Ben Cristovao a Lukáš Rychtařík

Ben Cristovao a jeho manažer Lukáš Rychtařík chtějí, aby koncert v červnu roku 2025 v O2 Aréně byl uhlíkově neutrální.

Když v roce 2019 naplnil Ben Cristovao první O2 arenu, tak si s manažerem Lukášem Rychtaříkem uvědomili, co taková masa lidí dokáže udělat. A začali přemýšlet, jak příště vymyslet koncert s menšími dopady na životní prostředí.

„Nechtěli jsme se jenom plácat po ramenou, že máme podruhé vyprodáno. Chtěli jsme přijít na trh s něčím, co moc lidí nedělá,“ popisuje hudební manažer Lukáš Rychtařík. Nechali si proto udělat audit, co má z celé akce největší dopad. Vyšla z něj doprava, tedy jakým způsobem se na koncert dopravují návštěvníci.

Proto u jednoho z předchozích koncertů uzavřeli partnerství s bikesharingovou společností, jejíž kola byla pro návštěvníky koncertu zadarmo. A snažili se na lidi apelovat, ať nejezdí na akci autem, ale že i metro je fajn.

„Udělali jsme nějaký vtipný videa, že lidi byli v metru, bylo to super a zpívali tam, a tak šlo trošku o zážitek, že jedete spolu z nějakého koncertu. Chtěli jsme, aby to bylo cool, aby lidi chtěli být v metru a užít si náladu ještě po koncertě,“ popisuje Ben Cristovao.

Další úroveň podle nich je napojení na vlaky pro návštěvníky, kteří nejsou z Prahy. To se zatím nepovedlo, ale nyní se snaží, aby to klaplo u následujícího koncertu v Edenu plánovaného na červen příštího roku. Eden je vedle vlakového nádraží, a proto rozjeli jednání s dopravcem. Celý koncert má být podle jejich plánů uhlíkově neutrální.

V podcastu se dále  dozvíte:

  • Kde se Ben Cristovao a Lukáš Rychtařík inspirují,
  • Jestli jsou vratné kelímky standard a co jim brání,
  • Jak se Ben Cristovao zajímá o Green Deal,
  • Jak je těžké prosadit na koncerty bezmasou stravu,
  • Jak reagují na tyto snahy fanoušci,
  • Jak zajistit, aby další koncert byl uhlíkově neutrální,
  • Jak velké je téma udržitelnosti mezi zpěváky, umělci.
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.