ČTK Connect bude v neděli 28. července vysílat z 50. Letní filmové školy Uherské Hradiště programový blok Návrat k přirozenému porodnictví, který je součástí diskusní sekce Nová realita. Přenos začne v 10:30.

„Po loňském tématu respektujícího umírání jsem moc ráda, že moje pozvání do debaty o respektujícím a přirozeném porodnictví přijala Anička Kohutová, výjimečná žena, která se významným způsobem podílí na osvětě důležitých změn v porodnictví i školení porodních asistentek,“ uvedla ředitelka festivalu Radana Korená.

Aniččiným přáním je, aby se změnil celospolečenský pohled na porod jako na zásadní prožitek celé rodiny, který ovlivní její budoucnost a vztah k celé společnosti. Každá pozitivní zkušenost z porodu může proměnit obraz porodu, který je v naší kultuře dlouhodobě zakořeněn. Porod byl a stále někde je vnímán jako rizikový děj, který s sebou nese uměle vytvořený strach na obou stranách. Na straně matek, ale také na straně poskytovatelů porodnické praxe. Zakořeněný strach se pomalu v českém porodnictví rozpouští v důvěru, a o to se také Anna Kohutová aktivně zasazuje již 15 let. Porod bez  spolupráce a společného záměru dobrého a laskavého porodu je těžký jak pro matky, děti, otce, tak pro zdravotníky. A to můžeme společně změnit, protože na způsobu, jakým přicházíme na tento svět, záleží… stejně jako záleží na tom, abychom ho v respektujícím, důstojném a laskavém prostředí opouštěli. 

Anna Kohutová- porodní asistentka, profesionální koučka, mentorka porodnické praxe a aktivistka za normální a zdravý porod, zakladatelka Vzdělávání v porodnictví s.r.o. a ředitelka Maia doula institute. 

https://vzdepa.com/ https://annakohutova.cz/ https://mdinstitute.cz/ 

http://www.mamacentrum.com/