od června a až do září.

Hlavní stage nám na solární pohon nepojede. Přemýšlíme, jak dál, říká šéf Rock for People

„Bohužel se na toto téma nevede odborná diskuse, jen velmi emotivní odmítání bez argumentů. Tím, že se proti tomuto nápadu fungujícímu dobře například v Německu velmi rázně postavily školské odbory, Ministerstvo školství téma nezvedne, poslanci mají před volbami, a tak můžeme jen s pokorou čekat, až se to téma prosadí nějak samovolně,“ uzavírá Papež.

Což se, jak vyplývá z informací výše, postupně děje. Oteplování postupuje podle expertů rychlým tempem.  Letošní červen byl dvanáctým po sobě jdoucím měsícem, kdy teploty na Zemi přesáhly naměřené rekordy. Globální průměr byl o 1,64 stupně Celsia vyšší než úrovně před průmyslovou revolucí, které se berou jako základ pro srovnání.

K tomu se přidávají extrémní projevy počasí od vln veder po záplavové deště, kroupy, supercely. Což ovlivňuje zcela konkrétně i turismus. Například Řecko už bylo letos nuceno zavřít v nejteplejší dny Akropoli kvůli bezpečnosti turistů .

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.