Zákaz starých neekologických kotlů se blíží. Týká se 150 tisíc českých domácností. Mnoho z nich však s výměnou nespěchá, přestože od září se snižují dotace na výměnu, a to o desítky tisíc korun. Nově však stát zadotuje výměnu kotle i těm, kdo mají relativně moderní kotel na uhlí.

Češi nesmějí od prvního září topit kotli první a druhé emisní třídy, které nejvíce znečišťují životní prostředí. Kdo zákaz poruší, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun. Téměř třetina majitelů kotlů na tuhá paliva ale stále svou domácnost nebo chalupu vytápí nevyhovujícím kotlem. Vyplývá to z průzkumu společnosti Stiebel Eltron z letošního června.

Přestože na výměnu kotle za ekologičtější zbývá necelý měsíc, více než polovina lidí, kterých se to týká, ještě ani nemá poptanou topenářskou firmu. Jde asi o 150 tisíc domácností.

Energetická náročnost dosud při pořizování nemovitosti nerozhodovala. To se ale mění, říká odborník

Jak člověk pozná, že má doma nevyhovující kotel? Nejprve by si měl ověřit, že právě jeho kotel spadá do kategorie, které se zákaz týká. „Emisní třídu najdete na výrobním štítku nebo v dokladu o kontrole technického stavu a provozu kotle. Pokud kotel žádný emisní štítek nemá, jedná se o nejstarší typ a povinná výměna se ho také týká,“ říká René Milota, jednatel společnosti Acetex.

Někdy se může stát, že je štítek nečitelný. „V takovém případě lze emisní třídu dohledat v technické dokumentaci, nebo celou věc konzultovat s topenářem,“ radí Lukáš Ingr, produkt manažer divize Voda Topení Sanita společnosti DEK.

Expert: Nezůstávejte u uhlí

Topenáři doporučují, aby lidé pouze neměnili uhelný kotel za jiný, jen vyšší třídy. „Ministerstvo životního prostředí totiž nedávno ohlásilo, že do roku 2034 plánuje opustit uhlí kompletně. To v praxi bude znamenat postupný zákaz všech typů kotlů na uhlí, a to včetně nízkoemisních, nových a moderních. Pořídit si dnes stejný kotel vyšší třídy by tak znamenalo vlastně jen vytloukat klín klínem,“ upozorňuje Milota.

Chybou je také podle něj zvolit technologii bez konzultace s expertem. „Takové rozhodnutí by mělo být podloženo nezávaznou konzultací s odborníkem, který se osobně seznámí se situací v dané nemovitosti a posoudí možnost a vhodnost instalace různých technologií. Ideálně by tedy mělo jít o odborníka, který se nesoustředí například jen na tepelná čerpadla nebo jen na plynové kotle, ale dokáže konkrétní situaci zhodnotit objektivně,“ podtrhuje Milota.

Moderní ekologické kotle mohou být vybaveny odtahovými ventilátory, integrovanou nebo nadstavbovou chytrou elektronickou regulací. Pro správný chod je někdy potřeba doplnění o akumulační nádoby topné vody.

„Neměli bychom zapomenout na dostatečné elektrické rozvody a samotné fyzické možnosti kotelny, aby se tam veškerá zařízení vůbec vešla,“ připomíná Ingr. Samostatnou kapitolou pak podle jeho slov zůstává spalinová cesta. „Každý používaný komín by měl projít alespoň jednou za rok kontrolou kominíka,“ říká Ingr.

Jak funguje soběstačný dům? Nová kniha vás provede životem bez účtů za elektřinu či vodu

Kondenzační plynové kotle jsou nejjednodušší varianta

Uhelný kotel může nahradit například plynový kondenzační kotel, případně tepelné čerpadlo. „Kondenzační kotle jsou ideální do starších objektů bez zateplení, tepelná čerpadla naopak do novějších objektů či nízkoenergetických domů,“ upřesňuje Karel Hanzelka, mluvčí Pražské energetiky (PRE). V PRE již nyní evidují zvýšený zájem lidí o plynové kondenzační kotle, oproti roku 2022 je přibližně dvojnásobný.

„Zároveň se jedná o nejjednodušší a cenově dostupnou alternativu k původním kotlům na tuhá paliva první a druhé emisní třídy. Plynové kondenzační kotle spalují nejen zemní plyn, ale také propan. Není tedy nutná plynová přípojka, například u objektů se zahradou postačí stacionární zásobník propanu. Kondenzační kotle jsou též do budoucna připraveny na ohlášené přimíchávání vodíku do zemního plynu,“ doplňuje Hanzelka.

Termín na výměnu kotle 1. září 2024 se posunul z původního termínu 1. září 2022. Před dvěma lety totiž kvůli válce na Ukrajině na trhu zavládla velká nejistota ohledně dostupnosti plynu. Ceny energií letěly prudce vzhůru a nikdo nevěděl, jaké je správná volba způsobu vytápění.

„Po změně termínu jsme mohli pozorovat ochabnutí zájmu o kotle na tuhá paliva. A nyní, když se znovu blížíme novému termínu, zájem skokově roste. Duben rostl v prodejích meziročně o 40 procent a květen už byl o 400 procent. Pro výrobce, velkoobchody a topenářské firmy je to těžko předvídatelné. Na prudké výkyvy poptávky trh nedokáže tak rychle reagovat. Lze tak očekávat opět nedostatek zboží, nedostatek pracovní síly na výměnu a nárůst cen,“ varuje Ingr.

Lidé by s výměnou neměli váhat do poslední chvíle, protože hrozí, že si na topenáře počkají i několik měsíců. Majitelé starých kotlů se ovšem nemusí bát, že hned prvního září budou chodit úředníci s pokutovým bločkem ke každému, kdo ještě doma nový kotel nemá. „Důležité je, aby do 31. srpna 2024 měl vlastník kotle podanou žádost o výměnu,“ uklidňuje Milota.

Dotace až 180 tisíc korun

Na nový kotel lze nyní čerpat dotace ze tří programů, a to Nová zelená úsporám, NZÚ Light a z kotlíkových dotací. Jednotlivé programy jsou určené pro různé typy žadatelů a zároveň zahrnují různá opatření, která lze využít. Například nejvyšší částku, a to až 180 tisíc korun, lze čerpat z kotlíkových dotací, které jsou určena pro seniory a nízkopříjmové domácnosti. Od září ale ministerstvo životního prostředí plánuje snížení dotací na kotle a tepelná čerpadla, takže se výměna lidem prodraží.

Aktuální kotlíkové dotace mohou dosáhnout až 95 procent způsobilých výdajů na výměnu, tedy až 180 tisíc korun podle typu nového zdroje pro nízkopříjmové domácnosti a seniory. Pro ostatní je připravena dotace až na 50 procent výdajů, tedy do 140 tisíc korun.

Od září se kotlíkové dotace přesunou pod program Nová zelená úsporám Light. Stejně tak se v září sníží podpora na výměnu kotle z programu Nová zelená úsporám, která slouží pro domácnosti, jež mají tak vysoké příjmy, že nemohou žádat o kotlíkové dotace.

Výše dotací z obou programů se oproti současným částkám od 1. září 2024 sníží o jednotky až desítky tisíc korun podle druhu zdroje vytápění. „Vyplatí se proto podat žádost do 31. srpna 2024 a instalaci lze případně provést později,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

S podáním žádostí pomáhají zdarma poradci

Nově také o dotaci mohou požádat ti, kteří chtějí vyměnit kotel na spalování uhlí třetí a vyšší emisní třídy za ekologičtější zdroje vytápění, například tepelné čerpadlo, kotle na biomasu či kamna. „Zahájíme motivaci pro výměnu všech uhelných kotlů – jen ve třetí emisní třídě jich je v provozu asi 60 tisíc. Cílem je do deseti odejít od spalování uhlí v lokálních zdrojích vytápění,“ oznámil ministr životního prostředí Petr Hladík. Lidé by se při podávání žádosti měli řídit aktuálními podmínkami na stránkách programů. O kotlíkové dotace se také od září nebude žádat na kraji, nýbrž u Státního fondu životního prostředí.

Stát nabízí lidem pro přechod na ekologičtější způsoby vytápění bezplatné konzultace. K dispozici jsou poradci takzvaných Místních akčních skupin (MAS). „Po celé ČR je více než 700 poradců, kteří jsou vyškoleni, aby domácnostem seniorů a lidem s příspěvkem na bydlení či invalidním důchodem pomáhali zdarma s kompletním zajištěním žádostí v programu Nová zelená úsporám Light,“ upozorňuje Tomáš Novák z MAS Třeboňsko.

Zuzana Keményová
Zuzana Keményová

Zuzana je zapálená propagátorka témat ochrany životního prostředí, CSR, vědy a inovativních (pokud možno prospěšných) nápadů. Dvanáct let pracuje jako redaktorka Hospodářských novin a spolupracuje i s dalšími médii, pokud to má smysl. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově.