Potraviny na rostlinném základu mají nižší uhlíkovou stopu než ty živočišné. To je tvrzení, které jsme už všichni slyšeli, ale je možné uhlíkovou stopu ještě snížit? Tuto otázku si položila česká síť Impact Hub i Nestlé. Společnost Nestlé aktuálně rozšiřuje svou veggie a vegan řadu produktů Garden Gourmet. Do konce roku 2022 má být tato řada mezi prvními uhlíkově neutrálními potravinami na českém trhu. Náročnou výzvu uhlíkové neutrality budou aktuálně v rámci projektu Challenge Lab od Impact Hubu řešit mezioborově sestavené týmy. Do nich se mohou zapojit také studenti, odborníci a angažovaná veřejnost. Akce bude probíhat online po dobu tří týdnů a nyní zahajuje výběr účastníků.
Řada Garden Gourmet obsahuje čtrnáct produktů ve třech řadách. “K sensational burgeru, veggie nuggetkám nebo falafelu teď přibyde jídlo připomínající tuňáka, které lze využít jako hlavní chod, svačinu či do salátu. Rádi bychom naše produkty vytvořili jako uhlíkově neutrální, abychom dosáhli závazku nulových čistých emisí do roku 2050,“ uvádí Martina Šilhánová, Sustainability Lead Nestlé CZ&SK.
K uhlíkové neutralitě může pomoci sérii opatření v celém řetězci od výroby přes obal až po distribuci a prodej. V Challenge Labu, který organizuje pod hlavičkou EIT Food tým Impact Hubu a Nestlé, vzniknou řešitelské týmy napříč obory a odborností. Ty se pak budou tři intenzivní týdny věnovat vybrané oblasti: obalům, zákazníkům a nakládání s odpady. Vítěz bude znám 3. prosince a odnese si výhru dva tisíce euro.
„Spotřebitelé většinou netuší, jakou uhlíkovou stopu vytváří jednotlivé zboží. Není ale výjimkou, že jsou veganské potraviny vyráběny na druhé straně planety a udržitelné nákupní chování může vzít nevhodným výběrem za své. Také proto velmi oceňujeme snahu Nestlé obohatit svou komunikaci o vzdělávací aspekt. V rámci týmů nebudeme usilovat jen o efektivní vylepšení pro výrobu a prodej. Zajímá nás i to, jak pomoci spotřebiteli porozumět podstatě uhlíkové stopy produktů,” vysvětluje Lenka Krákorová, programová manažerka Impact Hubu.
Přispějte k první uhlíkově neutrální potravině v ČR
Veggie řízek, burger nebo veganského tuňáka chce Nestlé proměnit v uhlíkově neutrálním produkty. Cílem Challenge Labu bude mimo jiné také najít ekologičtější způsob balení a odpadového systému. Pro účastníky má Impact Hub připravenou celou řadu workshopů a napojení na sdílené know-how, které pomůže k řešení uhlíkové neutrality.
“Pod hlavičkou EIT Food propojujeme výzkum, vědu, provoz i uživatele a vidíme, že to funguje. Hledáme další inovátory v našem českém ekosystému, kteří teď mohou rychle nastartovat pozitivní změnu v konkrétním segmentu trhu. Akce je otevřená doktorandům, odborníkům, zástupcům korporátní a marketingové sféry a stejně tak malým či středním firmám. Přihlášky přijímáme do 14. listopadu a 15. listopadu začínáme,” uzavírá Krákorová.
Více podrobností můžete nalézt na https://eitfood.impacthub.cz/challenge-lab/
Redakce Ekonews
Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.