Tomáš Vrbický

Snažíme se o co nejvíce udržitelných řešení, ale v jednu chvíli si musíme říci kvůli ceně stop.

Tomáš Vrbický je zakladatelem rodinné developerské společnosti Noho.

Provoz domu se podílí na celkových uhlíkových emisí budovy zhruba ze tří čtvrtin. Zároveň jej můžeme lépe ovlivnit, popisuje developer Tomáš Vrbický, jak se snaží přiblížit svému snu vybudovat uhlíkově neutrální čtvrť.

Zakladatel rodinné developerské firmy Noho chystá u Hradce Králové projekt Sousedství, který by rád nesl označení uhlíkově neutrální čtvrti. Tomáš Vrbický a jeho otec, stojící za firmou, už mají za sebou další projekty, jako Cihlovka II, který vznikl v pasivním standardu. Tedy, že jeho domy splňují kritéria energetických úspor a například vzduchotěsnosti.

„Teďka jsme se zaměřili na provoz, což vnímáme jako první krůček, jako laťku, kterou chceme dále zvyšovat, ideálně do úplné uhlíkový neutrality,“ uvádí v podcastu Tomáš Vrbický. Když se podle něj počítá provoz budovy na 50 až 60 let, dělá 3/4 celé uhlíkové stopy.

Provoz zároveň oni jako developeři mohou nejvíce ovlivnit. Ať již skrze instalaci fotovoltaiky, tepelná čerpadla či výstavbu větrných elektráren a sdílení elektřiny z nich. Anebo drobná a investičně nenáročná řešení jako perlátory šetřící významně vodu.

„Na materiály použité při výstavbě se také zaměřujeme, ale nejsme výrobci cihel a podobně, takže tato část se nám ovlivňuje hůře. Ale ideálně bychom chtěli domy postavit ze dřeva,“ dodává s tím, že rovněž se snaží využít materiál ze stávajících objektů v areálu, které se budou demolovat.

V Česku je podle Vrbického často těžké dopátrat se u výrobců dat o uhlíkové náročnosti daného materiálu, zatímco v Německu už existuje databáze těchto výrobků a jejich uhlíkové stopy.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Z čeho pochází název firmy Noho a proč se otec se synem snaží o udržitelné stavby,
  • co znamená pasivní dům a jaké standardy musí splňovat,
  • co obnáší postavit soběstačnou čtvrť, proč fotovoltaika nestačí a jsou třeba větrné elektrárny,
  • jak se okolní obce a jejich obyvatele k větrníkům staví a jak by s nimi mohlo fungovat sdílení elektřiny,
  • jak vychází udržitelný projekt cenově ve srovnání s tím konvenčním,
  • a jak si pak stojí finančně a co do úspor samotný provoz domu.
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.