Ve středu 8. listopadu 2023 se koná diskuze u příležitosti vzniku nového filmu Tancuj, Matyldo.

Přenos z veřejné diskuse z kina Atlas začne ve 20:00.

Nový film Tancuj, Matyldo v životních rolích s Karlem Rodenem a Reginou Rázlovou inspirovaný skutečnou událostí vstoupí do kin 30. listopadu. Na první pohled bezvýchodná situace, kdy u Matyldy propuká Alzheimerova choroba, převrátí rodině život vzhůru nohama, ale tím, že to nevzdají, udělají něco důležitého pro Matyldu i pro sebe.

Veřejná diskuze tvůrců filmu producentky a scenáristky Nataši Slavíkové a režiséra, scenáristy Petra Slavíka spolu s neurology Jakubem Hortem a Michaelem Inemanem, filmařem Václavem Marhoulem s osobní zkušeností s péčí o osobu blízkou, ředitelkou odhlehčovací pobytové a ambulantní služby Centra Seňorina Lenkou Václavíkovou, koordinátorkou Národního akčního plánu pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění ministerstva zdravotnictví Markétou Švejdovou Jandovou a geriatrčkou Hanou Vaňkovou na téma důstojného života lidí s nejrůznějšími druhy demencí a Alzheimerovou chorobou v České republice a také podpory jejich okolí. Akce je součástí osvětové kampaně spojené s tímto tématem.

„V současné době trpí v České republice 150 tisíc lidí demencí a z toho 100 tisíc lidí Alzheimerovou nemocí. Kromě nich je tu však ještě několik stovek tisíc lidí, kteří mají mírnou kognitivní poruchu, která ale už také může být počátečním stavem Alzheimerovy nemoci,“ říká neurolog Jakub Hort.

V příběhu filmu Tancuj, Matyldo žije uzavřený Karel (Karel Roden) ve světě řádu a striktních pravidel, ve kterém nezbývá mnoho místa pro empatii. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu (Regina Rázlová), bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje víceméně z povinnosti. Matylda přijde nečekaně o byt a Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Jejich soužití je ale pro něj katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Jako možné řešení se nabízí, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel (Antonio Šoposki), nezodpovědný floutek pohrdající otcovou profesí exekutora. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných momentů, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických.

„Nápad na snímek Tancuj, Matyldo vznikl před více než sedmi lety, ještě za života mé matky trpící Alzheimerovou chorobou. Péče o ni přinášela i řadu humorných či tragikomických situací. Maminka do ústavu nechtěla, musela jsem otci slíbit, že ji tam nedám. Netušila jsem, co bude slib obnášet. Za jeho splnění vděčím mimo jiné i podmínkám, které tuto péči v domácím prostředí umožnily, a oběma synům. Přes řadu složitých situací to naši rodinu stmelilo,“ říká producentka a scenáristka celovečerního filmu Tancuj, Matyldo Nataša Slavíková.

Trailer k filmu Tancuj, Matyldo zde