Praha 1. listopadu 2023 (PROTEXT) – V Česku se dle statistik potýká s neplodností 25 % párů, přičemž neplodnost i v dalších západních evropských zemích rok od roku roste. Týká se již každého čtvrtého či pátého páru. Nechte se proto vyšetřit do konce roku zdarma na jedné ze šesti specializovaných klinik PRONATAL. Akce Plodnost není samozřejmost je spojená se Světovým dnem plodnosti, který připadá na 2. listopadu a má za cíl edukovat společnost o moderní medicíně, jež dnes dokáže při vhodné a včasné léčbě pomoci až 90 % párů s početím miminka.

Dnešním dnem byl spuštěn registrační formulář, kde se může jednotlivec či pár objednat na bezplatné vyšetření v PRONATALU. U mužů probíhá vyšetření spermiogramu z odebraného vzorku po zhruba dvou až sedmidenní sexuální abstinenci. Pokud je kvalita spermatu nízká nebo jsou spermie málo aktivní, jsou navržena následná zdravotní opatření. Ženám je odebrána krev, kterou lze odebrat jakýkoliv den menstruačního cyklu. V krvi se pak stanoví hladina AMH (Antimülleriánský hormon), díky které je možné odhadnout, zda má žena dostatečné množství vajíček pro plánované těhotenství, dále hladina hormonů ovlivňujících úspěšnost otěhotnění, funkce štítné žlázy a pohlavně přenosné nemoci.

„Dalším vyšetřením v rámci bezplatného programu je, kromě vstupního pohovoru a anamnézy, také ultrazvuk vaječníků k odhadnutí tzv. ovariální rezervy (zásoby vajíček) a odborné vyhodnocení získaných výsledků. Zaměřujeme se na všechny změny, které by mohly mít souvislost s tím, proč žena nemůže otěhotnět – například změny ve vejcovodech, polypy, ovariální cysty, eventuálně vrozené děložní vady atd.,“ říká vedoucí lékařka skupiny PRONATAL Nicole Mardešićová.

V případě, že chce žena znát svůj hormonální profil včetně ultrazvukového vyšetření a netrpí žádnými zdravotními problémy, na klinice PRONATALU zaplatí mimo akci Plodnost není samozřejmost kolem tří tisíc korun. Cena za kompletní vyšetření spermiogramu je tisíc korun.

Za neplodnost se považuje neschopnost otěhotnění po jednom roce pravidelného nechráněného styku. „Je důležité podotknout, že celá tato akce slouží také jako prevence. Pokud chce žena plánované těhotenství ještě na nějakou dobu odložit, může si u nás například nechat zmrazit vajíčka (social freezing). Moderní medicína nabízí v dnešní době spousty možností, jak nepřijít o možnost stát se rodičem,“ říká Patrik Dostál, vedoucí projektu Plodnost není samozřejmost.

Cílem kampaně je mimo jiné odtabuizování problematiky IVF a dále také společensky zakořeněného mýtu, že za neschopnost přirozeného početí dítěte mohou pouze ženy. „Za neplodnost je zodpovědný asi ve 40 % muž, v dalších 40 % žena a ve zbývajících 20 % může být problém způsoben kombinací faktorů u obou partnerů,“ doplňuje lékařka s tím, že cílem kampaně je především osvěta, která má nastávající rodiče edukovat a psychicky naladit na celkový proces léčby. Pro podobné účely byla zřízena také podpůrná facebooková skupina PRONATALky, kde ženy mohou sdílet své emoce a zkušenosti.

Plodnost zkrátka není samozřejmost a vliv na to má mnoho faktorů. Tím nejvýznamnějším je však věk ženy, což také vyplývá ze statistik, kdy ideálním obdobím pro početí je kolem 25 let. Po 35. roce se pravděpodobnost otěhotnění v přirozeném cyklu snižuje na 15 % a po čtyřicítce již pod hranici 5 %. „To, že je ale někdo mladý automaticky neznamená, že je plodný,“ říká Nicole Mardešićová a jmenuje další faktory přispívající k neplodnosti, jakou jsou nezdravý životní styl – užívání tabákových výrobků, nadměrná konzumace alkoholu a návykových látek, dále také obezita, podvýživa, užívání anabolik (steroidů), nadměrná zátěž, stres a vyčerpání.