Audio verze článku:

Už jen necelý půl rok nás dělí od chvíle, kdy vstoupí v platnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1115 ze dne 31. května 2023. Toto nařízení upravuje vztah Evropské unie ke komoditám a produktům spojeným s odlesňováním a znehodnocováním lesů (EUDR), zejména pokud jde o jejich dovoz a vývoz.

Přináší přitom významné změny pro některá průmyslová odvětví v Česku, ostatních zemích EU, ale také v zemích, odkud pocházejí „odlesňovací“ komodity. Patří mezi ně kromě dřeva (a papíru a výrobků z nich) také kakao, káva, sója, palmový olej, kaučuk a skot.

EUDR postaví od příštího roku dovoz, zpracování, prodej či vývoz výrobků, které pocházejí z ploch odlesněných po roce 2020 (nebo z lesů znehodnocených po tomto datu), mimo zákon.

Nařízení prosazené během českého předsednictví Evropské unii a také díky němu s sebou přináší řadu kontroverzí. Členské státy mají potíže s kapacitami pro kontrolní činnost, kterou si nařízení vyžádá, a evropský informační systém zatím není funkční. Odklad nařízení požadují asociace výrobců a obchodníků, odmítavé dopisy posílají Evropě i američtí senátoři. Kolem implementace nařízení panuje hodně nejasností.

Plnění nařízení si vyžádá revoluci v trasování komodit v celém zpracovatelském řetězci až k místu původu, potřebu efektivně a bezpečně sdílet tato data a pracovat s riziky původu těchto komodit vznikajících na úkor lesa.

Méně odlesňování má mimo jiné přinést menší ztráty biologické rozmanitosti a snížení emisí skleníkových plynů, které odlesňování a degradace lesů přinášejí. Na evropskou legislativu pravděpodobně navážou podobná nařízení v rozvinutých neevropských zemích.

Seminář s odborníky

Dánská nevládní organizace Preferred by Nature, která letos slaví 30 let od svého vzniku, pracuje s progresivními společnostmi usilujícími o soulad s EUDR jak v Evropě, tak v zemích původu „odlesňovacích“ komodit. Například v řetězci kaučuku máme zkušenosti ze spolupráce s malými pěstiteli kaučukovníku v Malajsii, výrobci pneumatik i samotnými automobilkami, které požadují v pneumatikách kaučuk, který je legální a nevznikal na úkor lesů.

Podobně dobře známe řetězec výroby čokolády od pěstitelů kakaa v Ghaně a Pobřeží Slonoviny až po pulty supermarketů. Auditujeme dodavatelské řetězce kávy, kakaa i palmového tuku. Stejně tak sledujeme řetězce výrobků ze dřeva a papíru, kde desetiletí pracujeme jako auditorská společnost a mimo jiné jsme pomáhali společnostem k souladu s nařízením o dřevu (EUTR), které předcházelo současnému EUDR.

Na 10. října 2024 jsme proto do Brna naplánovali seminář nařízení o odlesňování EUDR: Výzvy a řešení. Sejdou se na něm odborníci z oboru, aby diskutovali o důsledcích EUDR pro české a slovenské podniky. Zástupci Preferred by Nature se chtějí podělit o své zkušenosti s pomocí firmám při naplňování požadavků EUDR. Účastníci mohou čerpat z informací a pohledů, o které se podělí příslušný orgán – kontrolní organizace státu, zástupci průmyslu a organizace na ochranu životního prostředí.

Kromě toho akce poskytne přehled o tom, jak organizace Forest Stewardship Council (FSC) přizpůsobuje svůj certifikační systém nařízení EUDR. Dále nad rámec tématu EUDR představí seminář zájemcům metody řízení uhlíkové stopy v dodavatelských řetězcích zpracování dřeva a papíru a v zemědělství.

Tento seminář je relevantní pro společnosti působící v zemědělství, lesnictví a zpracovatelských odvětvích komodit, kterých se nařízení týká.

Na seminář se můžete zaregistrovat zde.

Oficiálním mediálním partnerem semináře je Ekonews.

Organizace Preferred by Nature audituje například dodavatelské řetězce kávy. Foto: iStock
Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.