Audio verze článku:

Veronika Dušková

Mám ráda len, vlnu, kašmír i bavlnu. Ale ne polyester

Veronika Dušková je česká greenfluencerka, která pod značkou VEDU clothing učí šít i přešívat oděvy a dávat jim nový život.

Veronika Dušková se věnuje slow fashion, upcyklaci, vede kurzy šití na Instagramu pod značkou Vedu Clothing, učí zájemkyně i zájemce, jak oděvy opravovat. Oděvy si přešívá i šije a čtyři roky si už nekoupila žádný kousek fast fashion.

Důležité podle Duškové není „jenom“ šít, ale naučit se šít kvalitně, aby oblečení vydrželo. „Sama jsem v začátcích ušila pár věcí jenom tak naoko, že se pak rozpadly hodně rychle. Často vídávám na sociálních sítích oblečení, o kterém si říkám: Vždyť ta nit praskne,“ popisuje Veronika Dušková. „Na tohle se proto hodně snažím v kurzech apelovat, aby vznikalo kvalitní oblečení, které jde třeba prodat nebo darovat a není to jen nějaký odpad,“ dodává.

Kvalitně ušitý oděv se pozná jednak podle materiálu a jednak podle toho, jak je ušitý, zkonstruovaný. Dobře je to vidět na vintage kouscích, které často bývají udělané tak, aby šlo oblečení nejen zkrátit, ale i prodloužit nebo jinak zvětšit. K tomu slouží třeba nejrůznější záložky na švy.

„Oděv prostě může být stahovací, takže ho nevyhodíme, pokud přibereme pár kilo, ale bude s námi růst, nebo se zmenšovat,“ říká.

Až Veronika Dušková dodělá školu oděvního designu, chce zkusit nabídnout i kurzy šití offline. Protože jak sama říká, kdyby každý viděl, jak dlouho trvá ušít kvalitní kousek oblečení, odradilo by ho to od fast fashion, kde džíny stojí pár stovek.

V podcastu se dále dozvíte:

  • jak se Veronika k šití a upcyklaci dostala,
  • co ji dovedlo k tomu, že pořádá kurzy pro další zájemce,
  • jak se dívá na kvalitu oděvů nejen ve fast fashion obchodech, ale i second handech či na Vinted,
  • které materiály považuje za kvalitní a kterým se raději vyhýbá,
  • kdo jsou její sledující na sociálních sítích, koho téma zajímá,
  • zda jsou second handy řešením dnešních problémů s nadbytkem textilu,
  • jak by měl člověk začít, pokud chce omezit spotřebu oblečení.

Tento podcast vznikl za podpory Journalismfund Europe.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.