Domůpmisun2024-09-23T10:08:48+02:00

Chytrá váha v restauraci pozná každé vyhozené jídlo a brání tak plýtvání. Z jedné porce jde do koše 13 gramů

Během víkendu restaurace, bistro a kavárna v obchodním domě IKEA na pražském Zličíně obslouží až pět tisíc lidí za den. Počet zákazníků se snaží předvídat třeba i podle počasí. Díky tomu se totiž výrazně snižuje množství jídla, které kuchaři vyhazují.

Valentina Podlesná|10. prosince 2022| Byznys, Odpady| , , , |

Kaufland, Lidl, Makro a pár dalších. Data o udržitelnosti zveřejnilo jen sedm z 22 obchodních řetězců

Povinné zveřejňování nefinančních dat se pro velké firmy blíží, většina velkých obchodníků ale transparentnější zatím není. Z 22 obchodních řetězců v Česku a na Slovensku poskytlo data týkající se uhlíkové stopy, spotřeby energií, odpadů či vztahu k zaměstnancům jen sedm. Hlavně těch potravinářských.

Víc našich daní by mělo jít na účely, které zlepšují kvalitu života celé společnosti, říká polský ekonom

Pro blahobyt společnosti jsou důležité všeobecně dostupné veřejné služby, jako je bezplatné zdravotnictví, vzdělávání, sociální péče a veřejná doprava, tvrdí polský ekonom Jan Zygmuntowski. Zastává teorii nerůstu a pouští se do projektů, které ji převádějí do praxe.

Jitka Vlková|08. prosince 2022| Klimatická změna, Rozhovory| , , |
Přejít nahoru