Audio verze článku:

Rusko se snaží zastavit politiku ochrany klimatu a přechod na klimaticky šetrnou ekonomiku prostřednictvím dezinformačních kampaní v podstatě ve všech státech Severoatlantické aliance. Nejnovější zpráva NATO mapuje jeho působení.

Nově vydaná zpráva Posouzení dopadů změny klimatu a bezpečnosti NATO (Information Environment Assessment) si všímá dopadů klimatické změny na bezpečnostní prostředí, operační schopnosti, zvýšené potřeby armád pomáhat při živelných pohromách. Ale také klima-dezinformačních operací protivníků, především Ruska.

„Aktéři podporovaní Kremlem popírají změny klimatu napříč Aliancí, aktivně se snaží narušit politiku ochrany klimatu a investice do obnovitelných zdrojů energie,“ píše se ve zprávě. Nepřátelští aktéři chtějí zvrátit veřejnou podporu pro klimatickou politiku.

Report popisuje, že ruská státní média běžně globální oteplování označují za podvod a plány na stabilizaci klimatu jsou pro ně formou „západního imperialismu“, které mají podkopat rozvíjející se ekonomiku. Nenapadají vás příklady podobné argumentace z českého prostředí?

Po napadení Ukrajiny jsou aktivnější

Zpráva Severoatlantické aliance tvrdí, že popírání antropogenní změny klimatu v Rusku přetrvává zejména kvůli provázanosti průmyslu fosilních paliv s politickou mocí a trvalé závislosti země na fosilních palivech jako dominantním zdroji státních příjmů.

Report si také všímá vzrůstu dezinformací týkajících se přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku po ruském napadení Ukrajiny. Podle Information Environment Assessment je Rusko hlavním motorem kritiky přechodu na zelenou energii.

Uspořádá ChatGPT klimatické školení pro Hospodářskou komoru ČR?

Ruské dezinformační sítě jsou rovněž aktivní v napadání environmentálních aktivistů a aktivistek. Bylo zaregistrováno využívání přírodních katastrof k šíření zmatku a chaosu a bránění efektivní pomoci.

Oblíbenou strategií je šíření konspirací, které mají podkopat základní důvěru ve veřejné instituce. Klimatické dezinformace tak často jdou ruku v ruce s antivax propagandou, proruskou propagandou nebo s konspiracemi o novém světovém řádu.

Celý report si můžete přečíst zde.

Vojtěch Pecka

Vojtěch je autorem knihy Továrna na lži - výroba klimatických dezinformací a působí také jako analytik Klimatýmu Asociace pro mezinarodní otázky (AMO).