Bankéři a pojišťováci v Zelené výzvě nachodili a urazili hromadnou dopravou a na kole o 116 tisíc kilometrů více než loni
Letošní třetí ročník Zelené výzvy, která motivuje zaměstnance finančních institucí, aby do práce zamířili jinak, než sami autem se spalovacím motorem, překonal loňský ročník. Za dva měsíce nasbírali soutěžící při cestě do práce o 1116 tisíc „zelených kilometrů“ více než loni.
Za poslední desetiletí uhynuly stovky miliónů chovných lososů, uvádí nová studie
Během posledních let uhynulo několik stovek miliónů ryb na lososích farmách. Podle vědců je důvodem oteplování moří a oceánů, ale i využívání technologií. Výsledky přinesla studie kanadské univerzity, která analyzovala data největších světových producentů lososů.
Dotování MHD je možné kompenzovat mýtem a optimalizací cen parkovného
Města pokrývají jen dvě procenta zemského povrchu, spotřebují však dvě třetiny energie a globálně produkují 70 procent všech emisí CO2, z nichž největší podíl tvoří doprava. Ke snížení emisí a znečištění můžou přispět i dopravní návyky obyvatel. Důležitou roli v jejich rozhodování hraje cena jízdného, přičemž Praha uvažuje o jejím skokovém zdražení.
Budoucnost? Obrovský potenciál má vodík a biopaliva
Rafinérský průmysl se nalézá v procesu zásadní transformace, jejímž hnacím motorem je společenská poptávka po využívání nových, čistších zdrojů energie. Stanovují se ambiciózní cíle. Má je i ORLEN Unipetrol, který chce být emisně neutrální nejpozději do roku 2050.
Konec malých šamponů, sáčků a dalších „zbytečných“ plastových obalů se přiblížil
Plastové sáčky s kečupem, miniaturní hotelové šampony a sprchové gely nebo jednorázové plasty na ovoce a zeleninu budou od roku 2030 v Evropské unii nejspíše zakázány. Zmizí i plastové fólie na zavazadla na letištích a mikrotenové sáčky. Vyplývá to z předběžné dohody o revizi „obalové směrnice“.
Plýtvání řešíme už u dodavatelů, vznikají třeba „pizza bulky“ nebo baby brambory, říká manažerka Tesca
Tesco stejně jako konkurenti řeší, jak omezit plýtvání potravinami. Důležité změny už se podařily díky vztahu s potravinovými bankami. Ještě efektivnějšímu využití potravinových přebytků pomáhá projekt Žádné jídlo nazmar.