Audio verze článku:

Americký spisovatel Kurt Vonnegut prohlásil, že se zapíšeme do dějin jako první společnost, která odmítla odvrátit svoji zkázu, protože to nebylo rentabilní.

Britská ropná firma BP jako by chtěla naplnit jeho slova a pod novým vedením hodlá upustit od dříve oznámených klimatických cílů pro rok 2030. Podle agentury Reuters za tím stojí vývoj akcií společnosti, které zaostávají za konkurenčními podniky. Investoři totiž zpochybňují schopnost BP generovat zisk při zachování dosavadní strategie. 

Výsledkem má být změna kurzu směrem k preferenci krátkodobých cílů spojených se zvýšením produkce ropy a zemního plynu, a to na úkor dlouhodobé strategie zahrnující především rozvoj nízkoemisních zdrojů.

Jisté je, že s každým nově otevřeným ropným nebo plynovým vrtem jsme blíže k takzvaným bodům zlomu, po jejichž překročení globální teplota dále poroste vlivem samovolných procesů i bez přispění člověka. Deklarovaný cíl BP na dosažení uhlíkové neutrality v roce 2050 je z tohoto pohledu irelevantní. Pro odvrácení těch nejhorších scénářů je totiž důležitý vývoj v nejbližších letech, nikoliv vágní plány na polovinu století.

Těžko z fosilního obratu vinit pouze zástupce vedení ropných společností, kteří se primárně snaží o uspokojení firemních akcionářů, což je z pohledu neoklasické ekonomie zcela legitimní. Problémem je, že ekonomická realita je podmnožinou té fyzické. Pokud tedy budeme dále pokračovat v exploativním přístupu k přírodním zdrojům, poneseme odpovídající následky. Někteří přitom slušně zbohatnou, společnost jako celek ale bude čelit stále vážnějším dopadům klimatické změny. 

Pokud se nám podaří překročit zmíněné body zlomu, dostaneme se do stavu, kdy přírodní podmínky nejspíš nebudou slučitelné s fungováním moderní společnosti jako takové. A to bez ohledu na dosažené finanční zisky.

 

Oldřich Sklenář
Oldřich Sklenář

Oldřich Sklenář je analytikem Výzkumného centra AMO, kde je členem klimatického týmu. Zabývá se problematikou energetiky a produkce skleníkových plynů. Vystudoval obory Energetická a procesní zařízení na Vysokém učením technickém v Brně a Environmentální studia na Masarykově univerzitě. Začínal jako projektant v energetice. Poté pracoval pro několik organizací se zaměřením na rozvoj obnovitelných zdrojů a energetický management. Nyní působí jako manažer v oblasti vývoje a výroby elektrických strojů. Kromě toho pracuje jako analytik pro organizaci Fakta o klimatu.