Vladimíra Glaserová již šestnáct let organizuje soutěž E.ON Energy Globe, která hledá inovativní řešení a udržitelné projekty bojující proti změně klimatu. Za dobu fungování představila soutěž již například cirkulární oblečení NIL, obalový materiál Myco nebo aplikaci Nesnězeno.

Rezervace velkých kopytníků, opatření v botanické zahradě, biometanová stanice, zemědělský robot, elektřina ze zeleného vodíku a dětské patronáty se tento rok utkají o ocenění pro nejlepší projekt v oblasti udržitelnosti. „Letos, jako každý rok, máme opravdu na co být hrdí. Finalisté ukazují, jak různorodé a inovativní nápady mohou přispět k udržitelnosti a ochraně životního prostředí,“ přibližuje Vladimíra Glaserová.

Ocenění si první projekty odnesly již v roce 2008. „V České republice se dávají korunky nejhezčím ženám, máme ceny i pro nejlepší sportovce, ale nikdo neoceňoval ty, kteří bojují proti změně klimatu,“ popisuje v rozhovoru Glaserová, proč se rozhodla společnost E.ON soutěž pořádat.

Vítězný projekt poputuje do světového finále a získá ceny od společnosti E.ON a dalších partnerů. Hlasovat o něm můžete zde. Vyhlášení proběhne na celkově již třetím E.ON Ekofestivalu, tentokrát v brněnském areálu Nové Zbrojovky.

Soutěž Energy Globe Award, ze které vycházíte, funguje již od roku 1999. Proč jste se ve společnosti E.ON rozhodli ji uspořádat také v Čechách?

Původně jsem do společnosti E.ON nastoupila jako tlumočnice a překladatelka z němčiny. Tehdejší předseda představenstva mě vzal s sebou v roce 2007 na slavnostní vyhlášení soutěže Energy Globe Award do Rakouska. Soutěž založil v roce 1999 rakouský ekolog a zemědělec Wolfgang Neuman. Vrátili jsme se domů nadšení. V České republice se dávají korunky nejhezčím ženám, máme ceny i pro nejlepší sportovce, ale nikdo neoceňoval ty, kteří bojují proti změně klimatu. Rozhodli jsme se, že soutěž uděláme i u nás a já jsem ji dostala na starost. V roce 2008 jsme tak poprvé E.ON Energy Globe uspořádali i v České republice, rok na to jsme hostili i celosvětové finále.

Na jaře tohoto roku jste představili šest finalistů, ze kterých na konci srpna vyberou lidé celkového vítěze. Původně, ale projekty soutěžily v několika kategoriích. Jak se E.ON Energy Globe během let měnil?

Na začátku jsme podobu soutěže E.ON Energy Globe převzali přímo z Rakouska a rozdělili ji do kategorií Země, Oheň, Voda, Vzduch, Mládež a Obec, přičemž každá z nich měla tři finalisty. V šesti kategoriích tedy soutěžilo celkem 18 projektů, což bylo opravdu hodně a pro veřejnost bylo obtížné se v nich zorientovat. Proto jsme se rozhodli soutěž zjednodušit. Kategorie jsme změnili na Obec, Firma, Stavba, Vzdělávání a Produkt, přičemž v každé z nich zůstali tři finalisté. Dále jsme se před třemi lety rozhodli zlepšit soutěž tím, že porota rovnou určí šest nejlepších projektů, které postoupí do veřejného hlasování. Tento formát nám umožnil nejen lépe projekty představit, ale také se jim věnovat důkladněji. Díky tomu jsme mohli natočit medailonky, přidělit projektům ambasadory a celkově je lépe prezentovat lidem.

V bývalém vojenském prostoru Milovice od roku 2015 provozuje Česká krajina rezervaci se zubry a pratury.
Zemědělský robot, návrat kopytníků nebo plyn z bioodpadu. Soutěž E.ON Energy Globe představila letošní finalisty

Porota je složená ze členů Akademie věd České republiky. Mění se její složení každý rok?

Na začátku jsme v porotě měli členy z rakouské soutěže, které nám doporučil Wolfgang Neumann. Bylo to složité zorganizovat, protože rozhodování vyžadovalo překladatele, část porotců totiž mluvila česky a část německy. Proto jsme se rozhodli oslovit Akademii věd ČR. Naše současná porota se skládá z odborníků z různých ústavů, kteří rozumí jednotlivým specializovaným oblastem a poskytují nám tak cenné informace o pozadí projektů. Od začátku spolupracujeme se stejnými porotci, což považujeme za velkou výhodu. Znají účastníky soutěže ze všech proběhlých ročníků a umí se v nich dobře orientovat. Jsou nedílnou součástí E.ON Energy Globe. Doufáme, že složení poroty vydrží i v budoucnu, příští rok navíc plánujeme omladit porotu o jednoho nového člena.

Můžete zmínit zajímavé projekty z minulých let, které v soutěži zvítězili nebo se dostali mezi finálový výběr?

Je těžké vybrat jen několik projektů, protože jich máme opravdu hodně a každý z nich je výjimečný. Nechci, abych na nějaký z nich zapomněla. Ráda bych zmínila projekt Ukliďme Česko. Po prvním ročníku jeho organizátoři uvažovali, že skončí, protože se jim přihlásilo málo dobrovolníků. Výhra v soutěži a následné vystoupení v České televizi jim ale výrazně pomohly a další rok už se zapojilo mnohem více lidí. Inspirativním projektem je i obec Hostětín. Dlouholetý starosta Jaroslav Boleček zde zavedl řadu skvělých energetických opatření a obec dodnes žije udržitelností, což bylo podpořeno i díky E.ON Energy Globe. Také bych chtěla zmínit hotel Galant v Mikulově. Tento projekt zaujal nejen nás, ale i světovou porotu soutěže, která ho zařadila do finále. Hotel vyrábí víno a využívá přebytky k ohřevu vody v místním wellness. A v neposlední řadě bych ráda zmínila obalové materiály Myco. Jejich materiály z mycelia jsou kompostovatelné, což je skvělý krok k redukci plastového odpadu.

Spolupracujete s vítězi i po skončení soutěže?

Spolupracujeme nejen s vítězi, ale také s finalisty. I když například firma Sonnentor nevyhrála, nadále jsme s ní v kontaktu. Pořádáme v jejich areálu teambuildingy pro naše zaměstnance a jejich čaje a koření využíváme jako reklamní předměty. Stejně tak udržujeme spolupráci s projektem Ukliďme Česko, firmou Myco nebo i s růžovými Rekoly, které již podruhé nabízíme návštěvníkům Ekofestivalu zdarma. Nově jsme navázali spolupráci s NIL Textile, od kterých jsme si objednali batohy a další reklamní předměty z recyklovaných materiálů. Snažíme se vždy najít ideální podobu spolupráce, zvát je na naše akce a udržovat kontakt na více úrovních. Ráda sleduji, jak se jejich projekty dále rozvíjejí.

Hlavní sezóna odpadků se blíží. Parky nemají dost peněz, aby mohly uklízet po turistech denně

U E.ON Energy Globe jste od samého začátku. Jaká má být podle vás ekologická soutěž?

Pracujeme s kolegy na soutěži už šestnáct let a stále pokračujeme hlavně díky tomu, že ji děláme srdcem. Je důležité do toho dát vše a neustále přicházet s něčím novým. I právě proto jsme založili E.ON Ekofestival. Dříve jsme měli slavnostní vyhlášení na České televizi, což bylo sice prestižní, ale časem jsme si uvědomili, že sledovanost televize klesá a mladší generace se přesouvá spíše na streamovací platformy a internet. Chtěli jsme projekty přiblížit právě mladým lidem, proto jsme přišli s nápadem na E.ON Ekofestival. Zároveň jsme si řekli, že by bylo skvělé, kdyby projekty měly podporu známých lidí, protože mladší generace tráví spoustu času na sociálních sítích. Oslovili jsme osobnosti, které se zajímají o ekologii, aby se stali ambasadory finalistů. Jsem za to velmi ráda, protože mezi nimi vznikají jedinečná přátelství, která dále pokračují i po skončení soutěže. Například Veronika Khek Kubářová, která je nyní tváří soutěže, byla v roce 2021 patronkou domu pro seniory v Týnci nad Labem a navázala při tom úzké přátelství s majitelkou.

Vyhlášení soutěže proběhne 31. srpna v Brně na E.ON Ekofestivalu. Na co se těšit?

Je pro nás důležité, aby to byla akce pro celou rodinu. Vstup na ni je zdarma. Snažíme se tak zaujmout všechny generace, takže jsme připravili různé technologické novinky, zajímavé workshopy a rozhovory moderátorů DVTV s významnými osobnostmi, přihlásit se na ně můžete zde. Kromě toho se můžete těšit na koncerty například kapely Eddie Stoilow, Pam Rabbit, Báry Polákové nebo skupiny MYDY. Slavnostní vyhlášení bude jedinečné díky úžasné závěrečné show, kterou nechceme dopředu prozrazovat. Důležitým aspektem festivalu je jeho udržitelnost. Loni jsme byli označeni za nejudržitelnější festival v Praze a letos to chceme ještě posunout dál.

V čem to spočívá?

Spolupracujeme s odborníky, kteří pečlivě dohlíží na každý krok – od výběru lokality až po to, jak bude probíhat recyklace. Důležité je, že i naši dodavatelé musí splňovat kritéria udržitelnosti, například nádobí bude ekologické a jídlo z lokálních surovin. Balenou vodu v PET lahvích u nás nenajdete, místo toho budeme mít na místě zdroj pitné vody pro všechny zdarma. Pití vám načepujeme do našich vratných kelímků. Snažíme se minimalizovat odpad, takže stany si vypůjčujeme a nekupujeme si je pouze na jednu příležitost, zároveň jsou naším dodavatelem lokální firmy, nechceme stany zbytečně vozit přes půl republiky. Dbáme na to, abychom po sobě uklidili a vytřídili odpad. Usilujeme totiž o certifikaci Čistý festival od společnosti EKO-KOM. Takže věřím, že festival nabídne zábavu i poučení a zároveň bude šetrný k životnímu prostředí.

Jací jsou letošní finalisté?

Letos, jako každý rok, máme opravdu na co být hrdí. Finalisté ukazují, jak různorodé a inovativní nápady mohou přispět k udržitelnosti a ochraně životního prostředí. Chceme touto soutěží podpořit sebevědomí a motivovat lidi, aby se nebáli ukázat své nápady. Není projekt, který by byl příliš malý. V kontextu změny klimatu je každá iniciativa důležitá. Vidíme to i na současném počasí, klima se mění a musíme jednat.

Oblečení z odpadu i kukuřice. Ostravská firma Nilmore získala injekci devět milionů korun

O jaké jde konkrétně projekty?

Prvním z projektů je rezervace velkých kopytníků v Milovicích. Díky zubrům, kteří tam spásají divoce rostoucí trávu, se uvolňuje prostor pro další rostliny a živočichy. Tento unikátní ekosystém dokonce hostí vzácného korýše perloočku hrotnatku neočekávanou, kterou nenajdete nikde jinde na světě. Kromě toho zubři přispívají k lepšímu zadržování vody v krajině.

Dále letos máme projekt Patronáty, což je iniciativa, která motivuje děti, aby trávily čas venku namísto před obrazovkami. Děti se stávají patrony určité oblasti, o kterou se starají. Zbavují ji plevelu, sází stromy a květiny, staví hmyzí domečky a pravidelně kontrolují, jak jejich výsledky jejich práce mění krajinu. Tímto způsobem se učí o přírodě a mají radost z pokroku, který vidí na vlastní oči.

O hlasy se ve finále uchází i ekologická opatření v Botanické zahradě v Brně. Zahrada udělala několik malých kroků, které ale mají velký dopad. Osázela zelené střechy, zachycuje dešťovou vodu a zavedla mozaikovou seč trávníku, která je přínosná pro včely, protože jim ponechává místa, kde mohou sbírat nektar. Chceme tímto projektem upozornit na to, jak i malé změny v péči o zahrady mohou mít velký vliv na biodiverzitu.

Mezi finalisty jsou také inovativní technologické projekty. Jaké to jsou?

Je to například biometanová stanice v Litomyšli, která využívá odpady z lokálního zemědělství k výrobě biometanu, ten se pak stáčí do distribuční sítě a může sloužit jako zelená alternativa k zemnímu plynu. Dalším technologickým projektem je výroba elektřiny ze zeleného vodíku. Společnost Devinn z Jablonce nad Nisou vyvinula také unikátní robotickou dobíjecí stanici pro elektromobily poháněnou právě vodíkem.

Posledním projektem je inteligentní zemědělský přístroj z jižních Čech Roboton, který je poháněný solární energií. Tento robot dokáže zvládnout téměř veškerou zahradní práci – sekání trávy, zalévání, okopávání a likvidaci plevele. Nejen, že šetří lidskou energii, ale také snižuje emise.

Vítězný projekt poputuje do světového finále soutěže Energy Globe Award. Jak probíhá výsledný výběr mezi zástupci všech zapojených zemí?

Porota vybírá vítěze ze 178 vítězných projektů z celého světa. Předsedá jí indická politička a environmentalistka Maneka Gandhi. Světová soutěž se drží kategorií Země, Oheň, Voda, Vzduch a Obec, do kterých se projekty rozřadí. Na slavnostním vyhlášení následně představí tři projekty v každé kategorii a následně odhalí vítěze. Zajímavé je, že soutěž 178 světových národů stojí na třech organizátorech. Poslední dva roky bylo světové finále z finančních důvodů v Rakousku, ale v minulosti se uskutečnilo také například v Íránu, Finsku nebo Maroku. Na celosvětovém vyhlášení se pravidelně setkávají státníci a klíčové osobnosti zabývající se změnou klimatu.

Zvítězil ve světovém finále za dobu naší účasti český projekt?

V roce 2022 se do výběru finalistů dostal startup Myco, sice nezvítězil, ale od poroty obdržel speciální Cenu uznání. Dostávají ji projekty, které mají v rámci udržitelnosti celosvětový potenciál. Díky tomu se o nich dozvědělo mnoho dalších lidí, dostali se zároveň se svým projektem i do dalších zemí. Na světovém finále zaujal i projekt Nesnězeno, vítěz roku 2019. Sama předsedkyně poroty Maneka Gandhi si zakladatele zavolala a projevila o projekt zájem, protože by byl podle ní skvělý v Indii.

Jak vypadají národní soutěže v jiných zemích? Mají někde silného partnera, jako je společnost E.ON?

Soutěž není nikde tak velká jako u nás v České republice. Máme dokonce nejvíce přihlášených projektů. Podobně jsou na tom v Rakousku, kde soutěž vznikla. Bohužel se v ostatních zemích nedaří najít tak velkého partnera. Většinou jde o spolky či nadace. Snažíme se soutěž v České republice neustále zlepšovat a pravidelně vymýšlíme novinky. Pro E.ON je udržitelnost na prvním místě, takže je pro nás i samotná soutěž velmi důležitá, protože pomocí ní můžeme inspirovat a ukazovat, co všechno se na poli udržitelnosti děje.

Partnerem tohoto článku je společnost E.ON.

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.